MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Sachsenring – Acosta győzött a „bukáscunamival” tarkított futamon

A rengeteg bukásról is szóló sachsenringi futamot Pedro Acosta nyerte a tizenharmadik helyről rajtolva. A vb-éllovas mögött Kaito Toba és Dennis Foggia állhatott még fel a dobogóra Németországban.
Forgó Ariel János 2021.06.20. 12:05:19
Toba az ötödik helyről rajtolva fordult elsőként, a harmadik kanyarban azonban már Suzuki állt az élen. A pole-ból induló Salac a negyedik pozícióba (McPhee mögé) esett vissza, míg a 13. helyről induló vb-éllovas Acosta a 10. pozícióig kapaszkodott fel. Jól kapaszkodott a 18. rajtkockából startló Binder is, hiszen két kör elteltével tizenegyedik volt. Őt azért emeljük ki külön, mivel egyrészről a tegnapi Q1-ben kis híján komoly balesetet okozott (végül csak ő maga bukott), amiért egyrészről kiintették a Q2-ből, másrészről a futamon egy boxutca áthajtásos büntetést kapott. Közben Foggia állt az élre Toba és McPhee előtt, míg Acosta ez idő alatt már a közvetlen élmezőnyben a negyedik pozícióig tört egyre előrébb. Egy tulajdonképpen 18 (!!!) motorosból álló vezető boly állt össze, melyet ekkor Guevara zárt. Ebből a csoportból esett ki Kunii a célegyenesre fordító kanyarban úgy, hogy közben Masia belső ívről kissé meglökte a japánt, amiért az Ajo Motorsport spanyolja egy hosszú körös büntetést kapott. Ezzel Masia a 18. helyig esett vissza(a vezető boly legvégére) 19 körrel a vége előtt. Két körrel később Gabriel Rodrigo (ő már a szombati harmadik szabadedzésen is hatalmast bukott és meg is sérült) esett ismét egy nagyot és volt kénytelen feladni a viadalt.
 
Rodrigo talán a hétvége legpechesebb versenyzője

Nem sokkal később tovább tizedelte az élmezőnyt és egyben szakította szét Öncü (Fenatival ütközött, aki viszont megúszta bukás nélkül) és tőle függetlenül Fellon esése, míg Salac vélhetőleg technikai probléma miatt kiállni kényszerült a boxba. 14 körrel a vége előtt (5 körrel a hosszú körös büntetése után) Masia már hatodikkét üldözte az előtte lévő ötöst (Suzuki, Foggia, Toba, Acosta, Garcia). Nem tartott azonban sokáig az Ajo Motorsport versenyzőjének csodája, mivel az egyes kanyarban túl rövidet fékezett, hátulról belement Foggia-ba (az olasz nem esett el) és a kavicságyban kötött ki. Az élmezőny létszáma így mindössze tíz motorosra redukálódott, ugyanis közben Yamanaka és Nepa egymástól függetlenül esett ki. Ebbe a „bukásszendvicsbe” került bele Fenati, aki kénytelen volt kiengedni a motorját a kavicságyba, így érthető módon ő is leszakadt a vezető bolyról. Talán nem is kell külön kiemelni, hogy a győzelemért hatalmas küzdelem és folyamatos helycserék zajlottak. A sok izgalmat követően Foggia próbálta állandósítani helyét az élen, ellépni persze nem tudott, mivel Acosta és Suzuki fáradhatatlanul tapadt Leopard Racing motorosára.
 
Toba legutóbb 2020-ban, a második aragoni futamon állt dobogón
 
Az utolsó öt körben megindult a helyezkedés és a taktikázás győzelemért. Egy ideig Acosta átvette ugyan a vezetést, azonban a Foggia hamar visszavágott és tudta tartani az első helyet. Acosta az utolsó előtti kör végén előzte meg Foggia-t, így az utolsó kört a vb-éllovas kezdte meg elsőként az olasz előtt. A Leopard Racing motorosa egyszer még megpróbált visszajönni, de Acosta jól hárította a támadást és végül Toba előtt megnyerte a futamot. A harmadik helyen ugyan Alcoba ért célba (ő hatalmas zárkózást mutatott be, tekintve, hogy a 20. helyről indult), azonban mivel a Gresini Racing motorosának pályaelhagyás miatt a verseny során egy helyet át kellett volna adni, de ezt nem tette meg, ezért Foggia „örökölte” tőle a dobogót. A top5 végeredménye tehát: Acosta, Toba, Foggia, Alcoba és Migno. A 17 éves vb-éllovas előnye így jelenleg 55 egység a pontversenyben.
 
A futam végeredménye:
 
1 Pedro ACOSTA Red Bull KTM Ajo KTM 39'38.791
2 Kaito TOBA CIP Green Power KTM 0.130
3 Dennis FOGGIA Leopard Racing Honda 0.259
4 Jeremy ALCOBA Indonesian Racing Gresini Moto3 Honda 0.206
5 Andrea MIGNO Rivacold Snipers Team Honda 0.459
6 Niccolò ANTONELLI Avintia Esponsorama Moto3 KTM 0.728
7 Sergio GARCIA Gaviota GASGAS Aspar Team GASGAS 0.537
8 Tatsuki SUZUKI SIC58 Squadra Corse Honda 0.647
9 Xavier ARTIGAS Leopard Racing Honda 0.864
10 Izan GUEVARA Gaviota GASGAS Aspar Team GASGAS 6.557
11 John MCPHEE Petronas Sprinta Racing Honda 7.512
12 Elia BARTOLINI Avintia Esponsorama Moto3 KTM 7.576
13 Romano FENATI Sterilgarda Max Racing Team Husqvarna 20.902
14 Darryn BINDER Petronas Sprinta Racing Honda 37.855
15 Andi Farid IZDIHAR Honda Team Asia Honda 38.297
16 Deniz ÖNCÜ Red Bull KTM Tech 3 KTM 54.714
17 Joel KELSO CIP Green Power KTM 58.423
18 Ryusei YAMANAKA CarXpert PruestelGP KTM +1'27.070
  Stefano NEPA BOE Owlride KTM 12 Laps
  Jaume MASIA Red Bull KTM Ajo KTM 13 Laps
  Riccardo ROSSI BOE Owlride KTM 13 Laps
  Lorenzo FELLON SIC58 Squadra Corse Honda 15 Laps
  Filip SALAC Rivacold Snipers Team Honda 15 Laps
  Gabriel RODRIGO Indonesian Racing Gresini Moto3 Honda 17 Laps
  Adrian FERNANDEZ Sterilgarda Max Racing Team Husqvarna 20 Laps
  Yuki KUNII Honda Team Asia Honda 24 Laps

Fotó: MotoGP Media
Forgó Ariel János
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast