Dakar autó

Sainzé a leghosszabb szakasz, Alonso a 6.

Az összetettben is vezető Matador húzta be a hetedik etapot a Dakaron, ezzel növelte előnyét Al-Attiyah és Peterhansel előtt. Közben a kétszeres F1-es világbajnok ismét erős tempót diktált.
Annak ellenére, hogy a vasárnapi volt az utóbbi évek leghosszabb szakasza a Dakaron – összesen 546 km szelektívet kellett teljesíteniük a versenyzőknek –, az autósok mezőnyében nem történt drasztikus átrendeződés az élen. A leggyorsabbnak Carlos Sainz bizonyult, méghozzá pont két üldözője, Nasser Al-Attiyah és Stephane Peterhansel előtt, így mindkettejükkel szemben növelte valamelyest az előnyét. A címvédő katari lemaradása így kereken tíz perc a harmadik győzelme felé menetelő spanyollal szemben, míg Mr. Dakar 19 perces távolságból követi minis márkatársát.
 
A három legenda mögött továbbra is a hazai Yazeed Al-Rajhi tartja magát a negyedik helyen még úgy is, hogy ma Bernhard Ten Brinke megelőzte őt a szakaszon. A toyotás holland a márkatárs Giniel de Villiersszel együtt előbbre lépett amúgy az összetettben Orlando Terranova mögé, köszönhetően annak, hogy az eddigi meglepetésember, Mathieu Serradori a dűnék között ragadt, értékes időt veszítve ezzel. Mindeközben pedig Fernando Alonso újfent jól szerepelt: a hatodik legjobb időt érte el a maratoni hosszúságú szakaszon, szűk nyolc perccel elmaradva Sainztól – igaz, összetettben továbbra is csak 15., közel három és fél órás hátránnyal.

A kamionosoknál újfent hármas Kamaz-siker született, de a táv hosszúságának függvényében döbbenetesen szoros küzdelem után: Andrej Karginov mindössze három másodperccel (!) múlta felül Dimitrij Szotnyikovot, de Anton Shibalov is csupán két percre volt tőlük. Összesítésben a helyzet változatlan: Karginov vezet Shibalov előtt, míg a Mazt terelgető Siarhei Viazovich továbbra is kényelmesen tartja a harmadik helyet mögöttük.
 
Az SSV-kategóriában Blade Hildenbrand húzta be a szakaszt, összetettben pedig megint változott az éllovas személye: Casey Currie az új első, miután a címvédő Francesco Lopez Contardo sok időt veszített, így egyből félórás hátrányba került az amerikaival szemben, sőt Szergej Karjakin sincs messze tőle.

Az összetett állása hét szakasz után:
Autósok: 1. Carlos Sainz (Mini) 27:49:14 ó., 2. Nasser Al-Attiyah (Toyota) + 10:00 p., 3. Stephane Peterhansel (Mini) + 19:13 p., 4. Yazeed Al-Rajhi (Toyota) + 44:24 p., 5. Orlando Terranova (Mini) + 55:58 p., 6. Giniel de Villiers (Toyota) + 1:05:58 ó., 7. Bernhard Ten Brinke (Toyota) + 1:15:56 ó., 8. Mathieu Serradori (Century) + 1:21:57 ó.
Kamionosok: 1. Andrej Karginov (Kamaz) 30:06:45 ó., 2. Anton Shibalov (Kamaz) + 21:12 p., 3. Siarhei Viazovich (Maz) + 46:39 p.
SSV: 1. Casey Currie (Can-Am) 34:40:04, 2. Francisco Lopez Contrado (Can-Am) + 32:03 p., 3. Szergej Karjakin (Can-Am) + 42:57 p.

Fotó: Red Bull Content Pool


Hozzászólások