MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Öt évet hosszabbított a Red Bull KTM és az Ajo Motorsport

További öt évig, vagyis legalább a 2026-os szezon végéig marad a partnerkapcsolat Aki Ajo alakulata és a KTM között, mely „házasság” már eddig is számos sikert hozott mindkét fél számára.
Forgó Ariel János 2021.06.21. 00:05:54
A finn csapatfőnök vezette csapat és a KTM közötti nagyszerű kapcsolat 2012-ben vette kezdetét, amikor egyrészről először dolgoztak együtt a felek, másrészről Aki Ajo akkori versenyzője, Sandro Cortese rögtön világbajnoki címet nyert az alakulattal. Ezzel nem mellesleg ők lettek a Moto3-as éra első világbajnokai, hiszen az azt megelőző években a legkisebb kategória mezőnyében még kétütemű 125 köbcentis motorokon ültek a versenyzők. 2016-ban a most már királykategóriában szereplő Brad Binder is az Ajo Motorsport színeiben, KTM motorral ért fel a csúcsra a Moto3-ban, idén pedig az újonc Pedro Acostával van igen nagy esélye arra a finn istállónak, hogy újabb világbajnokot neveljenek ki. Ne feledkezzünk azonban meg arról sem, hogy a szintén legnagyobb géposztályban utóbbi időben brillírozó Oliveira ugyancsak Aki Ajoékkal lett világbajnok ezüstérmes a Moto3-ban 2015-ben, majd a Moto2-ben 2017-ban vb-bronzérmes, 2018-ban pedig vb-ezüstérmes. Binder 2019-ben szintén az összetettbeli második helyét zsebelte be velük 2019-ben a középső kategóriában.
 
Az Ajo Motorsport kétségkívül, meghatározó és egyben élmenő, az egyik legjobb csapat a két kisebb géposztályban, ahol náluk általában világbajnok „alapanyagok” fordulnak meg. Nézzük csak meg, hogy idén valósággal hengerelnek a Moto2-ben Remy Gardner és Raul Fernandez jóvoltából, a Moto3-ban Pedro Acostának köszönhetően kiemelkednek a mezőnyből, még úgy is, hogy közben másik Moto3-as pilótájuk Jaume Masia elég peches. A KTM-nek így bizonyára kizárólag olyan érvei lehettek, amely az Ajo Motorspottal való szerződéshosszabbítás mellett szól, ami egyúttal jó biztosíték lehet arra is, hogy a már említett Acosta, vagy éppen Fernandez az ő támogatásukkal bontogathassa tovább szárnyait, hogy aztán a királykategóriában is KTM-re üljenek – már amennyiben a versenyzők is hajlandóak az osztrák márka mellett elköteleződni. Látva Oliveira utóbbi három futamon nyújtott teljesítményét (két második hely és egy győzelem) talán most már egyik fiatal, feltörekvő tehetség sem bánná, ha a legnagyobbak között egy KTM-en kapna lehetőséget.

Fotó: Ajo Motorsport
Forgó Ariel János
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast