Egyéb motorsport

Red Bull Rookies Cup – Élete első futamán nyert a japán motoros, Görbe Soma 17. lett

Az Asia Talent Cup bajnoki éllovasa nyerte a Red Bull Rookies Cup mugelloi hétvégéjének első viadalát. A japán motoros számára ez volt élete első futama az osztrák energiaital által támogatott tehetségkutató sorozatban.
Taiyo Furusato kapcsán fontos infó, hogy a 15 éves japán az eddigi négy futam mindegyikét megnyerte az Asia Talent Cup égisze alatt, így abszolút hibátlan teljesítménnyel vezeti a szintén MotoGP-s tehetségkutató sorozatot, melynek következő fordulóját, októberben, Motegiben rendezik majd. Nem csoda tehát, ha Furusatonak emellett a Red Bull Rookies Cup-ban is van helye és lehetősége, amelyre most csak ráerősített. Nézzük tehát mi történt az első viadalon:
Nem sokkal a rajtot követően bukott Alex Millan, akinek motorja csodával határos módon nem sodort magával több versenyzőt is, azonban a mezőnyt kissé szétszakította az eset. Egyedül Freddie Heinrich járt pórul Millan esésével, hiszen ő is a kavicságyban kötött ki. Az elején Ortola, Veijer, Holgado jutott lélegzetvételnyi előnyhöz az esetnek köszönhetően, de aztán a mezőny hamar visszazárkózott rájuk. Ki gondolta volna, hogy a 19. helyről rajtoló, azonban az első kör végén már 11. helyen álló Taiyo Furusato lesz viadal főszereplője. Görbe Soma egyébként időközben szintén feljebb kapaszkodva (22. helyről indulva) a 16. volt. Az élen egy 12-15 pilótából álló boly verődött össze, ahogy pedig az ilyenkor lenni szokott a célegyenesben általában egymás szélárnyékát kihasználva körről körre átrendeződött a sorrend. Furusato először 11 körrel a vége előtt álltaz élre, vagyis mindössze négy kör kellett neki ahhoz, hogy 18 helyet zárkózzon.
A japán motoros 2 kör erejéig tudta kontrollálni a történéseket és rendre 2-3 motorhossznyi előnnyel fordult rá a célegyenesre, ami pont elég volt neki ahhoz, hogy ne tudják kihasználni a szélárnyékát. Nem sokkal később azonban a technikás részeken elmentek neki és egészen a hetedik, majd a tizedik helyig csúszott vissza, előtte pedig ismét kezdetét vette az adok-kapok. Furusato az utolsó három kör kezdetén vette át ismét a vezetést és innentől már nem is engedte ki a kezéből. David Munoz hiába futotta meg az utolsó körben a verseny legjobb idejét és próbált meg szélárnyékból kibújva nyerni, Furusato hamarabb ért a célvonalhoz, így a 15 éves japán élete első Red Bull Rookies Cup futamán azonnal nyerni tudott. Görbe Somát a 17. helyen intették le, mellyel az élbolyt üldöző második csoport legjobbja lett. A magyar versenyző így öt helyet javított rajtpozícióján.
 
A Red Bull Rookies Cup második versenye vasárnap 15:30-kor kerül megrendezésre.

Az 1. futam végeredménye:


Hozzászólások