MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Quartararo elégedetlen és lépéseket vár a Yamahától

Nem sikerült túl fényesen a múlt heti jerezi teszt a hangvillások számára, hiszen egyik versenyzőjük sem nyilatkozott valami pozitívan a tapasztaltakról. Igaz, Fabio Quartararo vagy éppen Andrea Dovizioso más-más aspektusból közelítik meg a dolgokat.
P1race.hu 2021.11.25. 11:51:21
Fabio Quartararo már a második portimaoi versenyhétvégén, közvetlenül misanoi világbajnoki győzelmét követően megpendítette a vészharangot. A francia motoros akkor azt nehezményezte, hogy mivel  lényegesen gyengébb a Yamaha motorblokkja, mint a rivális Ducatié, ezért lényegében emiatt nem tudott feljebb zárkózni egy viszonylag rosszabb rajtpozícióból és egyben ragadt be Jorge Martin, illetve Johann Zarco mögé. Valenciában újfent nem volt elragadtatva motorja teljesítményétől és a Yamaha fejlesztéseit sürgette, hiszen a szezon során láthatóan eléjük került a Ducati, akik ráadásul négy gyári versenymotort (Bagnaia, Miller, Zarco, Martin) állítottak ki 2021-ben. A múlt heti jerezi teszt alkalmával Quartararo bár a hírek szerint rengeteg újítást kipróbált, mégsem tapasztalat pozitív változást a 22 éves motoros. „Nem léptünk előre, ez biztos. Remélem, hogy Sepangban ezt meg tudjuk tenni, mert ugyan Jerezben rengeteg dolgot kipróbáltunk, én nem igazán láttam fejlődést.” – mondta Quartararo, akinek azonban valamivel több mint két hónapot kell várnia arra, hogy milyen lépéseket tett a Yamaha, ugyanis az általa említett malajziai tesztre 2022. február 5-6-án kerül majd sor.
 
Fabio Quartararo a jerezi teszten
 
Az igen rutinos, szatellit csapatban versenyző, azonban immáron gyári motoron ülő Andrea Doviziosonak is megvoltak a maga tapasztalatai, igaz az olasz kiemelte, hogy ő más szempontból tekint a motorra és persze azt is elmondta, hogy miért. „Két különböző helyzetben vagyunk. Ő kihasználja a motorban rejlő teljes potenciált, így tud figyelni a részletekre, dolgozni rajta és megítélni, hogy mekkora is a fejlődés egy új alkatrésszel. Képes erről beszélni is, szóval az ő helyzete egyértelmű.” – kezdte Dovi Quartararo kapcsán, majd rátért saját magára: „Másfelől én még mindig szenvedek azzal, hogy a megfelelő módon menjek a motorral és felismerjem a benne lévő potenciált. Egy teljesen más helyzetben vagyok. Ő azért képes kihasználni a motor képességeit, mert csak Yamahával ment eddig. Alkalmazkodott a motor karakterisztikájához ez tisztán látható. Hasonló dolgokat érzünk a versenygép kapcsán, de én más területeket kérdőjelezek meg, mint ő. Ez normális, hiszen én nem a megfelelő módon vezetem a Yamahát.” – magyarázta Dovizioso, aki kitért Quartararo azon véleményére is, miszerint a legújabb Yamahát sokkal agresszívabban kell vezetni, mint a korábbi modellt.
 
Andrea Dovizioso
 
„Igen, mivel keményebben is tudsz vele fékezni. A 2019-es motor nagyon jó volt kanyarodási képességeket tekintve, azonban más területeken nem. Ezáltal finoman kellett kezelni. A mostani versenygépet valóban agresszívebben kell vezetni, viszont az agresszív kifejezéssel finoman kell bánni. Hogyha ahhoz a motorhoz hasonlítom, mint amivel a múltban mentem (Ducati – a szerk.), akkor az agresszív vezetési stílus teljesen mást jelentene.” – mondta nevetve Dovi.
 
Fotó: MotoGP Media
P1race.hu
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast