MotoGP

Rossi: „Folytatni szeretném, a Petronas a legjobb opció ehhez”

Őszintén beszélt a Yamaha bemutatóján a gyári csapattól való év végi távozásáról, valamint a jövőt érintő lehetőségeiről a „Doktor”, aki ismét kijelentette: maradni szeretne a MotoGP-ben, de csak akkor, ha versenyképes lesz.

Miután a Yamaha bejelentette, hogy jövőre Maverick Vinales és Fabio Quartararo fog versenyezni a gyári csapatnál, világossá vált, hogy Valentino Rossi az utolsó évét tölti a hangvillások első alakulatánál. A lassan 41 éves motoros ugyanakkor még nem döntött arról, hogy visszavonul-e vagy továbbra is a MotoGP-ben marad: időt kért a japánoktól, ám ők nem várhattak, mert fennállt a veszélye, hogy elveszítik az egyik fiatal versenyzőjüket. Rossi megérti a Yamaha helyzetét – minderről a mai csapatbemutató utáni sajtótájékoztatón beszélt részletesen, szavait pedig a Crash.net szakoldal idézi:

„Nagyon küszködtem a tavalyi év második felében. 25 éve versenyzem, már nem vagyok fiatal többé, nehézzé válnak a dolgok. Az, hogy tartani tudd a legmagasabb szinted, nagy erőfeszítést igényel, a folytatáshoz pedig szükség van a megfelelő motivációra. Számomra az eredményekből ered ez a motiváció. Ha dobogóért harcolhatok és versenyképes tudok lenni, akkor megvan a motiváció. A célom az, hogy megpróbáljam jövőre is folytatni, de ha az eredmények nem a vártaknak megfelelően alakulnak, akkor ez nehézzé válik. Éppen ezért amikor beszéltem a Yamahával, még nem álltam készen a döntésre… Nem akarom úgy folytatni, ahogy a 2019-es évet zártam, ha ez így marad, akkor befejezem. Nagyjából a szezon felénél, a nyári szünet környékén fogok dönteni. Mélyebben is beszélnünk kell erről, de egyelőre időre van szükségem, nem egy nap alatt szeretnék dönteni. Akkor szeretnék dönteni, amikor belülről úgy érzem, hogy készen állok rá, szerintem ez a nyáron fog megtörténni.”

Lin Jarvis, a Monster Yamaha csapatvezetője is elmondta, hogy az ő szemszögükből mindez hogyan nézett ki: „Idén már januárban forrósodni kezdett a helyzet a versenyzői piacon. Itt voltak a fiatal versenyzőink, akik sürgették a döntést. Ennek érdekében először Valentinóval konzultáltunk, hogy lássuk, ő milyen irányba halad és mik az elképzelései 2020 utánra. Ő nagyon helyesen azt mondta, időre van szüksége ahhoz, hogy lássa a teljesítményét, mielőtt döntést hoz. Így viszont olyan helyzetbe kerültünk, hogy elveszíthettük volna az egyik fiatal tehetségünket, éppen ezért „előre lefoglaltuk” 2021-re és 2022-re a két legfiatalabb és legtehetségesebb tagját a csapatunknak, hogy biztosan támaszkodhassunk rájuk a következő két idényben. Valentinóval arra jutottunk a találkozónk során, hogy ha várnunk kellene, akkor nem hosszabbítjuk meg a karrierjét a gyári csapatnál. De biztosítottuk afelől, hogy ha marad, akkor is a Yamaha támogatását fogja élvezni.”
Rossit ez utóbbi nyugtatta meg igazán: „Egyfelől nehéz döntés volt ez számomra. Ahogy Lin is mondta, tudtam, hogy a várakozásnak következménye lehet, méghozzá az, hogy nem folytathatom a gyári csapatban. Másfelől viszont nem volt nehéz döntés, mert nem akarom folytatni, ha nem vagyok versenyképes. Ezért alakult így ez. Támogatást kértem a Yamahától, és ők igent mondtak erre, ha folytatni szeretném. A fő célom, hogy 2021-ben is folytathassam. Van egy fantasztikus szatellit csapatunk a Petronas révén, végső soron nem jelentene nagy változást a csapatváltás.”

A kilencszeres világbajnok egyúttal azt is elmondta, hogy ha folytatja, az szinte biztosan a Petronas Yamahánál lesz, saját csapata ugyanis biztosan nem fog egyelőre fellépni a MotoGP-be: „Számomra a Petronas a legjobb opció. Nagyon jó helyzetben vannak, fiatal és jó csapatról beszélünk, akik képesek a fejlődésre. Megvan az anyagi hátterük és komolyak a szándékaik. Először is, nagyon fontos számomra, hogy M1-en folytassam. Eleve nem egyszerű gyártót váltani, főleg nem ebben a korban és a karrierem ezen pontján. A VR46-os csapat Yamahával? Azért nevetek, mert tetszik az ötlet, de nincs meg hozzá a pénzünk! Ez a nagy probléma. Jobb, ha a Petronashoz megyek.”

Ami Quartararo előléptetését illeti, Rossi egyetért a hangvillások döntésével: „Szerintem a Yamaha helyes döntést hozott, mert Quartararo mindenkit lenyűgözött tavaly. Tudtuk a paddockban, hogy versenyképes lehet, de azt nem, hogy ennyire. Többé-kevésbé mindenki számára meglepetést okozott. Nagyon erős és nagyon fiatal, szóval szerintem helyes döntés” – fogalmazott az olasz, aki szerint csak Marc Marquez jelenlétének köszönhető, hogy a fiatal franciának még nincs futamgyőzelme. Ehhez többek között Buriramban is közel került, Rossiban pedig ott tudatosult, hogy a napjai a gyári csapatnál meg lehetnek számlálva:

„Már október óta gondoltam erre a helyzetre. Emlékszem, hogy Thaiföldön Quartararo teljesítménye megváltoztatta a dolgokat. Ha nem lett volna a Yamahánál, talán több időnk lett volna… Nem lepett meg, hogy vele helyettesítenek. Nagyon komolyan átgondoltam ezt, de nem akartam úgy igent mondani és megtartani a helyem a gyári csapatban, ha utána nem vagyok versenyképes. Az lenne a legrosszabb, főleg számomra. Ez az utolsó évem a gyári alakulatnál, de ha erős leszek és folytatni szeretném, akkor igazából csak a motor színei fognak változni, más nem igazán.”

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások