MotoGP

Puig: „Ha Alex nem nyeri meg a Moto2-t, nem igazoltuk volna le”

A Repsol Honda menedzsere szerint az idei vb-cím és a spanyol fiatal életkora volt a döntő tényező a szerződtetésekor – elmondása szerint a bátyja egyáltalán nem avatkozott bele a tárgyalásokba.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Hétfő este hivatalosan is bejelentették, hogy 2020-ban Alex Marquez lesz Marc Marquez csapattársa a Repsol Hondánál. A kétszeres világbajnok (2014-ben a Moto3-ban, idén a Moto2-ben diadalmaskodott) a visszavonuló Jorge Lorenzo helyét foglalja el az alakulatnál. A spanyol távozása is csak nemrég látott napvilágot, így a HRC-nek gyorsan kellett döntenie. „A folyamat azóta tartott, hogy hallottuk Jorge elképzelését. Gondolkodtunk, gondolkodtunk, és végül az utolsó órákban döntést hoztunk” – nyilatkozta a Crash.net által idézett Alberto Puig, a Repsol Honda csapatmenedzsere hétfő este a sajtónak. Hozzátette: az egyik LCR-es versenyző előléptetése (Cal Crutchlow és a beugróként szereplő Johann Zarco neve is felmerült) csak bonyolított volna a helyzeten, hiszen akkor Lucio Cecchinello gárdájának kellett volna helyettest találnia.

Puig szerint elsősorban Alex Marquez idei teljesítménye és az életkora (23 éves a spanyol) győzte meg a HRC-t: „A döntést Alex eredményeire alapján hoztuk meg. Ez volt az elsődleges. A Moto2-es világbajnokról beszélünk, és ez volt a kiinduló pontja annak, hogy számításba vettük őt. Az is tény, hogy a Hondánál igyekszünk fiatal versenyzőket találni a jövőre nézve, és amilyen körülmények között Jorge visszavonult, egy évet majdnem elveszítettünk. Ezért úgy döntöttünk, megadjuk neki a lehetőséget, mert ő az új Moto2-es világbajnok, fiatal és hisszük, hogy ez egy jó lehetőség számára. Úgy gondoljuk, hogy minden motoros, aki világbajnokságot nyer, megérdemli ezt a lehetőséget. Itt az egyetlen szokatlan tényező a név.”

Nyilván felmerülhet, hogy esetleg Marc Marquez kérte a csapatát, hogy igazolják le a testvérét, de Puig szerint erről szó sincs: „Elmondhatom, hogy Marc nem avatkozott bele ebbe. Nyilván ha megkérdezzük, hogy örülne-e, ha a testvére ennél a csapatnál versenyezni, igent mondana, ez természetes. De nem Marckal egyeztettünk, hanem Alexszel és a menedzserével, Emilio Alzamorával” – mondta el a szakember, aki azt elismerte, hogy nem mindennapi helyzet alakul ki ezzel a Repsol-garázsban: „Egyértelmű, hogy teljesen szokatlan a helyzet, szerintem ilyet még nem is láttunk soha a versenysportban. De ez van. Úgy értem, nyilvánvaló, ha Alex nem nyeri meg a Moto2-es világbajnokságot, sosem ajánljuk fel neki ezt a lehetőséget. De megnyerte, és emellett még testvérek is, így jövőre egyszerre lesznek testvérek és ellenfelek.”

A csapatmenedzser szerint az idősebbik Marquezt egyáltalán nem fogja megzavarni az öccse jelenléte, s ő sem fog másképp állni a helyzethez emiatt: „Hogy őszinte legyek, az én szempontomból nem érdekel, hogy testvérek. Úgy vélem, minden versenyzőt másként kell kezelni. Minden ember más: néhányukat hajthatod előre, néhányukkal finomabban kell bánni. Úgy fogok bánni Alexszel, ahogy vele kell. Azt tudom, Marckal hogyan kell, de mindenki más. Szerintem a csapatmenedzsernek és a csapatnak képesnek kell lennie megérteni, mire van szüksége a motorosnak.”

Alex Marquez egyébként mindössze egy évre írt alá, vélhetően főként azért, hogy szinkronban legyen a mezőny jelentős részével, akiknek ugyancsak 2020 végéig érvényes a kontraktusuk. Vajon ez extra terhet jelent a versenyző számára? „Nem hiszem, hogy a nyomás lenne itt a lényeg, sokkal inkább a kategória nehézsége. A MotoGP rendkívül összetett, és szerintem tudnod kell kezelni a nyomást, ha nyerni akarsz ebben a bajnokságban. Ebben a szakaszban Alex számára a tanulás a cél, hogy kiismerje a kategóriát, a gumikat, és fejlődjön ezekkel a motorokkal. A nyomás itt csak másodlagos” – magyarázta Puig, aki arra a felvetésre, hogy a Repsol azóta nem vállalt ekkora kockázatot újonc leigazolásával, hogy 2013-ban Marc Marquezt ültette a motorjára, így reagált: „A versenyzés már önmagában kockáztatás!”.

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások