Egyéb autósport

Pagenaud a mezőny végéről nyerte meg az iowai első futamot

A tabella éllovasa pedig 15 helyet javítva jött fel másodiknak.
Az időmérő edzés után az első futammal folytatódott az IndyCar versenyhétvégéje Iowában. A pole-ból Conor Daly várhatta a 250 körös oválpályán zajló viadal startját, és simán meg is tartotta a vezetést Josef Newgarden, illetve Will Power előtt a rajtnál. A verseny huszadik köréig sikerült is kitartani, viszont a címvédő ekkor az élre tört, és elkezdte kiépíteni az előnyét, majd később a penskes ausztrál csapattársa is megelőzte Dalyt.  Az első kerékcserék még az 50. kör előtt megkezdődtek, majd szép lassan a mezőny eleje is meglátogatta a bokszutcát. Végül a korábbi váltás jött be: Power könnyedén átugrotta Newgardent, azonban az elsőként új gumikért jövő Takuma Sato ekkor még mindkettejük előtt haladt. Nagy nyertese volt még a kiállásoknak Simon Pagenaud, aki a mezőny végéről egészen a hatodik helyig jött fel.

Nagyjából féltávhoz érve Newgarden utolérte, majd meg is előzte csapattársát, emellett pedig jött a második kerékcsere-hullám is. Ekkor azonban jött a dráma: a pályára visszatérő Power falnak ment (nagy eséllyel megint a bokszutca ördöge csapott le, mert a képek alapján nem sikerült jól rögzíteni a bal első abroncsot), a leszakadó kereke miatt pedig ki is esett az autóból. A biztonsági autós fázisnak köszönhetően ekkor a két McLaren állt az élre. Már éppen kezdtek csillapodni a kedélyek, amikor Rinus VeeKay és Colton Herta óriásit ütköztek a pace car mögött, utóbbi autója jócskán a levegőbe emelkedett, és még a pályát körülvevő korláton is megpattant.

A restartnál Simon Pagenaud viszonylag könnyedén levadászta Patricio O’Wardot és Oliver Askew-t, a bajnokságot vezető Scott Dixon pedig feljött az ötödik helyre. Miután a két Arrow McLaren-pilóta kijött új abroncsokért, sokáig nem voltak harcok az élen, viszont nagyjából 25 körrel a leintés előtt a tabella éllovasa átrágta magát a végre minden balszerencsét elkerülő Alexander Rossin. Az utolsó tíz körre pedig komoly izgalmak maradtak, hiszen a mezőny végéről induló Pagenaud-nak védekeznie kellett a 15 pozíciót javító Dixon ellen, miközben Askew feljött a harmadik helyre. Változás már nem történt a végén, így ez is maradt a top3 sorrendje. Rajtuk kívül O’Ward, Newgarden, Rossi, Harvey, Daly, marcus Ericsson és Sato zártak a legjobb tíz között.  

A futam végeredménye: Fotó: IndyCar Media


Hozzászólások