MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Schwantz és Puig háborúba kezdett Pedrosa feje fölött

A nyilvánosság előtt zajlanak az 1993-as szezon MotoGP világbajnoka, Kevin Schwantz és Dani Pedrosa menedzsere, Alberto Puig között azok az éles pengeváltások, amelyek a repsolos mellett vagy éppen ellen érvelnek. Az egykori világbajnok esélytelennek tartja Pedrosát a végső győzelemre a top kategóriában, Puig erre pedig nyílt levélben válaszolt.
2013.04.30. 10:49:10
A vita ott kezdődött, amikor Austinban Schwantz kendőzetlenül osztotta meg a véleményét Dani Pedrosáról, a Repsol Honda kiválóságáról. Dani jelenlegi helyzetét elemezte, és hangot adott az érzésének, miszerint a spanyol soha nem fog elérni a világbajnoki címig. Továbbá élesen kritizálta Puig-dzsot, Pedrosa menedzserét, aki már igencsak hosszú ideje kíséri az üdvöskéje pályáját.

„Dani nincs híján semminek, sőt inkább túl sok mindene van, például Alberto Puig” – fogalmazta meg kritikáit az amerikai. „Daninak magától kell elérnie egy új szintet. Én kedvelem Danit, de nyolc éve ott van a Hondánál, és még nem nyert semmit. Szeretném, ha megcáfolna, de szerintem nem fog.”

Schwantz a mondandóját azzal folytatta, hogy a jelenlegi címvédőt, Jorge Lornezót dicsérte, és az újoncról, Marc Marquezről sem feledkezett meg, aki két verseny után holtversenyben áll a yamahással a tabella élén.
„Kétségtelenül Lorenzo a legesélyesebb a világbajnoki címre, a versenyzése Katarban pedig tankönyvbe illő volt.” A 48 éves Schwantz Marquezzel folytatta. „Ő egy csodálatos személyiség, és elképesztő, hogy milyen erő lakozik benne. Imádtam, amit Katarban művelt.”

Schwantz még hozzátette, hogy reméli, Valentino Rossi bezsebelheti a tizedik világbajnoki címét is, szerinte szüksége van a motorsportnak arra, hogy ez megtörténjen. Azonban ismét kitért Pedrosa és Puig párosára, tovább becsmérelve őket. Erre már Pedrosának is megvolt a válasza, de természetesen Alberto Puig sem tudott szó nélkül elmenni a történet mellett. A válasz formája nyílt levél, amit számos spanyol média közölt, mi pedig változtatások nélkül adjuk át.
„Tisztelettel kezelve a dolgot, úgy érzem, hogy reagálnom kell arra a nyilatkozatra, amelyet Mr. Kevin Schwantz tett a Texasi Nagydíjon, főleg, hogy ez a személyemet is érintette.

A sport szempontjából kizárólag a statisztikákra és az archívumokra szorítkozok, így 100%-ban tényekről beszélünk, szemben annak a véleményével, aki évekig volt távol.

Szó szerint véve Mr Schwantz azt állította, hogy: „Dani Pedrosa nyolc év alatt semmit sem nyert”.

Nos, járjunk ennek utána egy kicsit! Kezdetnek ne feledjük, hogy Pedrosa személyében egy olyan versenyzőről van szó, aki három világbajnoki címmel rendelkezik a 125-ös és a 250-es kategóriákból. Schwantz egyszer volt világbajnok az 500 köbcentiméteresek között. Nincs kétségem afelől – főleg mivel én is versenyeztem az 500-as kategóriában – hogy egy 500-as világbajnoki cím sokkal fontosabb a többi kategóriáénál, ez igaz. Azonban nem csökkennek Dani érdemei a három világbajnoki címét tekintve, amelyeket a kisebb kategóriákban nyert. Dani, és számos más versenyző nyert már világbajnokságokat a történelem során azokban a kategóriákban. Ők mindannyian nagyszerű bajnokok, függetlenül attól, hogy melyik géposztályban sikerült felérniük a csúcsra, mindannyian tiszteletet érdemelnek.
Ha megnézünk néhány adatot, jól látszik, hogy Dani összesen 45 nagydíjat nyert, míg a texasi 25-öt (ez majdnem a duplája). Abból a 45 győzelemből Dani 22-t ért el a királykategóriában; hozzá kell tennünk, hogy Dani már 113-szor állt a dobogón – 72-szer a MotoGP-ben, míg Schwantz csak 51-szer – és 55 alkalommal volt övé a leggyorsabb kör (35 ebből MotoGP-s), Schwantz statisztikája 26.

Ezeknek a számoknak a tudatában a mérleg egyértelműen Pedrosa felé billen, és aki azt mondja, hogy Dani nyolc év alatt semmit nem nyert, tipikusan az a valaki, aki nem tudja, mit beszél, és tiszteletlen is egyben.

