MotoGP

Rossi szerint komolyabb tesztprogram kell

A Yamaha kilencszeres világbajnoka úgy gondolja, nem elég csupán egy jó tesztcsapat, a hangvillásoknak ugyanis szükségük lenne egy ehhez kapacsolódó és egyben jól működő programra is.
A “Doktor” az utóbbi időben és elég egyértelműen fogalmazza meg kritikáit és gondolatait a Yamaha irányába, hiszen legutóbb például azt mondta, hogy mivel szerinte a fejlesztési javaslatokat tekintve nem is hallgat rá a japán gyártó, így nem bánja, hogy 2021-ben már privát csapatban versenyez majd. Az olasz pilóta ezúttal a hangvillások tesztlehetőségeiról, valamint azok kihasználásáról beszélt: “2020-ig az összes többi gyártónak volt egy aktív tesztcsapata, akik Európában teszteltek európai pilótákkal. Többek között Michele Pirro, Dani Pedrosa, Stefan Bradl.” – utalt itt a Ducatira, a KTM-re és a Hondára “Ezzel szemben a Yamahának ez nem volt adott, hiszen csak japán motorosokkal gurultak pályára a szigetországban. A legnagyobb probléma azonban nem is feltétlenül ez, hanem hogy olyan pályákon teszteltek, amelyek karakterisztikájukat tekintve még csak nem is hasonlítanak az itteniekre. Azt gondolom tehát, hogy elsősorban egy komolyabb tesztcsapatra lenne szükség, mégpedig Európában.” – mondta Rossi. Ez elviekben az év végétől már adott lesz, hiszen a Yamaha Cal Crutchlowt szereződtette erre a feladatra.
“Ő nagyon versenyképes idén, ha megvan a motivációja akkor egy olyan pilótáról beszélünk, aki el tudja vinni a motort a határokig. Ami még ennél is fontosabb azonban, hogy egy komolyabb tesztprogrammal rendelkezzünk.” Valentino Rossi alighanem már túl van élete leggyorsabb évein, azonban mint azt már csupán a mezőnyben való jelenlétéből is láthatjuk: töretlenül próbálkozik. Sok kritikát kap és kapott az elmúlt időszakban (nem véletlenül)hiszen az idei szezonja közel s távol az eddigi legrosszabb éve egész karrierje során. Nyilatkozataiból, valamint megfogalmazott kritikáiból azonban úgy tűnik, hogy többet érez magában azon eredményeknél, amelyeket az utóbbi időben láthattunk tőle és sokkal inkább a technikai háttérben látja a javulás kulcsát, mintsem például saját életkorának tudja be a sikertelenséget. Az olasz pilóta a legutóbbi valenciai hétvégén például próbálkozott azzal a karbon lengőkarral, amelyet Morbidelli is használt, azonban ez egyáltalán nem juttatta közelebb őt az élmezőnyhöz.

Fotó: Yamaha-Racing


Hozzászólások