Northern Talent Cup – két magyar ezüst Assenban

Rossi Moor és Farkas Kevin is dobogóra állhatott.
Palencsár Tibor 2021-08-17 01:20:33
A múlt hétvégi Red Bull Ring-i forduló után azonnal folytatódott a Nothern Talent Cup. Ezúttal nem a MotoGP, hanem az IDM Superbike betétfutama volt a hollandiai Assenban, ahol a sorozat korábban már versenyzett. Öröm volt nekünk, magyaroknak látni, hogy ismét négy fiúnak szurkolhattunk: visszatért Györfi Alen tanítványa, Varga Tibor, aki egy pannóniaringi tesztsérülés miatt volt kénytelen kihagyni az előző hétvégét.
Az időmérő edzésen Rossi Moor a 3., Varga Tibi a 8., Farkas Kevin a 14., Vincze Martin a 18. rajthelyeket szerezték meg. Az első helyről a tabella második helyén álló belga Lorenz Luciano indulhatott.

ELSŐ VERSENY
 

Az első verseny felvétele - rajt 2:40:50-nél
 
Rossi Moor remek rajtot vett, egyből elsőként fordult el az első kanyarban, bár az első helyet visszavette tőle Luciano. Az első körökben elszakadt a mezőnytől egy hatfős boly: Luciano, Moor, valamint Jacopo Hosciuc, Jakub Gurecky, Noel Willemsen és Dustin Schneider. Később Luciano növelte a tempóját, elszakadt a mezőnytől – és a kockás zászlóig már nem is tudták utolérni, ő kényelmes előnnyel nyerte meg az első versenyt. A második helyért azonban nagy csata folyt Moor, Gurecky és Hosciuc között, végül ebben a sorrendben futottak be.

Az élboly: Luciano (81), Moor (92), Gurecky (59), mögötte Hosciuc

Schneider a mezőny végére csúszott, Willensen pedig leszakadt – ám az utánuk jövő bolyban két magyar, Farkas Kevin és Varga Tibi csatázott az elsőségért. Végül Farkas második lett az említett bolyban, Varga Tibor pedig ötödik, így összességében a hetedik és tizedik helyeken zárak. Vincze Martin a tizenharmadik lett, mindössze 14 ezreddel maradva el a lengyel Mateusz Moliktól.
 
 Első dobogó: 2. Moor - 1. Luciano - 3. Gurecky
 
Az első futam végeredménye

Varga Tibor nyilatkozata:
"A tegnapi versenyem nagyjából úgy sikerült ahogy vártam. Az időmérőn már tudtam nincs meg a sebességem, hogy az élmezőnnyel tartsak. 10. helyen értem be ami nem a legjobb, de most ennek is örülök, ugyanis a balesetem miatt majdnem ki kellett hagynom ezt a versenyt is. Gratulálok minden honfitársaimnak! Köszönöm a támogatást a szponzoraimnak.”

MÁSODIK VERSENY


A második verseny felvétele - rajt 3:37:00-nál

Rossi Moor ismét elsőként fordult az első kanyarban, ám a kör végére Luciano vissavette az elsőséget. A többi magyar szintén jól rajtolt Megismétlődni látszott az első verseny forgatókönyve az élbolyban, ám nem így lett: a harmadik kör végén Moor és Luciano összeütköztek. Luciano elesett a kavicságyban, Moor talpon tudott maradni, azonban visszaesett a 15. helyre. Gurecky és Hosciuc próbáltak ellógni, ám az utánuk jövő csoport – amelynek Farkas és Varga is tagja volt – hamar utolérte őket.
 
Varga (44) és Farkas (28) küzd Kocuourekkel(56), Zudával(23) és Bartuccával(2)

A 11. körben Farkas is élreállt, és lélegzetvétenyi előnyhöz is jutott. Az említett bolyba időközben felzárkózott Moor is. Az utolsó kört Farkas kezdte meg az élen, és már Moor is a harmadik helyen járt. A célegyenes előtti sikánban azonban Hosciuc bebújt Farkas mellé, Moor pedig elfékezte magát, amivel Gureckyt is kiterelte a pályán kívülre. Hosciuc megszerezte első győzelmét, Farkas pedig egy újabb ezüsttel gazdagodott. A dobogót Willemsen tette teljessé.
Mindegyik magyar a képen: Farkas (28), Moor (92), Varga (44), Vincze (12)

Moort hatodikként intette le a kockás zászló, ám utólag kapott egy büntetést, ami miatt csak kilencedik lett végül – a hetedik Varga Tibor és a nyolcadik Vincze Martin mögött.

Második dobogó: 2. Farkas - 1. Hosciuc - 3. Willemsen
 
 A második futam végeredménye

Íme a versenyzők nyilatkozatai:

Rossi Moor:

Farkas Kevin:

Varga Tibor:
„A második verseny hasonlóan alakult számomra, mint az első. Ugyan egy másodperc választott el az első helytől, de be kell vallanom időbe telik míg újra a régi leszek.  Sajnos nem tudtam megmutatni mit tudok pedig a balesetig rengeteget edzettünk amit köszönök Bódis Ricsinek! Köszönöm mindenkinek aki velem van. Köszönöm Györffy Álmosnak az áldozatos munkát! Gratulálok minden honfitársaimnak! Köszönöm a támogatást a szponzoraimnak.”

 Vincze Martin nem nyilatkozott, de mindkét futamon pontot szerzett

A bajnokságból már csak egyetlen forduló van hátra: augusztus utolsó hétvégéjén, a Red Bull Ringen, szintén az IDM Superbike betétfutamakén. Rossi Moor jelenleg a tabella második helyén áll, egyetlen ponttal megelőzve Lorenz Lucianot. Hátránya 49 pont a listavezető Jakub Gureckyvel szemben, ami azt jelenti, hogy Moornak még van esélye a végső győzelemre – igaz, csak matematikai (Gureckynek nulláznia kell, és Moornak mindkét versenyt meg kell nyernie), de esély.

A 2021-es Northern Talent Cup állása:
 
1. Jakub Gurecky CZE 217
2. Rossi Moor HUN 168
3. Lorenz Luciano BEL 167
4. Jonas Kocourek CZE 126
5. Farkas Kevin HUN 112
6. Lenoxx Phommara SWI 101
7. Jacopo Hosciuc ROM 93
8. Stepan Zuda CZE 88
9. Kas Beekmans NED 88
10. Niklas Kitzbichler AUT 88
11. Jordan Bartucca SWI 57
12. Varga Tibor HUN 57
13. Noel Willemsen GER 53
14. Vincze Martin HUN 49
15. Loris Veneman NED 49
16. Damian Boessenkool NED 27
17. Dustin Schneider GER 22
18. Julius Coenen GER 20
19. Korbinian Brandl GER 15
20. Rio Olofsen NED 14
21. Valentino Herrlich GER 12
22. Noa Cuypers BEL 12
23. Julius Cesar Rörig GER 11
24. Mateusz Molik POL 10
25. Maxime Schmid SWI 4
26. Kimi Gundermann SWI 3
27. Phil Urlass GER 0
 
Fotó: Northern Talent Cup
Palencsár Tibor
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend
Fast Lane

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
234
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
186
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
167
4
MotoGP
J. Zarco
Ducati
141
5
MotoGP
J. Miller
Ducati
140
Kövess minket
Podcast