MotoGP

Poncharal: Hiszem, hogy egy független csapat is tud világbajnoki címet szerezni

Herve Poncharal, a Tech 3 KTM csapatfőnöke szerint a legjobb nem gyári csapatban versenyzők már nemcsak futamgyőzelmeket szerezhetnek, de akár a bajnoki címért küzdhetnek, vagy minimum megtörjék a gyári csapatok dominanciáját.
2020-ban több szatellit csapat versenyzője nyert futamot, mint gyári: szám szerint 8 ilyen győzelem született (amiből 6-ot a Petronas Yamaha két versenyzője vitt el, míg a másik kettőt a Poncharal csapatában versenyző Oliveira), míg gyári csapat motorja csupán hatszor szelte át elsőként a célvonalat. Azonban messze nem volt ez mindig így: Toni Elias 2006-os portugáliai győzelmétől majdnem 10 év telt el, mire Miller újra privát versenyzőként szerzett győzelmet Assenben. Nem gyári alakulatnál világbajnoki címet utoljára Valentino Rossi szerzett 2001-ben a Nastro Azzurro Honda színeiben, ami az 500-as éra utolsó éve volt. Tavaly Quartararo sokáig vezette a pontversenyt, és a végén Morbidelli is csak 13 ponttal maradt el a világbajnok Mirtől. Annak ellenére, hogy csak 14 futamot rendeztek meg, beállították a 9 különböző futamgyőztes rekordját is.
Hogy ezek az eredmények a flúgos szezonnak köszönhető-e, vagy jobb hozzászokni, azt még nem tudjuk, de Poncharal magabiztosan nyilatkozott arról, hogy lehet-e bajnokságot nyerni szatellit csapatban.

„Őszintén szólva igen. Mostantól majdnem minden független csapatnak adott ugyanolyan motor, ugyanolyan támogatás, ugyanolyan szintű fejlesztés. Láttuk tavaly, hogy – minden tisztelettel a gyári csapatok felé –  több futamot nyertünk, mint ők. Ha visszaemlékszünk mi történt a 2. jerezi, illetve a spielbergi 1. futamon (ahol Oliveira önhibáján kívül bukott), nagyon közel lehettünk volna a legjobbakhoz a bajnokságban.”
„Ha megnézzük mi történik a Yamahánál, 2020-ban egyértelműen a független csapatuk volt a vezéralakulat. Nem akarom mindet megnevezni, de papíron egy független csapatnak megvan a lehetősége futamokat nyerni, és a bajnoki címért küzdeni, ebben biztos vagyok."

„Őrült idény volt 2020, Joan Mir elképesztő bajnok, de ez teljesen kiszámíthatatlan volt. Hiszem, hogy egy független csapat is tud bajnokságot nyerni köszönhetően a technikai szabályoknak, a versenyzőink magas színvonalának, és hogy minden egyes gyártó támogatja és hisz a szatellit csapatok munkájában.”
Kérdezték Quartararo visszaeséséről is, hiszen miután sokáig vezette a tabellát, végül a 8. helyig csúszott vissza.

„Nehéz kérdés, őszintén szólva nem tudom a választ. Szerintem a hozzá közel álló vele dolgozók sem tudják igazán, és mint KTM csapat nincs túl sok kapcsolatunk a Yamahával. Persze a második jerezi győzelem után azt hittem, Quartararo az egyértelmű favorit, mert ha azt a két versenyt nézzük, ahogy megnyerte azokat ellentmondást nem tűrően. Szóval azt gondolhattuk, hogy komoly esélye van legalább az első háromban végezni a bajnokságban."

„Történt pár dolog, ami kizökkenthette, de hogy ez technikai, vagy pszichológiai… Őszintén szólva fogalmam sincs. Amit tudok, hogy Fabio az egyik leggyorsabb versenyző, nagyon fiatal, és óriási fejlődési potenciál van előtte. De 2021-ben igyekszünk minden futamon legyőzni őt."

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások