MotoGP

Rossi a visszavonulás felé tendál, Dixon érkezhet a helyére

A hírek szerint egyre valószínűbb, hogy Valentino Rossi nem azt jelenti majd be a jövője kapcsán, hogy 2022-ben is folytatja, hanem, hogy a szezon végén szögre akasztja a bukósisakot és visszavonul.
Az általában igen jól értesült és hiteles the-race.com portál információi szerint Valentino Rossi a visszavonulás kapujába van, vagyis nagyobb az esély arra, hogy a „Doktor” majd azt jelenti be, hogy az idei szezon végén abbahagyja, mintsem a folytatás mellett tegye le a voksát. Korábban már beszámoltunk róla, hogy a kilencszeres világbajnok azt mondta, miszerint az asseni forduló utáni nyári szünetben gondolja át tüzetesen döntését, így azt követően (június 27. és augusztus 6. közötti időszak) jelentheti be, hogy végül is megy vagy marad. A „Doktor” 2021-es eredményei finoman szólva sem azt sejtetik, hogy hitelesen mondhatná azt – van kedve még versenyezni. Két totális nullás futam (Portimao és Catalunya), további két olyan melyen nem sikerült pontot szereznie (16. lett a második katari viadalon és Jerezben is), többi három nagydíjon pedig mindössze egyszer sikerült a top10-be kerülnie, akkor is úgy, hogy Mugelloban pont tízedik lett.
Rossi utoljára a tavalyi második jerezi futamon, 2020. július 26-án állt a pódiumon, ami a 199. királykategóriás dobogós helye volt a yamahás versenyzőnek. Azóta is próbálja a bűvös 200-at elérni, melynek leginkább az előző évben volt realitása, hiszen például Misanóban és Catalunyában és jól ment, azonban a két san-marinói futam egyikén 4. lett a másikon nullázott, akárcsak Barcelonában. A Petronas Yamaha csapatfőnöke, Razlan Razali még a 2021-es évadot megelőzően úgy nyilatkozott, hogy a céljuk az, hogy Rossi ismét ott legyen a mezőny elejében és képes legyen a már említett 200. MotoGP dobogóját megszerezni. Ettől jelenleg igen messze van a 42 éves motoros, mely szintén a visszavonulás felé terelheti őt. Felmerül azonban a kérdés, hogy Rossi távozása esetén ki kaphat lehetőséget a helyén, melyre ugyancsak a the-race értesülései szerint a Moto2-ben szereplő Jake Dixon a legesélyesebb.
 
Ennek hátterében a legutóbbi holtszezonban már sokat emlegetett „brit vonal” lehet, hiszen a BT Sports és a Dorna között létezik egy megállapodás, mely szerint utóbbi, legalább évente egy brit motorosnak a királykategória mezőnyében lehetőséget biztosít annak érdekében, hogy legyen „nagy-britanniai” tagja a rajtrácsnak. Cal Crutchlow visszavonulását követően ez 2021-ben nem volt adott, pedig az Apriliával pont ennek kapcsán hozták szóba Chaz Daviest (jelenleg Superbike-ban Ducatival versenyez) és Sam Lowest (maradt a Moto2-ben) is, de sokáig úgy hírlett, hogy Bradley Smith felé is többek között emiatt billenhet a mérleg nyelve (végül nem így lett) Lorenzo Savadorival szemben. Rossi visszavonulása esetén a „brit koreográfia” ismét előtérbe kerülhet, főleg, hogy a Petronas ezt házon belül tudná megoldani Jake Dixonnal. Az angolnak tavaly már voltak villanásai a Moto2-ben, az idei szezont azonban egy komoly csuklósérülésből felépülve kezdte meg, jó formát pedig még nem nagyon mutatott.

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások