MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Razgatlioglu szombaton világbajnok, ha…

A 2021-es szezon utolsó motoros világbajnoki címe vár eldöntésre, melyre a hétvégén a távoli Indonéziában kerül majd sor.
P1race.hu 2021.11.17. 07:58:06
A MotoGP aktuális évada múlt hétvégén ért véget, amikor a Moto2-es bajnoki cím is gazdára talált Remy Gardner személyében. Egy héttel korábban a Moto3-as vb-elsőséget biztosította be magának Pedro Acosta, míg október 24-én Fabio Quartararo lett a MotoGP világbajnoka. A széria alapú motorok világbajnokságát tekintve a Supersportban október 17-én, Argentínában avathattunk végső győztest Dominique Aegerter személyében, azonban a fő attrakció még hátravan, hiszen az még nem dőlt el, hogy a Superbike bajnoki aranyérem kinek a nyakába kerül majd. Az előny természetesen a listavezetőnél, vagyis Toprak Razgatlioglunál van: A török motoros kereken harminc pontos előnnyel áll Jonathan Rea előtt a bajnoki összetett élén. Ez azt jelenti, hogy a yamahás akár már szombaton, az első versenyen megszerezheti a vb-címet.

Razgatlioglu tehát az első futamon világbajnok, ha…

- győzni tud, miközben Jonathan Rea harmadik, vagy annál rosszabb helyen ér célba.
- második helyen intik le, míg Rea-nek nem sikerült a top4-ben zárnia.
- harmadik pozícióban ér célba, azonban Rea maximum nyolcadik.
- negyedikként fut be, miközben Rea tizenegyedik, vagy annál rosszabb helyen végez.
- ötödik helyet szerez, míg kawasakis ellenfele pedig nem képes a tizenharmadiknál előkelőbb pozícióban célba érni.
- hatodikként intik le, Rea pedig legfeljebb tizennegyedik.
- hetedik helyen ér célba, Jonathan Rea pedig maximum az utolsó pontszerző helyen, tizenötödikként zár.
- nyolcadik, miközben Rea nem szerez egyetlen pontot sem.

Ami pedig mindezt a számok nyelvén illeti: Mint azt feljebb említettük, kereken 30 pont Razgatlioglu előnye, a hátralévő két futamon és egy Superpole versenyen pedig még összesen 62 egység gyűjthető. Amennyiben a török motoros első versenyen behúzott vb-címével számolnánk, akkor a yamahásnak arra kellene figyelnie, hogy a befutót követően közte és Rea között 37 pontnál nagyobb különbség legyen, hiszen a vasárnapi sprintfutamon és egyúttal második versenyen még 37 pont szerezhető. Vagyis a jelenlegi 30 pontos előnyét további nyolccal kellene hízlalnia az előbb felsorolt forgatókönyvek valamelyike segítségével, melyek során érthető módon rengeteg múlik Jonathan Rea-n.
 
A Kawasaki brit motorosa – mint üldöző – tehát egyértelműen nyerési kényszerben van, hiszen mindenképpen faragnia kellene immáron tetemesnek mondható hátrányán, ha  játékban akar maradni a vb-címet illetően. Már csak ezért sem az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Razgatlioglu az első versenyen behúzza a végső győzelmet, hiszen mindenki kiélezett, szoros küzdelemre számít kettejük között. Ezért is nagyszerű helyszín a frissen átadott indonéz versenypálya, tekintve, hogy az összes pilóta számára ismeretlen aszfaltcsíkról beszélünk. Ilyen tekintetben tehát kiegyenlített küzdelem várható, mivel mindenki nulláról indít a pénteki szabadedzéseken, ezáltal a futamokon abból kell gazdálkodnia, amit a tréningek során adat és tapasztalat szempontjából gyűjt. Az már sokkal inkább reális forgatókönyv lehet, hogy a Superpole futamon gurul Razgatligolu elé az első igazi meccslabda, ezzel pedig a vasárnapi sprintfutam lehet a szezon legfontosabb Superpole viadala. Persze ilyen tekintetben is rengeteg múlik azon, hogy milyen végeredménnyel zárul a szombati első verseny. Amihez kétség sem fér, hogy talán a semleges szurkolók akkor lennének a legelégedettebbek, ha az évad utolsó versenyén, vagyis a vasárnapi második viadalon, minél kisebb pontkülönbséggel dőlne el a bajnoki cím sorsa.

Fotó: World Superbike Media
P1race.hu
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast