Razgatlioglu télen teszteli a Yamaha MotoGP gépét – Rea a MotoGP-ről győzködte a törököt

A török versenyző maga erősítette meg, hogy a téliszünet során lehetősége lesz kipróbálni a Yamaha MotoGP motorját. Ennek kapcsán Jonathan Rea azt mondta Razgatlioglunak, hogy ragadja meg az alkalmat a MotoGP-be való szerződés kapcsán.
P1race.hu 2021-09-29 09:05:35
Toprak Razgatlioglu (és menedzsmentje – Kenan Soufuoglu) eddig elzárkózott attól, hogy a török motoros helyettesként, mintegy beugróként vegyen részt MotoGP versenyhétvégén, pedig első alkalommal még tavaly Valenciaban lett volna már erre lehetősége. Akkor Garrett Garloff ugrott be a koronavírus teszteredményére váró Valentino Rossi helyére, aki a 2020-as első valenciai nagydíj pénteki napján nem tudott emiatt motorra ülni. Papíron ebben az évben is lett volna lehetősége a Superbike jelenlegi bajnoki éllovasának MotoGP motorra pattanni, azonban újfent Gerloff kapott lehetőséget, még Assenben, akkor Franco Morbidelli helyén. Persze nem csupán arról van szó, hogy Razgatlioglunak egyszerűen ne lenne kedve felülni az M1-esre. Egyrészről a 24 éves versenyző és menedzsere (Kenan Sofuoglu) elmondták, hogy a Superbike világbajnoki címre szeretnénk koncentrálni, ezzel együtt pedig érthető módon mintegy a saját értékét is növelve ezzel nem kíván beugróként szerepet vállalni, csak teljes értékű motorosként, szerződéssel a zsebében.
 
A török versenyző még korábban hozzátette, hogy csak a Superbike világbajnoki cím megnyerését követően gondolkozik a MotoGP-ben. Akad azonban más, koránt sem elhanyagolható tényező az egészben, mégpedig a szponzoráció: Razgatlioglu-t a Red Bull energiaital gyártó cég támogatja, a MotoGP-ben pedig a Yamaha egyik igen meghatározó szponzora (gyári csapatnál például főtámogató) a szintén energiaital óriás, a Monster. Az összeférhetetlenséget talán magyarázni sem kell, hiszen lássuk be egyik cég sem akasztaná ki az irodaszoba falára azt a képet, melyen Razgatlioglu Red Bull fényezésű sisakban ül egy Monster logoval ellátott Yamahán. Ez egyébként a Superbike menő későbbi esetleges yamahás MotoGP szerződtetése kapcsán is felvet kérdéseket, igaz a hírek szerint a Monster kész őt kivásárolni a Red Bull-lal kötött szerződéséből. Erre a szponzorációs kérdésre lehet jó megoldás a téli időszak, hiszen egyrészről két szezon közti holtidényről beszélünk, másrészről a gyártók tesztcsapatai rendszerint mindenféle támogatói jelzés nélkül ellátott motorokkal mennek. Emlékezzünk csak vissza, hogy többek között Cal Crutchlow is karbon fekete idomzatú M1-essel (is) ment a katari teszten év elején. Így minden bizonnyal nem okoz majd problémát az, hogy Razgatlioglu elsőszámú személyes szponzora, a Red Bull virít majd a török motoros sisakján.
 
A török versenyző egyébként Jonathan Rea „Kulisszák mögött” c. videójában beszélgetett a MotoGP tesztről a hatszoros világbajnokkal. Razgatlioglu úgy fogalmazott, hogy bár sokan azt mondják, hogy tetszeni fog neki a teszt és a MotoGP motor, azonban szerinte az is benne van, hogy mégsem jön majd be számára. Rea erre így felelt a yamahásnak: „Én akartam menni, de sosem volt rá lehetőségem. Neked megvan az esélyed, szóval menned kell. Hidd el nekem. Hamarosan 30 éves leszel és akkor nem akar már téged senki.” – magyarázta a kawasakis versenyző Razgatlioglunak. Jonathan Rea egyébként még egy év eleji interjú során elmondta, hogy két éve a Suzuki MotoGP alakulatával folytatott tárgyalásokat, valamint Dani Pedrosa visszavonulása után voltak beszélgetések a Repsol Hondával is, de ők végül Jorge Lorenzot választották. A brit versenyző ebben a riportban hozzátette, hogy sosem volt olyan helyzetben a MotoGP-t illetően, hogy konkrét szerződés, vagy szerződések voltak előtte, melyek kapcsán döntenie kellett volna, hogy aláírja-e vagy sem. Ilyen stádiumba sosem jutott el egyik istállóval sem.

Fotó: MotoGP Media, World Superbike Media
 
P1race.hu
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend
Fast Lane

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
234
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
186
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
167
4
MotoGP
J. Zarco
Ducati
141
5
MotoGP
J. Miller
Ducati
140
Kövess minket
Podcast