Egyéb motorsport

RBRC: spanyol győzelem, kolumbiai bajnok, magyar pontszerzés a szezonzárón

Véget ért a Red Bull Rookies Cup 2021-es évada.
A MotoGP Aragóniai Nagydíjának betétfutamaként rendezték az egyik legnívósabb utánpótlás-sorozat, a Red Bull Rookies Cup idei kiírásának hetedik, egyben zárófordulóját. A kolumbiai David Alonso 38 pontos előnnyel érkezett Aragóniába a spanyol David Munozhoz képest, így ő ezt már csak elveszíteni tudta. Hazánk fia, Görbe Soma pedig pontjainak számát akarta gyarapítani a szezonzárón.

IDŐMÉRŐ EDZÉS

A péntek este rendezett kvalifikáción a spanyol Daniel Holgado szerezte meg a rajtelsőséget, mellőle a brazil Diogo Moreira, valamint a listavezető David Alonso indulhattak. Görbe Soma a 17. helyen zárt az időmérőn.

ELSŐ VERSENY
 

 
Szombat délután, a Moto2 időmérője után rendezték a hétvégi első futamot. Görbe Soma a 16. helyről rajtolhatott – ugyanis a 11-ként kvalifikáló Marcos Uriarte az időmérő edzés után megsérült, így a hétvégi versenyeket kihagyni kényszerült. A verseny a szokásos küzdelmeket hozta, a kiskategóriákra jellemző módon szinte folyamatos helycserékkel. A versenyen osztogatták a hosszú körös büntetéseket: a thai Tatchakorn Buasri rögtön kettőt is kapott, Alex Millan, Sho Nishimura és Bartholomé Perrin pedg egy „simát”. Millan végül kapott egy másodikat is, mivel az elsőt nem töltötte le időben, Perrin pedig, mivel a verseny végén kapta meg, három másodperc büntetéssel sújtották végül. Iván Ortola műszaki hibával kiállt, a tavaly a Northern Talent Cupban versenyző osztrák Jakob Rosenthaler pedig kiesett. A versenyen egy ötfős élboly: Daniel Holgado, David Munoz, David Alonso, Diogo Moreira és Matteo Bertele elszakadtak a többiektől, és ők a külön csatáikat vívták. A győzelmet végül Holgado szerezte meg, kevéssel David Munoz és David Alonso előtt.
Görbe Soma nagy csatát vívott a hosszúkörös büntetés miatt hátraeső Buasrival, valamint Eddie O’Sheaval és Demis Mihailával. Végül a 15., pontszerző helyen intette le a kockás zászló, 14 ezreddel megelőzve a thai Buasrit. A futam után ezt mondta: „Vége a 13. futamnak! Sikerült megint pontot szereztem,úgyhogy boldog vagyok!  Holnap a szezon utolsó versenyén szeretném hasonlóan befejezni a futamot.”

 Az első verseny végeredménye


Alonso a harmadik helyével behozhatatlan előnyre tett szert, így eldőlt, hogy ő a Red Bull MotoGP Rookies Cup 2021-es bajnoka.

 David Alonso, a 2021-es győztesMÁSODIK VERSENY
 

A második versenyen ezúttal nem egy öt, hanem egy hétfős boly csatázott az elsőségért: az újdonsült bajnok Alonso, valamint Daniel és David Munoz, Ortolá, Holgado, Matteo Bertelle és Moreira. A versenyt a szokásos módon roppant szoros befutóban Ivan Ortolá nyerte meg, megszerezve ezzel első Red Bull Rookies Cup győzelmét. Mindössze hat ezreddel előzte meg a második Daniel Holgadot, és csak öt századdal a harmadik Alonsot. Görbe Soma a mezőny hátsó részében küzdött, a szombati naphoz hasonlóan Eddie O’Shea-vel és Tatchakorn Buasrival. A háromfős boly utolsójaként futott be végül Soma, ám tegnaphoz hasonlóan ismét tizenötödik lett, egy újabb pontot hozzátéve az eddigiekhez.

 A második verseny végeredménye

Hallgassuk meg Soma mondandóját a szezonzáró verseny után:
 

Soma maga jelentette be tehát a fantasztikus hírt: JÖVŐRE IS MEGHÍVTÁK A RED BULL ROOKIES CUPBA!!!
Ehhez gratulálunk, ahogyan az egész éves teljesítményéhez is! Végezetül tekintsük át a bajnokság végeredményét.

A 2021-es Red Bull MotoGP Rookies Cup végeredménye:
 
1. David Alonso COL 248
2. David Munoz SPA 211
3. Daniel Holgado SPA 190
4. Iván Ortolá SPA 157
5. Daniel Munoz SPA 129
6. Diogo Moreira BRA 127
7. Matteo Bertelle ITA 126
8. Tatchakorn Buasri THA 115
9. Marcos Uriarte SPA 93
10. Alex Millan SPA 86
11. Taiyo Furusato JPN 74
12. Collin Veijer NED 62
13. Luca Lunetta ITA 57
14. Scott Ogden GBR 57
15. Filippo Farioli ITA 56
16. Mario Aji IDN 53
17. Noah Dettwiler SWI 38
18. Sho Nishimura JPN 29
19. Harrison Voight AUS 19
20. Görbe Soma HUN 11
21. Eddie O'Shea GBR 9
22. Jakob Rosenthaler AUT 6
23. Demis Mihaila ITA 3
24. Bartholomé Perrin FRA 2
25. Freddie Heinrich GER 2
26. Cormac Buchanan NZE 0
27. Gabin Planques FRA 0
 
Az idei legjobbak: 2. David Munoz (64) - 1. David Alonso (80) - 3. Daniel Holgado (96)
Jövőre már a Moto3 világbajnokságon?
 
Görbe Soma 20. helye mindenképpen megsüvegelendő, ugyanis az előtte végző nevek jó része párhuzamosan versenyzik a Moto3 Junior világbajnokságon is, vagy említhetnénk Matteo Bertellét is, aki jelenleg az Olasz Moto3 bajnokság listavezetője. Sokkal több lehetőségük van motorozni és versenytapasztalatokat szerezni, mint Somának. Illetve említsük meg, hogy Soma mellett két másik versenyző jött még a tavalyi Northern Talent Cup bajnokságból: az osztrák Jakob Rosenthaler és a német Freddie Heinrich – Soma mindkettejüknél jobban teljesített idén.
Mégegyszer gratulálunk, Soma jövőbeli versenyeiről be fogunk számolni, ahogyan a jövő évi Red Bull Rookies Cup-ról is!

Fotó: Gold & Goose / Red Bull Content Pool


Hozzászólások