Moto3

Sachsenring, Futam: Pawi ismét leiskolázta a mezőnyt az esőben!

Termasban még óriási meglepetést okozott, a Német Nagydíjon már egyáltalán nem: a huszadik helyről induló Khairul Idham Pawi fölényes győzelmet aratott a legkisebbek szakadó esőben rendezett versenyén. Andrea Locatelli és Enea Bastianini állhatott még dobogóra, míg a vb-éllovas Brad Binder előnye nyolcadik helye ellenére is csak egyetlen ponttal csökkent.
Szeretnél élőben szurkolni a kedvenc motorversenyződnek az augusztus közepén megrendezésre kerülő Cseh Nagydíjon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megvásárolhatod a belépőjegyedet a jegyshopunkon keresztül a MotoGP brnói futamára!

A bemelegítő edzések után sem hagyott alább az eső a Sachsenringen, így abszolút vizes pályán startolt el a nap első versenye, a Moto3-asok Német Nagydíja. Az indulás után a pole-ból induló Enea Bastianini megőrizte a vezetést, a második kör elején azonban megelőzte őt Bo Bendsneyder. Az ifjú hollandot aztán Andrea Locatelli utasította maga mögé, ám mindannyiuknál nagyobb felzárkózást mutatott be a huszadik helyről induló Khairul Idham Pawi, aki termasi győzelmével már egyszer bizonyította, mennyire érzi az esős körülményeket. A malájnak nem is tartott sokáig, hogy az élre törjön: az ötödik körben már az ő nevét olvashattuk az eredménylista első helyén.
 
Argentínával ellentétben azonban most nem hagyták meglógni Pawit: Hiroki Ono folyamatosan tapadt rá, s nyomás alá helyezte ázsiai ellenfelét, miközben a többieket már alaposan leszakították magukról. Ono azonban hibázott, csak a csodával határos módon tudta elkerülni az esést, ám így is visszacsúszott az ötödik helyre, egyedül hagyva az élen Pawit. A japán nem sokkal később aztán már el is esett, ahogy hátrébb több társa is, többek között Jorge Martin és Andrea Migno – előbbi kis híján a vb-éllovas Brad Bindert is majdnem elsodorta közben.
 
Nagyjából féltávnál aztán Pawi is hibázott egy kicsit, s megismerkedett a sóderágy szélével, ám akkora előnnyel vezetett Locatelliék előtt, hogy így is maradt majdnem tíz másodperc fórja. Az olasznak ráadásul hátrafelé is figyelnie kellett, hiszen ott loholt a nyomában Bastianini és John McPhee is, míg valamivel hátrébb az összetett első két helyezettje, Binder és Jorge Navarro vívott nagy csatát. A spanyolnak végül sikerült áthámoznia magát dél-afrikai ellenfelén, s a nyomába eredt az előtte haladóknak.
 
Pawit végül már semmi sem tudta megakadályozni abban, hogy az Argentin Nagydíj után begyűjtse második futamgyőzelmét – újfent esőben. Mögötte Locatelli lett a második, míg a dobogó alsó fokára Bastianini állhatott fel. Kornfeil is viszonylag simán hozta a negyedik pozíciót, mögötte azonban egészen a leintésig ment az adok-kapok. Az ötödik helyért folytatott csatából végül Fabio di Giannantonio került ki győztesen McPhee ellenében, ami egyben azt is jelentette, hogy a mögöttük érkező Navarro és Binder között mindössze egyetlen ponttal csökkent a különbség: utóbbi motoros 47 egységnyi előnnyel mehet el a nyári szünetre, amely után a naptárba visszatérő Osztrák GP-vel folytatódik az évad.
 
A futam végeredménye:
1. Khairul Idham PAWI MAL Honda Team Asia Honda 47'07.763
2. Andrea LOCATELLI ITA Leopard Racing KTM +11.131
3. Enea BASTIANINI ITA Gresini Racing Moto3 Honda +13.359
4. Jakub KORNFEIL CZE Drive M7 SIC Racing Team Honda +18.541
5. Fabio DI GIANNANTONIO ITA Gresini Racing Moto3 Honda +20.620
6. John MCPHEE GBR Peugeot MC Saxoprint Peugeot +20.698
7. Jorge NAVARRO SPA Estrella Galicia 0,0 Honda +20.910
8. Brad BINDER RSA Red Bull KTM Ajo KTM +23.333
9. Jules DANILO FRA Ongetta-Rivacold Honda +30.318
10. Francesco BAGNAIA ITA Pull & Bear ASPAR Mahindra Team Mahindra +31.095
11. Tatsuki SUZUKI JPN CIP-Unicom Starker Mahindra +37.688
12. Bo BENDSNEYDER NED Red Bull KTM Ajo KTM +45.005
13. Gabriel RODRIGO ARG RBA Racing Team KTM +47.793
14. Livio LOI BEL RW Racing GP BV Honda +48.073
15. Aron CANET SPA Estrella Galicia 0,0 Honda +56.921
16. Alexis MASBOU FRA Peugeot MC Saxoprint Peugeot +1'10.787
17. Philipp OETTL GER Schedl GP Racing KTM +1'13.873
18. Romano FENATI ITA SKY Racing Team VR46 KTM +1'14.813
19. Maximillian KAPPLER GER KRM-RZT KTM +1'15.203
20. Stefano VALTULINI ITA 3570 Team Italia Mahindra +1'15.434
21. Tim GEORGI GER Freudenberg Racing Team KTM +1'23.906
22. Danny WEBB GBR Platinum Bay Real Estate Mahindra +1'38.548
23. Fabio QUARTARARO FRA Leopard Racing KTM 1 kör
Nem ért célba:        
  Nicolo BULEGA ITA SKY Racing Team VR46 KTM  
  Adam NORRODIN MAL Drive M7 SIC Racing Team Honda  
  Hiroki ONO JPN Honda Team Asia Honda  
  Jorge MARTIN SPA Pull & Bear ASPAR Mahindra Team Mahindra  
  Andrea MIGNO ITA SKY Racing Team VR46 KTM  
  Darryn BINDER RSA Platinum Bay Real Estate Mahindra  
  Juanfran GUEVARA SPA RBA Racing Team KTM  
  Lorenzo PETRARCA ITA 3570 Team Italia Mahindra  
Nem fejezte be az 1. kört:        
  Joan MIR SPA Leopard Racing    

Fotók: MotoGP Media


Hozzászólások