Még így is, Mr. Schwantz, Dani világbajnoki címek sorát fogja megnyerni – efelől garantálhatom. De azt is szem előtt kell tartani, hogy Danit mennyi csapás érte, milyen utat járt be a pályafutása során, és nem utolsó sorban a sérüléseit sem hanyagolhatjuk el. Emlékeztetem Önt, hogy egy nagyon rosszul elsült csuklósérülés miatt kellett összecsomagolnia karrierét; illetve a szóban forgó versenyzőnek idővel egyre több fájdalommal kell együtt élnie, de még így is mindent megtesz.
 
Mr. Schwantz, Dani még nem nyert bajnoki címet, de engedje meg, hogy elmondjak valamit, ami nem fog tetszeni, de ez jól fogja mutatni az arroganciáját, mert most erről beszélünk. Azt a világbajnoki címet nyolc év versenyzés után gyűjtötte be, de hadd mondjam el, hogy csak azért, mert Wayne Rainey Misanóban bukott, és abba kellett hagynia a versenyzést, ennek köszönhetően pedig egyenes út nyílt meg Ön előtt a világbajnoki címig. Ön egy nagyszerű versenyző volt – látványos stílusban vezetett – de csak az eredményeket tekintve mindig Eddie Lawson és Wayne Rainey árnyékában mozgott. Szóval ne dicsekedjen túl sokat a bajnok létről, mert valójában csak a körülmények bizonyos együttállása miatt nyerhetett.

Azt is megemlítette, hogy Daninak nélkülem kellene egyengetnie a pályafutását. Hadd emlékeztessem, hogy a 80-as, 90-es években, amikor Mr. Schwantz versenyzett, a legtöbb versenyző a barátjával vagy társával járta be Európát, míg Ön soha egy lépést sem tett a szülei (mindkettőjüket beleértve) nélkül. Az igazság az, hogy ez elég szokatlan volt abban az időben, és egy képet kaptunk Önről, amely egy olyan fiút festett le, akinek éjjel-nappal szüksége van a szülei közelségére. Ha megnézzük az legutóbbi becsmérlő szavait, akkor joggal merül fel a kérdés: vajon nem nyert volna több bajnoki címet, ha nincsenek ott a szülei folyamatosan az oldalán? Elmélkedjen, Mr. Schwantz.
Azt sem hanyagolnám el, hogy amióta visszavonultam a versenyzéstől, nagyon keményen dolgozok a versenyzők segítésén; leginkább is Dani Pedrosával foglalkoztam, de irányítottam Casey Stoner, Toni Elias, Alvaro Bautista, Marc Marquez és Julian Simon karrierjét is. Ők mindannyian világbajnokokká váltak.

Önnek, Mr. Schwantznak van egy versenyzőiskolája Texasban, amely évek óta kínál segítséget a leendő motorosoknak. Közülük a mai napig senki sem kvalifikálta magát európai versenyekre. Senki. Szóval ezen a területen zéró sikert tud felmutatni.

Mr. Schwantz, valószínűleg a következő epizódra sem emlékszik, mert túl sokat foglalkozott másokkal, de én azért pontosan emlékeztetném:

1994-ben abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy Önnel és Michael Doohannel állhattam dobogóra Hockenheimben – az eredeti, lenyűgöző és brutális pályán. Doohan meglógott néhány körrel a vége előtt, és volt szerencsénk együtt harcolni a dobogó második fokáért. Tisztességes küzdelemben legyőzött, mert sokkal jobb volt nálam. De emlékszem, hogy a versenyen az én Hondám gyorsabb volt az Ön Suzukijánál, és arra gondoltam, hogy majd megelőzhetem a hosszú egyenesekben az erdőn át, a szélárnyékát kihasználva. Amikor elértük a sikánt, és a stadion részt, a fékezések alatt hibát vétettem. Csak néhány körrel a vége előtt, megesküdtem a sisakomon belül, és azt mondtam magamnak: „Micsoda fickó, milyen későn tud fékezni!” A verseny után, a pódiumon valódi tiszteletet éreztem Ön iránt – egy ember iránt, aki megtanított a határon menni egy versenymotorral.
Szomorúan érzem magam, most, hogy az Ön szavait olvasom, szerintem csordultig vannak tiszteletlenséggel, egy olyan nagyszerű bajnokot támadt, mint Dani Pedrosa, és még sok más olyan versenyzőt is kikezdett, akik az alsóbb kategóriákban szereztek bajnoki címet. Az a tisztelet, ami 1994-ben Hockenheimben alakult ki Ön iránt, az most el is szállt.

Kevin, az az ön pillanata volt, amikor megnyerte az 500-as bajnoki címet, de még a bajnokoknak is tudnia kell, miként orvosolják a hibájukat, ha arra szükség van.

Alberto Puig”
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast