MotoGP

Quartararo nyolcasra értékeli első MotoGP-s szezonját

Csak a hibái miatt nem adott magának tízest a 2019-es idény meglepetésembere, aki jövőre már szeretne minden futamon a dobogós helyezésekért harcolni.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Fabio Quartararo volt a 2019-es MotoGP-szezon egyik legnagyobb meglepetése: a 20 éves motoros első királykategóriás idényében hat pole-pozíciót és hét dobogós helyezést szerzett a hozzá hasonlóan újonc Petronas Yamaha SRT színeiben, összetettben pedig az előkelő ötödik helyet kaparintotta meg. Ennek ellenére sem értékelte tökéletesre a szezonját a francia – amikor a csapata által készített interjúban arról kérdezték, tízes skálán milyennek értékeli a debütáló évét, így felelt Quartararo:

„Lenyűgöző szezont futottunk idén, szóval talán nyolcasra. A hiányzó két „pont” a hibáim miatt van, de el kellett követnem őket, hogy tanulhassak a jövőre nézve. Fontos, hogy ne elemezzük túl az évet, de az is tény, hogy voltak versenyek, ahol jobban is teljesíthettünk volna, mint például Ausztrália vagy Silverstone. Követtem el hibákat, de ez is része a versenyzésnek, és tanultam belőlük. Az év fénypontja egyértelműen a jerezi pole-pozíció volt: ez volt az első alkalom, hogy az élen végeztem egy edzésen a MotoGP-ben, és ez rögtön rajtelsőséget ért!” – fogalmazott a versenyző, hozzátéve, hogy sikeres bemutatkozásában a csapata profizmusának (az ő teljesítményüket kilencesre értékelte) és a Yamaha versenyzőbarát jellegének is fontos szerepe volt.
Arra a kérdésre, hogy mit tanult első királykategóriás idényében, így válaszolt a francia: „Nagyon sokat tanultam a gumik óvásáról, arról, hogyan kell menni egy MotoGP-géppel teli és üres tankkal, hogyan lehet játszani a motorbeállításokkal – túl sok lenne mindent felsorolni. Elképesztő élmény vezetni ezeket a motorokat, és olyan sokat tanultam, hogy nem is lehet mindent elmondani. Jövőre szeretnék jobban teljesíteni a futamokon, mert azt már tudjuk, hogy az időmérőn gyors vagyok.”

De vajon mire a legbüszkébb Quartararo? „Rendkívül büszke vagyok a szezon második felére, amikor több versenyen is harcolni tudtam a dobogóért. Úgy vélem, 2020-ra ez is lesz a célunk, hogy minden futamon harcban legyünk a pódiumért vagy a top 5-ös helyezésekért. Természetesen a leginkább a Phillip Island-i, sachsenringi és silverstone-i bukásokat sajnálom, de azokból is sokat tanultunk” – mondta el a motoros, aki a 2020-as várakozások kapcsán is hasonló célokat fogalmazott meg: „Azt várom, hogy jövőre minden egyes futamon harcban leszünk a dobogóért, ha pedig nem férünk be az első háromba, akkor ott legyünk a top 5-ben.”

Szóba került az is, hogy a MotoGP-s szereplésnek és az eredményeinek köszönhetően ismertebb ember lett, de Quartararo szeretné, ha mindez nem változtatná meg: „Természetesen érzem ezt, hiszen tavaly még egy senki voltam, aztán viszont idén a teljesítménybeli nagy változás miatt elkezdtek felismerni az emberek az utcán vagy a reptéren. De a legfontosabb számomra, hogy megpróbáljak ugyanaz az ember maradni és nem csinálni semmi hülyeséget – szeretnék ugyanolyan maradni, mint korábban.”

Fotó: Petronas Yamaha SRT


Hozzászólások