Superbike

Rea: „A büntetés nincs összhangban a szándékkal”

Bár elfogadta az Alex Lowesszel történt ütközése miatt rá kirótt szankciót, a négyszeres Superbike-világbajnok úgy érzi, ez benne van a versenyzésben, s ha újra ebbe a helyzetbe kerülne, akkor is megpróbálkozna a manőverrel.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára – a jelenlegi áron már csak június végéig!

Az elmúlt hétvégén újabb epizóddal gazdagodott a jerezi utolsó kanyarban történt drámák sora: ezúttal Jonathan Rea előzési kísérletének lett az az eredménye, hogy Alex Lowes bukott. A korábbi két legendás esettel – Valentino Rossi és Sete Gibernau 2005-ös, valamint Marc Marquez és Jorge Lorenzo 2013-as csörtéje – ellentétben itt tehát a szenvedő fél elesett, s az is különbség, hogy ezúttal büntették is az elkövetőt: Rea-t egy hellyel hátrébb sorolták a futamon, így elbukta a dobogóját, míg a sprintversenyt a mezőny végéről kellett megkezdenie.

A Kawasaki motorosa a hétvége zárultával újból értékelte a történteket és a büntetést: „Kénytelenek voltunk elfogadni az ítéletet, mert nem állt jogunkban fellebbezni” – idézi szavait a BikeSportNews.com szakoldal. „El kellett fogadnom ezt feketén-fehéren. Ha nem hajtottam volna végre ezt a manővert, Alex nem esik el. A szomorú, hogy versenyző vagyok, és a versenyzői ösztönöm azt súgta, hogy vágjak be a résbe, de sajnos összeértünk, ő pedig elesett. Ilyen az igazi versenyzés, nem volt benne semmi rossz szándék. Úgy éreztem, probléma nélkül be tudom tenni oda a motoromat. A büntetés nem áll összhangban a szándékkal.”

„Versenyeztünk, márpedig a versenyzésben mindig precedenseket hozunk létre, és ebben a kanyarban ilyen manőverért korábban egyáltalán nem büntettek. Most viszont ez a bukás önmagában is példával szolgál. Szóval remélem, hogy a FIM mostantól következetes lesz, mivel van egy új srác a zsűriben. Megértem az álláspontjukat, nagy volt a nyomás a Yamaha menedzsere részéről. Nagyon-nagyon sajnálom, ahogy a verseny véget ért, és el is kell fogadnom a büntetést. Negyedikként értem célba, és megnézve Alvaro és Mikey tempóját, akkor nagyon jó futamot teljesítettem, nem tudtam volna sokkal többet tenni, hogy őszinte legyek. El kell fogadnom ezt és továbblépnem, de remélem, hogy valahol mélyen, emberi szempontból nem hajtottam volna végre ezt a megmozdulást. De versenyző vagyok, négyszeres világbajnok, és újra meg akarnám csinálni a manővert. Úgy érzem, ez a szankció elvett egy kis szikrát, és lépésről lépésre kell építenem a bizalmamat, hogy ez visszatérjen.”

Rea hozzátette: meglepte, hogy a Yamaha óvást nyújtott be a verseny után, ráadásul teret is adott annak a FIM, ugyanis közvetlenül a futamot és a Rea-Lowes incidens vizsgálatát követően egyszer már véglegesítették az eredményt. Éppen ezért furcsa volt számára, hogy később mégis szankcionálták a történteket, ugyanakkor elmondta: Lowesszel egy nyugodt hangvételű értekezleten, majd telefonon szöveges üzenetben is megbeszélték a történteket. „A frusztráltsága ellenére is megértette a helyzetet versenyzői szempontból, hiszen ő is volt már mindkét oldalán” – mondta el a négyszeres világbajnok.

Fotó: Kawasaki Racing

Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !


Hozzászólások