MotoGP

Rossi: “…attól még javulhat a motor”

Valentino Rossi szerint hiába nincs lehetőség fejlesztésre és a szabályok értelmében a Yamaha (sem) módosíthat erőforrásán 2021-re, attól még megvannak a módszerek és lehetőségek arra, hogy javítsanak motorjukon.
Az Apriliát leszámítva egyetlen királykategóriás motorgyártó sem változtathat, vagy ha úgy tetszik fejleszthet motorblokkján 2021-ben, így a Yamaha sem. A hangvillásokat azért is kell külön kiemelni, mivel talán őket érintheti ez a legérzékenyebben, hiszen rendre az M1-es volt a leglassabb motor a mezőnyben, legalábbis ha a végsebességet nézzük, melyre pilótáik gyakran panaszkodtak, emellett technikai problémákban sem volt hiány a japán márkánál. A Yamaha pályán nyújtott teljesítményét egyedül Franco Morbidelli év végi eredményei szépítették, aki viszont a 2019-es motort használta. A Yamaha eltökélt célja, hogy ha bár az erőforráshoz nem is nyúlhatnak, más megoldásokkal megpróbálnak erre az évre javítani motorjukon, amely kapcsán Valentino Rossi is elmondta véleményét. “A motorfejlesztések befagyasztása nem lehet kifogás. Jelenleg a MotoGP-ben számos olyan fejlesztést lehet végrehajtani a motorblokk körül, mely javítja a teljesítményt.” – kezdte az olasz motoros. “Elektronikai oldalról alacsonyabb hőmérsékleten lehet tartani az erőforrást és persze ott van a kipufogó rendszer is.”
“Egyszóval ha nem is tudsz a motorblokkba belenyúlni, akkor is számos tényezőn lehet javítani, úgyhogy amennyiben a Yamaha jól dolgozik és a megfelelő irányba mennek, akkor jobbak lehetünk.”- magyarázta a hamarosan 42. életévét betöltő olasz, aki hozzátette, hogy természetesen saját teljesítményén is javítani kell. “Keményen kell dolgoznom nekem is. Fejlődni szeretnénk olyan területeken, mint például az időmérő, ami mostanság nagyon fontos. Mint mindig, most is próbáljuk a Yamahát arra ösztönözni, hogy javulni tudjanak a tél folyamán. Az elmúlt két évben rendre jók voltunk a szezon elején, de aztán év végére már szenvedtünk, míg az ellenfeleink meg tudták oldani az új dolgokat és problémákat motorjaikon. Nem könnyű a Yamahával így az év vége. A következő szezont úgy kellene megkezdenünk, hogy teljesen készen érkezünk meg az első versenyre.” – mondta a “Doktor.” Habár az erőforráson nem, azonban a vázon például hajthatnak végre fejlesztéseket, így ezen a területen is lehet némi reménye a Yamahának. Korábban a hangvillások részéről már elhangzott, hogy sajnos a kiemelkedő kanyarsebességi előnyüket elvesztették riválisaikkal szemben, mivel nem tudtak hasonló ütemben fejldőni, mint ellenfeleik.  

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások