Egyéb motorsport

Seewer, Gajser, és Vialle nyerték a szerdai versenyeket Faenzában

Az MX2-es éllovas kezd ellépni, viszont Jeffrey Herlings lehet, hogy újabb sérülésével el is bukta az idei vb-cím megszerzésének lehetőségét.
A hét közepén folytatódott a Motokrossz-világbajnokság 2020-as szezonja a faenzai fordulóval. Elsőként az MX2-es kategória versenyzői gurultak a pályára, hogy teljesítsék az első futamot. A rajtot a bajnoki éllovas Tom Vialle kapta el a legjobban, az első körben azonban már Mattia Guadagnini állt az élre. A másik bajnoki esélyes Jago Geertsnek sem sikerült rosszul a rajt, a belgának a negyedik helyre sikerült besorolnia az első kanyarokban. Az edzésen legjobb Roan van de Moosdijk viszont nagyon elrontotta a kezdést és a 22. helyre esett vissza. Vialle kisebb meglepetésre nem tudta tartani Guadagnini tempóját az első körökben, hátulról pedig Maxime Renaux és Geerts is kezdett visszazárkózni a KTM versenyzőjére. A francia aztán a verseny felénél elkezdett nagyon erős tempót diktálni és pillanatokon belül utolérte Guadagninit az élen, aki mellett el is ment végül. Az olasz pedig hirtelen nagy bajba került, hiszen Vialle hozta magával Renaux-t és Geertst is, valamint az ötödik helyen Mathys Boisrame is elkezdte lopni a távolságot az élmenőkhöz képest. A futam második felében Guadagnini tempója nagyon visszaesett, Renaux, Geerts, Boisrame és Thomas Kjer Olsen is könnyedén megelőzte az olaszt. Végül Vialle nagyon magabiztosan nyerte az első futamot, Renaux pedig megtartotta a második helyet Geerts előtt, a top5-be Olsen és Boisrame fért még be.

A második versenyen ismét Vialle indult el legjobban, de Geerts ezúttal sokkal jobban tapadt rá, és folyamatosan támadta. Mögöttük Maxime Renaux és Jed Beaton haladtak, valamint Ruben Fernandez, Olsen és Ben Watson, miközben hátul van de Moosdijk ismételten elesett. Nem sokkal később az előző versenynapot megnyerő francia yamahás esett hátra egy kisebb hiba miatt, majd a futam felének eltelt után jött az igazi dráma: Geerts bukott egy nagyot, és ezzel elég nagy hátrányba került összetettben, valamint a második helyre felzárkózó Mathys Boisrame is óriásit perecelt Ben Watsonnal együtt. A versenyt és ezzel együtt a nagydíjat simán megnyerte Vialle, aki mögött ezúttal Beaton és Olsen végzett.

Az MXGP-ben Jeffrey Herlings az időmérőn történt bukása és az ezzel járó nyakfájdalmak miatt nem tudta elkezdeni a verseny, így a többiek nagy esélyt kaptak, hogy felzárkózzanak összetettben. A startot Jorge Prado kapta el legjobban, de Mitch Evans, Romain Febvre, Jeremy Seewer, Tim Gajser és Antonio Cairoli is ott voltak a nyomában, miközben hátrébb Arminas Jasikonis és sokan mások is buktak. Prado végül sokáig vezetett, de az előtte motorozókat megelőző svájci yamahás végül könnyedén megelőzte, és megszerezte a futamgyőzelmet. Mögötte a spanyol azért befutott a második helyen, ezzel megszervezve pályafutása legjobb MXGP-s eredményét. A harmadik, negyedik és ötödik helyeket ezúttal Febvre Cairoli és Gajser szerezte meg.

A második versenyen ismét Prado lépett meg a rajtnál, viszont mögötte ezúttal Cairoli és Gajser haladtak, miközben hátul hárman is elestek, köztük Arnaud Tonusszal és Calvin Vlandeerennel. A szlovén címvédő aztán rövidesen átrágta magát az előtte motorozó KTM-es duón, majd a csapattársa, Mitch Evans is elkapta az egyre inkább szenvedő Cairolit. Gajser nem teljesített hibátlan versenyt, ráadásul az első MXGP-s nagydíjgyőzelmét megszerezni akaró Prado folyamatosan kínozta, míg hátul az első versenyt megnyerő Jeremy Seewer bukott, de ennek ellenére stabilan diktálta a tempót. Az utolsó percekben közben összekapta magát a kilencszeres világbajnok olasz és megkaparintotta a harmadik helyet. A hondás címvédő viszont innen már nem hibázott, és behúzta a második versenyt Prado és Cairoli előtt, a hétvégét viszont ezzel a fiatal spanyol nyerte meg. Herlings előnye ezekkel az eredményekkel már csak 22 pont a csapattárssal szemben, és Gajser sincs messze a 26 pontos hátrányával, ráadásul nem tudni, hogy mikor térhet vissza.

Az MX2 nagydíjának végeredménye: Az MXGP nagydíjának végeredménye:
Fotó: MXGP Twitter


Hozzászólások