MotoGP

Schwantz: „Csak akkor volt a földön a könyököm, ha elestem”

1993 világbajnoka szerint rengeteget segít a mai versenyzőknek az elektronika abban, hogy megfelelően tudjanak alkalmazkodni a motorhoz.
Kevin Schwantz, a királykategória 1993-as világbajnoka szerint a legnagyobb fejlődés a gyorsasági motorversenyzésben az elektronika megjelenése. Ennek segítségével ugyanis, a versenyzők szerinte olyan motorokkal is képesek jó eredményt elérni, ami nagy lemaradásban van a legjobb versenygépekhez képest, szavait a Crash.Net idézi:

„Az 500-as motorokon a versenyzők a motor közepén akartak maradni, de most az elektronikával le tudnak lógni róla. Nekem, csak akkor volt lent a könyököm vagy a fenekem a földön, amikor elestem.”

„Amikor látom a képeket, Alex Rins mindig a tökéletes helyen van a motoron, ez elég hasonló ahhoz, amit Wayne Rainey csinált. Én mindig máshol voltam, körről körre, versenyről versenyre, évről évre változtattam a stílusom. Azt a motort, ami egy helyben ülve is jól működött, kicsit máshogy kellett vezetni, de most is alkalmazkodniuk kell a srácoknak a motorokhoz.”

Schwantz szerint a mezőny legjobbjai most is kiemelkednek a futamokon a többiek közül, annak ellenére, hogy az időmérők nagyon szorosak: „Nincs kétség afelől, hogy rendkívül szoros a mezőny, közel vannak egymáshoz, de a krém még mindig kiemelkedik, Rins, Marquez, Dovi, Rossi, Vinales mindig az élmezőnyben végeznek, akkor is, ha nem kvalifikálnak jó pozícióba. Ha 500-ban rossz volt a motor, akkor azzal a mezőny legjobbja sem tudott sok mindent csinálni.”

A Suzuki versenyzője, Alex Rins is egyetértett azzal, hogy ma könnyebb közel érni az élmezőnyhöz az elektronika nyújtotta segítség miatt: „Én is úgy gondolom, hogy az elektronika sokat segít, hogy szoros legyen a verseny. Nehéz előnyt szerezni. Ha megnézzük, Marc Marquez és én teljesen más stílussal versenyzünk, neki lent van a feje, és magasan a könyöke. Én olyan vagyok, ahogyan az egyik csapattag mondaná, mint egy zsiráf, magasra emelem a fejem. Mindig így motoroztam. Emlékszem, a Moto3-ban mondták, hogy „olyan, mintha a boxba jönnél vissza, aztán mész egy nagyon gyors kört”. Próbáltam úgy menni, hogy lejjebb van a fejem és magasan a könyököm, de nekem ez nem működik.”

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások