MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Portimao 2 – Acosta utolsó körös drámával győz és újoncként világbajnok!

Darryn Binder az utolsó körben ütötte ki Dennis Foggiát a versenyből és a világbajnoki harcból.
Palencsár Tibor 2021.11.07. 13:35:55
Pedro Acosta, bár csak a 14. helyről várhatta a rajtot, bizakodva vághatott neki az Algarve Nagydíjnak: majdnem nyolc tizedes előnnyel megnyerte a warm-upot, valamint az előle rajtoló Ayumu Sasaki és Izan Guevara a pénteki szabadedzésen bemutatott manővereikért hosszú körös büntetést kaptak a mai versenyre.
A rajtot a pole-ból induló Sergio Garcia kapta el a legjobban, őt követte a warm-upon bukó Adrian Fernandez és John McPhee. Kaito Toba már az első körben kiesett, igaz, később visszatért, de nem teljesített elég kört ahhoz, hogy értékelhető legyen.
Dennis Foggia a második kör legelején átvette a vezetést, Acosta pedig feljött a hetedik helyre. Ezután Foggia pár tizedre el tudott lépni a többiektől: Darryn Bindertől, a hátvédtként szolgáló csapattárs Xavi Artigastól és a már negyedik helyen lévő Acostától, valamint McPhee-től – aki a következő körben elesett. Acosta rövidesen leelőzte Artigast, és elkezdett felzárkózni a Foggia – Binder kettősre, akik nemcsak, hogy nem tudtak ellépni a mezőnytől, de még Andrea Migno és Jaume Masia is utolérték az élbolyt. 12 körrel a vége előtt Acosta már leelőzte Bindert, és az első kanyarban Foggiának is beszúrt, de a támadás nem sikerült, és rögtön visszaesett a harmadik helyre. Ám a második helyet hamar visszavette, és Masia, majd Antonelli is leelőzte Bindert.
9 körrel a vége előtt Masia taktikát váltott: mivel a célegyenesben gyorsabb volt, mint Acosta, így leelőzte a bajnokesélyes csapattársát, majd kanyarral később leelőzte Foggiát, akit ezáltal kibillentett a tempóból, így Acosta le tudta előzni Foggiát, Masia pedig el is engedte utána csapattársát: A következő körben Masia ismét leelőzte a célegyenesben Acostát, aki ezután egy hibát vétett: hátranézett riválisaira, emiatt lendületet veszített, és több pozíciót veszített, és bekerült a húsdarálóba. Onnan ki tudott kecmeregni, de közben Foggia visszaállt az élre, és újra Foggia – Binder – Acosta lett a sorrend. Acosta rövidesen ismét leelőzte Bindert, és Migno is elkezdte az élbolyt támadni. Három körrel a vége előtt Acosta le tudta előzni Foggiát, és mivel Garcia is beszúrt neki, így Acosta lélegzetvételnyi előnyhöz jutott. Ezzel egyidőben Masia elesett, így Acosta elveszítette a hátvédjét. Foggia azonban hamar visszavette az első helyet, az utolsó kört ő kezdhette meg az élen, Acosta pedig másodikként. Acosta a célegyenes végén azonban le tudta előzni Foggiát, aki már nem tudott válaszolni, ugyanis két másodperccel ezután beütött a dráma: Binder egy túl bátor manőver miatt eltalálta és kiütötte Foggiát, aki Garciát is magával sodorta!! A felvétel itt tekinthető meg.
Ezzel eldőlt: 2021 MOTO3 VILÁGBAJNOKA AZ ÚJONC PEDRO ACOSTA! Minden idők második legfiatalabb világbajnoka lett: egy nappal idősebb csak, mint Loris Capirossi volt 1990-ben. Valamint Capirossi óta ő az első, aki újoncként tudott világbajnok lenni a legkisebb géposztályban. Binder tovább tudott menni, és negyedikként futott be – azonban a versenyirányítás utólag kizárta a futamból. Binder és a Petronas Sprinta egyik kulcsembere, Johan Stigefelt a leintés után átmentek bocsánatot kérni a Leopard Racingtől, ahol azonban nem kértek ebből: elhajtották őket. Acosta mögött Andrea Migno és Niccolo Antonelli futott be. Binder kizárásával Alberto Surra lett az utolsó pontszerző.

Portimao 2 – Moto3 futam végeredménye:
 
1 Pedro ACOSTA Red Bull KTM Ajo KTM 38'04.339
2 Andrea MIGNO Rivacold Snipers Team Honda +0.354
3 Niccolò ANTONELLI Avintia VR46 KTM +0.880
4 Jeremy ALCOBA Indonesian Racing Gresini Honda +1.768
5 Izan GUEVARA GASGAS Aspar Team GASGAS +1.839
6 Ayumu SASAKI Red Bull KTM Tech 3 KTM +1.874
7 Romano FENATI Sterilgarda Max Racing Team Husqvarna +1.972
8 Xavier ARTIGAS Leopard Racing Honda +2.333
9 Tatsuki SUZUKI SIC58 Squadra Corse Honda +3.423
10 Filip SALAC CarXpert PruestelGP KTM +6.591
11 Adrian FERNANDEZ Sterilgarda Max Racing Team Husqvarna +6.940
12 Carlos TATAY Avintia Esponsorama Moto3 KTM +9.392
13 Daniel HOLGADO Red Bull KTM Tech 3 KTM +9.930
14 Joel KELSO CIP Green Power KTM +9.996
15 Alberto SURRA Rivacold Snipers Team Honda +10.416
16 Stefano NEPA BOE Owlride KTM +11.650
17 Lorenzo FELLON SIC58 Squadra Corse Honda +11.695
18 Riccardo ROSSI BOE Owlride KTM +11.736
19 Jaume MASIA Red Bull KTM Ajo KTM +13.616
20 Yuki KUNII Honda Team Asia Honda +30.001
21 Ryusei YAMANAKA CarXpert PruestelGP KTM +30.183
22 Andi Farid IZDIHAR Honda Team Asia Honda +30.249
  Kaito TOBA CIP Green Power KTM + 8 kör
Nem ért célba    
  Dennis FOGGIA Leopard Racing Honda + 1 kör
  Sergio GARCIA GASGAS Aspar Team GASGAS + 1 kör
  John MCPHEE Petronas Sprinta Racing Honda + 17 kör
Kizárva    
  Darryn BINDER Petronas Sprinta Racing Honda  
 
Fotó: MotoGP Media
Palencsár Tibor
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast