MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Petrucci közel az amerikai Superbike-ba való szerződéshez: Teljes gyári támogatást kapna

Danilo Petrucci egyértelmű utalást tett arra, hogy hamarosan hivatalosan is bejelenthetik, miszerint motoros karrierjét egy gyári Ducati nyergében folytatja majd az amerikai Superbike bajnokságban. Az olasz motoros célja ezzel az, hogy az Egyesült Államok bajnokságán keresztül jusson a Superbike vb-re.
Forgó Ariel János 2022.01.04. 18:36:49
Olvasási idő: 3 perc
A jelenleg 31 éves olasz motoros összesen tíz szezont húzott le a MotoGP legnagyobb géposztályában, melyből hat évadot a Ducati mindenkori MotoGP gépen teljesített. 2021-re a Tech3 KTM versenyzője lett, azonban mivel az osztrák márka az ő és Iker Lecuona helyére leigazolta a Moto2-ből érkező Raul Fernandezt, valamint Remy Gardnert, ezért Petrucci kénytelen volt távozni a MotoGP-ből. (Más helyre már nem tudott szerződni.) Természetesen szóba jöhetett volna még a Superbike világbajnokságra való váltás is, azonban a valamire való helyek már ott is elég hamar elkeltek, ugyanakkor a KTM mindent megtett annak érdekében, hogy Petruccit indítsa a Dakaron, emellett pedig olaszországi márkanagykövetnek megtartsa. Habár Petrux a dakaros kalandot még vállalta, szinte biztosra vehető, hogy nem marad a KTM családon belül, ugyanis a most következő szezonban (ismét) egy Ducati nyergében fog versenyezni. Korábban már pedzegették vele kapcsolatban az amerikai Superbike-ot, most pedig úgy tűnik, hogy ott is fog landolni az olasz.
 
Petrucci lényegében Loris Baz motorját/helyét kapná meg
 
„A végső döntésem a Dakar során hozom meg.” – modta Petrucci a La Gazzetta dello Sport olasz sportnapilapnak. „A csapat rettenetesen szeretné ezt, hiszen az észak-amerikai piac igen fontos piac a Ducatinak. Bizonyítani szeretnék, hogy versenyképesek és hogy képesek ottlenni a bajnokság élmenői között.” Az olasz pilóta nem mellékesen teljes gyári támogatást kapna a bolognai márkától, természetesen annak érdekében, hogy megpróbálja megnyerni a bajnoki címet, de legalábbis folyamatosan a győzelemért harcolhasson. Petrucci még korábban elmondta, hogy ezzel az igazolással egyértelműen az lenne a célja, hogy 2023-ra visszatérjen a világbajnoki porondra, azonban ezt már a Superbike vb-n képeli el. Ezzel hasonló utat járna be, mint Loris Baz, aki azok után, hogy 2021-ben a MotoAmerica mezőnyének tagja volt, idén már újfent a Superbike-ban teljesít majd teljes szezont.
 
Danilo Petrucci döntése hatással lehet a képen látható Tom Sykes jövőjére is
 
Koránt sem mellékes információ az sem, hogy amennyiben Petrucci megegyezik a Ducaitval az amerikai Superbike-ba való szerződésről, az jelentős hatással lehet a vb-ről kieső Tom Sykes karrierjére is, hiszen a brit lett volna a Ducati második számú opciója, amennyiben Petrucci szerződtetése nem jön össze. Sykes-nak így vélhetően két választása maradna: az egyik, hogy a brit Superbike-ban a VisionTrack Ducati versenyzője lesz, a másik pedig a visszavonulás. Igaz, nemrég Manuel Pucetti, a Pucetti Kawasaki csapatfőnöke úgy nyilatkozott, hogy szívesen látnák viszont egy Kawasakin a 36 éves Sykes-ot, azonban ne feledjük, hogy a Pucetti inkább a „befizetős” versenyzők istállója, ami nem valószínű, hogy pálya a rutinos britnek.
 
 Fotó: MotoAmerica, World Superbike Media
Forgó Ariel János
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast