MotoGP

Schwantz: „Annak idején mi jobban tiszteltük egymást”

Az 1993-as világbajnok, Kevin Schwantz szerint a mostani MotoGP-versenyzők nem tisztelik kellőképpen egymást és előbb-utóbb súlyos következményei lesznek, ha a motorosok nem változtatnak a viselkedésükön a küzdelmek során.
Imádod a motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha ez a kettő igaz rád, és szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, akkor jelentkezz hozzánk gyakornoknak! Részletek ide kattintva.

Komoly kritikával illette a jelenlegi MotoGP-mezőnyt Kevin Schwantz az idei első félév pályán történt incidensei nyomán. Az egyik legutóbbi ilyen eset a Sachsenringen történt, ahol Pol Espargaro ütött ki több riválist a rajt után. Az 1993-as világbajnok tiszteletlennek és veszélyesnek titulálta a versenyzőket, Schwantz szerint hacsak a versenybíróság nem bünteti súlyosabban az ehhez hasonló manővereket a jövőben, valaki előbb vagy utóbb komolyabban meg fog sérülni.
 
„Nem szabad arra gondolniuk, hogy mindenképpen sikerül a következő előzés, eszükbe kell jusson az is, hogy mi lesz, ha nem jön össze. Ijesztő volt látni Alex Rins arcát a németországi baleset után, rohadt közel járt ahhoz, hogy áthajtson Espargaro fején. Folyton csak egy hajszálon függ a tragédia, a veszély mindig ott van. Ha a versenyzők nem 100%-ig biztosak abban, hogy sikerülni fog a manőver, akkor várniuk kellene. Nem dől össze a világ, ha nem előznek ott és akkor, de könnyen véget érhet a dal, ha valami hülyeséget csinálnak” – fejtette ki véleményét az amerikai a Motorcyclenews.com szakoldalnak.
 
Schwantz maga is érintett volt jó pár rázós incidensben a karrierje során mind elszenvedő, mind pedig előidéző oldalról, de szerinte a ’80-as, ’90-es években a motorosok másképpen közelítettek meg egy-egy előzési szituációt. „Manapság hihetetlenül kiélezett a versenyzés, szinte hallani, ahogy azt mondják: „Ha szélesen fordulok és mellém érsz, nem veszek vissza, előbb akaszkodok rá a kormányodra és nyomlak le a földre, minthogy elengedjelek.” Annak idején azért adtunk egymásnak valamennyi helyet. Esetleg jelezted a másiknak a kigyorsításnál, hogy ha nem vesz vissza és melléd ér, finoman letereled a pályáról, de nem értél össze vele és nem kockáztattál egy bukást nagy tempónál.”
 
A versenyirányítás szigorúbb szankciókat próbált bevezetni a termasi Rossi-Marquez ütközés nyomán, Schwantz saját bevallása szerint látja, mi okozza a számos veszélyes manővert, sőt a megoldást is tudni véli. „Manapság nincs igazi kommunikáció a motorosok között, leszámítva a sajtótájékoztatókat, akkor is csak egy szobában ülnek és egyesével válaszolgatnak a kérdésekre. Amikor mi versenyeztünk, vasárnap esténként többnyire ugyanabban a bárban kötöttünk ki és együtt söröztünk. Az ellentétek ilyenkor lecsendesedtek, könnyebb volt szemtől szembe megmondani valakinek, hogy többször ilyet ne csináljon. Ma már nincs meg ez tisztelet a versenyzők között, mert nincs meg ez a fajta kommunikációs platform sem.”
 
Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások