MotoGP

Rossi és Vinales is úgy érzi, hogy erős versenytempóval rendelkeznek

A „Doktor” emellett azt is elmondta, hogy nem feltétlenül lepte meg Johann Zarco remeklése.
Valentino Rossi továbbra is a szokásos hullámvasútján utazik: délelőtt hűvösebb körülmények között egész jól teljesít, azonban a délutáni melegben elkezdi elveszíteni a ritmust. Ez így történt az időmérő edzésen is, ugyanis hiába tűnt jónak a yamahás tempója, végül csak a tizedik rajtpozíciót szerezte meg. A „Doktor” azonban elsősorban nem erről, hanem Johann Zarco 2019-es Ducatival megszerzett pole-járól beszélt: „Szerintem ma igazán örülnek a francia motorsportrajongók. Volt már egyáltalán olyan, hogy az első két helyen végeztek a királykategóriában? Lehet, hogy Quartararo extra ösztönzésként hatott Zarcóra.”

„Néha a számítógép adataiból úgy tűnik, hogy az új motor jobb, de a pályán mégsem érzed vele jól magad. Ez a Yamahánál már sokszor megtörtént velem, és szerintem másokkal is előfordult már. A Honda számára például a tavalyi motor jobban működik, és talán a Ducatival is ez a helyzet. Ez nyilván nehéz, mert az ember azt szeretné, ha az új motoron egyből jól érezné magát.”


Rossi azt is elmondta, hogy nehéz versenyre számít, azonban érzi magában az erőt egy jó eredmény eléréséhez: „Mostanában arra figyeltünk, hogy óvjuk az abroncsokat, mert ha hamar elkopnak, akkor nem tudunk jól kanyarodni, és nem tudunk annyi tempót elvinni a féktávokig. David Munozzal továbbra is keressük a helyes beállításokat és az egyensúlyt, de határozottan jobban érzem magam a motoron. Úgy gondolom, hogy a futam végére gond lehet a gumikopással, de erősebb lehetek, mint a szezonnyitón.”

„A mai nap eléggé kettős, mert reggel jól éreztem magam, aztán délután a melegben szenvedtem, mert tíz fokkal megnőtt az aszfalt hőmérséklete. Próbálkoztam a közepes első gumival is, de nem igazán jött be, és sajnos csak a tizedik helyről rajtolhatok, ami elég hátul van. A versenytempóm viszont jó, így kellene egy jó rajt, hogy javítsak pár helyet.”

„Az előző két és fél évben nagyon szenvedtünk, mert egyszerűen nem javult a motor. A Yamaha aztán lecserélt pár embert, és nagyon kemény munkával végre sikerült fejlődnünk. A végsebességünk továbbra sem erős, de összességében a csomagunknak nagyon jó az egyensúlya. Úgy gondolom, hogy a másik három srác ráadásul remek munkát végez, és jól motoroznak. Számomra az új gumi egy kicsit jobb, mert jobbnak érzem a tapadást vele, így könnyebb motorozni. Ettől még azt gondolom, hogy ez másoknak is előny.”


Az utolsó gyorskör megkezdésének lehetőségét kikéső, ámde így is ötödik Maverick Vinales hasonló módon reménykedik a Cseh Nagydíj versenyében. Szavait a Crash.net idézi: „Nem igazán jött össze a stratégiánk, de legalább egy ötödik helyet tudtunk szerezni ilyen borzalmas tapadási körülmények mellett. A tervem az volt, hogy kétszer menjek ki az időmérőn. A második motorral képes is voltam 1:56,1-es körre is, így úgy éreztem, hogy még sokat javíthatom, de az abroncsváltásnál kikéstük az utolsó gyorskör megkezdésének lehetőségét. Ez sajnos az én hibám, mert a csapat fantasztikus dolgozott, és remek beállítást találtunk. Zarco elképesztően jó kört ment, de úgy érzem, hogy elkaphattuk volna, ha esetleg kint maradok, és nem jövök be. Elég komplikált versenyre számítok. Alapvetően jól érzem magam, és optimista vagyok a versenytempónk miatt, mert hosszú futam vár ránk. A gumik elég érdekesen működnek itt, de igyekszem minél előrébb lenni a rajt után, és javítani néhány helyezést.”

Fotó: MotoGP Media
 


Hozzászólások