MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Northern Talent Cup – keserédes szezonzáró

Bár brilliáns magyar eredmények születtek az ausztriai finálén, az öröm mégsem lehet teljes – ironikus módon pont az öröm miatt nem...
P1race.hu 2021.09.09. 16:50:24
Augusztus végén rendezték a 2021-es Northern Talent Cup szezonzáró futamát Ausztriában, a Red Bull Ringen, az IDM Superbike betétfutamaként. A négy magyar legeredményesebbikének, Rossi Moornak már csak matematikai esélye maradt a bajnoki cím elhódítására (Jakub Gurecky előnye 49 pont volt, miközben 50-et lehetett szerezni), az évvégi ezüstérem viszont nagyon is reális cél volt. A hétvége előtt egyetlen ponttal állt bajnoki riválisa, a belga Lorenz Luciano előtt.

IDŐMÉRŐ EDZÉS

Rossi Moor zseniális motorozással, pályacsúcsot jelentő idővel szerezte meg a rajtelsőséget mindkét versenyre. Ám, mivel az időmérő edzésen egykerekezett, így kapott az első versenyre egy hosszúkörös büntetést – ugyanígy járt Luciano, valamint a cseh Jonas Kocourek is. A román Jacopo Hosciuc pedig dupla hosszúkörös büntetést is kapott. Varga Tibi a negyedik, Farkas Kevin az ötödik, Vincze Martin pedig a 13. rajthelyet szerezték meg.

ELSŐ VERSENY
 

Az első verseny felvétele - rajt 1:06:15-nél

Az első verseny előtt hosszasan esett az eső. Bár a rajtra elállt, sőt, a nap is kisütött, a pálya még vizes volt.

 Vincze Martin a rajtrácson

Rossi sajnos vizes pályán még kevés kilométert teljesített, kevés tapasztalatot szerzett, így nem megy még jól neki nedves aszfalton, és ez meg is mutatkozott: hiába a rajtelsőség, elkezdett azonnal hátrafelé csúszni. A rajt viszont jól sikerült Varga Tibikének, aki egy darabig még második is volt az első körben, mögötte pedig ott volt Farkas Kevin. Luciano és Moor is már rögtön a második körben letöltötték a büntetésüket – Rossi elmondása szerint a vizes aszfalton háromszor annyi időt vesztett a long lap penaltyvel, mint szárazon. Emiatt Moor a második kört a 17. helyen zárta végül. Ekkor Varga a 3., Farkas a 4., Vincze a 18. helyen voltak.

 Rossi Moor (92) és Vincze Martin (12) a mezőnyben

Tibike elkezdte támadni az élen álló kettőst: Jordan Bartuccát és Dustin Schneidert, és jött vele Kevin is. Az ő négyes csatájukba később beszállt a beugróként versenyző belga Ferre Fleerackers, valamint Noel Willemsen, Kas Beekmans és Loris Veneman (a korábbi Supersport VB-versenyző Barry Veneman fia) is – s beindult a kategóriában jól ismert oda-vissza előzgetés.

Csata az élen: Bartucca (2), Schneider (20), Varga (44), Farkas (28), Fleerackers (69)

Fleerackers a 9. körben a Remus-kanyar kijáratában az első helyről elesett, így ő kiszállt a küzdelemből. A csatában végül Jordan Bartucca került ki győztesen, Veneman lett a második, Varga Tibi pedig megszerezte első dobogós helyezését egy harmadik hely formájában.

 Az első futam dobogója: 2. Loris Veneman - 1. Jordan Bartucca - 3. Varga "Szikla" Tibike
 
 A boldog Forty Racing: Györfi Alen, Györffy Álmos, Varga Tibike, és édesapja, Varga Tibor

Farkas a hatodik, Vincze a nyolcadik, Moor pedig a 12. helyen zárt végül.

 Az első futam végeredménye

Az, hogy Rossi nem nyert, Gurecky pedig hat pontot is szerzett, a biztos bajnoki címet jelentette az ifjú cseh motoros számára. Egy nagyon erős szezonkezdet (az első hat futamból négy győzelem, két második hely) után a bajnokság második felében már gyengébben teljesített, de a megszerzett pontelőnyét bölcsen beosztva, megérdemelten foglalta el Görbe Soma üresen hagyott trónját.
 
 A 2021-es Northern Talent Cup győztese: Jakub Gurecky

Az ezüstért vívott csata azonban kiélezett lett: Luciano 174, Moor 172 ponttal álltak a tabella második és harmadik helyén.

MÁSODIK VERSENY
 

A második verseny felvétele - rajt 1:51:10-nél

A második, egyben az idei utolsó verseny már száraz körülmények között zajlott. Moor jól kapta el a rajtot, de az első kör felénél leelőzte őt Luciano és Farkas Kevin is. A célvonalat ő lépte át elsőként, eztuán pedig beindult a kategóriára jellemző módon a gyakori helycsere. Az első körökben Varga Tibi és Vincze Martin a mezőny középső részén motoroztak, bár Varga támadta az élbolyt is olykor. Volt idő, amikor Rossi és Kevin álltak az első két helyen, ám nem tudtak a többiektől elszakadni, így olykor Luciano, Hoscuic és Kocourek is megzavarták az élen álló magyar kettőst. Varga Tibi is szépen zárkózott fel – egy kis ideig még második is volt – de a folyamatos csatározásokban volt, hogy hátrébbkerült.
 
 Egy képen a magyarok: Moor (92), Farkas (28), Varga (44), Vincze (12)

Folyamatosak voltak a helycserék, de az első helyen vagy Moor, vagy Farkas, vagy Luciano álltak. A katarzis a 10. körben indult be: Moor és Luciano elszakadtak a többiektől, és elkezdték a külön meccsüket futni. A versenyzés legszebb, legklasszikusabb formáját mutatták be: két pont kettejük között a tabellán: nincs számolgatás, sem stratégia – aki előbb ér a célba, azé az évvégi ezüst. Ahogy lenni szokott, több alkalommal helyet cseréltek. Az utolsó kört Luciano kezdte meg az első helyen, Rossi az első kanyarban leelőzte őt, ám a Remus-kanyarban visszavette az elsőséget.

Harc a legvégéig: Moor (92) és Luciano (81)

Rossi azonban az utolsó előtti kanyarban elment a belga riválisának, aki az utolsó kanyar kigyorsításán visszatámadt volna, ám már kevés volt a hely a válaszra, így Rossi Moor brilliáns motorozással, mindössze 47 ezredmásodperccel megnyerte a második futamot, és ezáltal az évvégi ezüst is az övé lett – legalábbis ekkor még ezt hittük. A futam után önfeledten ünnepelt – fő riválisával gratuláltak is egymásnak. Farkas Kevin a harmadik helyen zárt mögöttük, Vincze Martint 11-ként intette le a kockás zászló, Varga Tibor pedig az utolsó körben sajnos elesett, hivatalosan 23-ként rangsorolták.
Ám ezután jött a feketeleves: miután beértek a parc fermébe, és a csapatfőnökével, Stefano Favaroval boldogan átölelték egymást, szóltak nekik, hogy menjenek fel a versenyirányításba. Ott közölték velük: mivel Rossi a leintés után balesetveszélyesen ünnepelt, (úgy tudni, kezével és lábaival is elengedte a motort) három hellyel hátrasorolják. Így hivatalosan negyedik helyen végzett a futamon... Luciano nyert, Farkas lett a második, Hosciuc pedig a harmadik – ez pedig azt is jelentette, hogy az évvégi ezüst Lucianoé lett, nem Mooré.
 
 A második futam dobogója: 2. Farkas Kevin - 1. Lorenz Luciano - 3. Jacopo Hosciuc
 
 A második futam végeredménye

Így az öröm helyett a döbbenet lett úrrá Rossi Mooron és csapata, a Fairium Next Generation Riders Team tagjain. Eleinte nem értette senki: ezért? Hiszen már sok más versenyző is ugyanezt csinálta leintés után. Ám a versenyigazgatótól kapott bizonyítékok alapján a csapat számára egyértelművé vált, hogy az ünneplés nem volt szabályos. Sajnos előfordult máskor, hogy más versenyzők ugyanígy ünnepeltek büntetés nélkül, ám ez sajnos nem mentette fel Moort. Az érthető csalódottság után azonban elfogadta a büntetést, és a jövőre koncentrál, tanulva a történtekből.
 
Az évvégi díjkiosztó: 2. Lorenz Luciano - 1. Jakub Gurecky - 3. Rossi Moor

Farkas Kevin ellenben örülhetett a leintés után, nemcsak azért, mert ezüstérmes lett a futamon, hanem mert az évvégi negyedik helyet szerezte meg Moor mögött, megelőzve a cseh Jonas Kocoureket. Varga Tibi a 14., Vincze Martin a 15. helyen zárták a 2021-es pontvadászatot.
A teljesítményükhöz mindenképpen hozzá kell tenni, hogy a magyarok számára ez volt az első év ebben a sorozatban (Varga Tibit kivéve), míg a többi élmenő (Gurecky, Luciano, Kocourek stb.) már tavaly is itt versenyeztek, ráadásul két-három évvel idősebbek is - a magyarok a fiatalabbak közé tartoztak, sőt, Vincze Martin a legfiatalabb a mezőnyben, ő szezon közben töltötte be a 12-t.
Tekintsük meg a tabella teljes állását:

A 2021-es Northern Talent Cup végeredménye:
 
1. Jakub Gurecky CZE 232
2. Lorenz Luciano BEL 199
3. Rossi Moor HUN 185
4. Farkas Kevin HUN 142
5. Jonas Kocourek CZE 134
6. Jacopo Hosciuc ROM 109
7. Lenoxx Phommara SWI 101
8. Kas Beekmans NED 101
9. Niklas Kitzbichler AUT 94
10. Jordan Bartucca SWI 89
11. Stepan Zuda CZE 88
12. Loris Veneman NED 79
13. Noel Willemsen GER 74
14. Varga Tibor HUN 73
15. Vincze Martin HUN 62
16. Dustin Schneider GER 33
17. Damian Boessenkool NED 30
18. Julius Coenen GER 20
19. Korbinian Brandl GER 16
20. Rio Olofsen NED 14
21. Mateusz Molik POL 13
22. Valentino Herrlich GER 12
23. Noa Cuypers BEL 12
24. Julius Cesar Rörig GER 11
25. Ferre Fleerackers BEL 6
26. Maxime Schmid SWI 6
27. Kimi Gundermann SWI 5
28. Phil Urlass GER 0
29. Loris Dekkers BEL 0
 
Valamennyi magyarnak szívből gratulálunk! Figyelemmel követjük a pályafutásukat, ahogyan a jövő évi Northern Talent Cupot is!

Fotó: Northern Talent Cup
P1race.hu
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast