WTCR

Priaulx: „Catsburg szándékosan fegyverként használta az autóját”

Egymásra mutogat a WTCR első suzukai futamának két balhés főszereplője: a háromszoros világbajnok szerint holland ellenfele szándékosan lökte ki őt, a hyundaios szerint viszont a brit fékezett túl korán. A versenyfelügyelők Catsburgöt büntették.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Az első suzukai verseny hajrájában jártunk, amikor Michelisz Norbert a Lynk & Cók vonata mögött haladt, amelynek végén Andy Priaulx autózott. A Hyundaijal közösen úgy határoztak, hogy előre küldik a márkatárs Nicky Catsburgöt, aki nem sokkal később a célegyenes végén nekiütközött a háromszoros világbajnoknak, aki a falban állt meg. Priaulx ingerülten vette mindezt tudomásul, a pálya széléről intett be holland ellenfelének, s később is idegesen nyilatkozott a történtekről a TouringCarTimes.com hasábjain:

„Ez teljes mértékben szándékos volt, hogy pozíciót cseréljenek, aztán pedig kilökjön a pályáról. Ez volt a legsportszerűtlenebb dolog, amit életemben valaha láttam. Fegyverként használta az autóját, méghozzá szánt szándékkal, ami rettenetesen veszélyes. Gyári versenyzőként nem szabad ilyen példát mutatni a feltörekvő fiataloknak. Megölhettem volna egy marsallt, megsérülhettem volna vagy eltalálhattam volna oldalról Ehrlacher-t – ki tudja, mihez vezethetett volna az ilyen viselkedés. Úgy vélem, ennek azonnali kizárással kellene járnia a szezon hátralévő részére.”
Catsburg természetesen más állásponton volt, szerinte Priaulx fékezett túl korán: „Nem tudom, Andy mire gondolt, de hihetetlenül korán kezdett el fékezni. Nem számíthatok rá, hogy egy versenyző ilyet csinál. Nagy kár érte, hogy ennyire ideges volt a verseny után, mert kedvelem Andyt. Az ujját mutatta nekem, szerintem azért, mert azt szerette volna, ha első vagyok” – tette hozzá humorosan a holland. „Kedvelem Andyt, de úgy érzi, kibombáztam őt a pályáról. Nem értem, miért mondja ezt, milyen előnyöm származott volna belőle? Nem volt semmi komoly tétje a harcunknak. Ragaszkodik a véleményéhez, de szerintem téved.”

Michelisz a sportolói Facebook-oldalán a futam után nem sokkal egy fotót tett közzé, amelyen látszik, hogy az ütközés előtti pillanatban Priaulx autóján már égnek a féklámpák, míg a körülötte haladókén nem. Ezt a posztot azóta törölte Norbi, mindenesetre felsejlhet bennünk a ningbói második verseny emléke, amikor ugyancsak a brit éppen a magyar versenyző előtt fékezett túl korán, szintén ütközést kiváltva ezzel.

Akkor a Lynk & Co pilótáját meszelték el, most azonban a felügyelők végül Catsburgöt látták bűnösnek: a holland egy áthajtásos büntetésnek megfelelő 30 másodperces hátrasorolást kapott, ezzel bukta a 14. helyét és az érte járó két pontot. Ugyanakkor Priaulx sem úszta meg szárazon, ő 1000 eurós pénzbírságban részesült a mutogatásért, valamint egy megrovást is kapott, amiért átlépte a fehér vonalat a bokszutca kijáratánál a startprocedúra alkalmával – márpedig ez a harmadik ilyen szankciója volt a britnek, így automatikusan tízhelyes rajtbüntetést is kap a második japán viadalra.


Hozzászólások