Dakar autó

Serradori első szakaszgyőzelmét aratta Alonso előtt

A 2020-as Dakar rali meglepetésembere húzta be a hétfői, nyolcadik etapot az eddigi legjobb eredményét elérő kétszeres F1-es világbajnok előtt, miközben csökkent a különbség a Sainz, Al-Attiyah, Peterhansel trió között az élen.
A motorosok és a quadosok hétfői etapját ugyan törölték Paulo Goncalves halála után, az autósok, a kamionosok és az SSV-sek viszont teljesítették a Wadi Al Dawasir körüli 477 km-es szelektívet. Az autósoknál ezúttal az összetett három fő esélyese nem tudott beleszólni a szakaszgyőzelemért folyó harcba, így a másodvonal pilótái remekeltek ma. Nagyjából a táv felétől az egész 2020-as Dakar legkellemesebb meglepetése, Mathieu Serradori diktálta a tempót, s a francia végül be is húzta a nyolcadik napot a dél-afrikai építésű Century CR6 buggy volánjánál.
 
Mögötte pedig nem más végzett a második helyen négyperces hátránnyal, mint Fernando Alonso, aki ezzel dakaros karrierje legjobb eredményét ért el. A spanyol remek tempót mutat első szereplése alkalmával, a múlt hétfői gondjai nélkül bőven egy órán belüli lenne a lemaradása. A nap végi harmadik helyet Orlando Terranova szerezte meg, minimális különbséggel felülmúlva Giniel de Villierst és a hazai pályán szereplő Yazeed Al-Rajhit. Szaúdi honfitársa, Yasir Seidan szintén úton volt egy szakaszdobogó felé, ám ő az utolsó kilométereken beragadt a homokba.
 
Az összesített lista élmenői tehát ma nem találták a tempót, viszont hármuk között pont úgy alakult a küzdelem, hogy még szorosabbá vált a csata. Stephane Peterhansel volt ugyanis közülük a legjobb hétfőn, nagyságrendileg három percet kiosztva Nasser Al-Attiyahnak és hatot Carlos Sainznak. Így az olló zárult közöttük: Sainz továbbra is vezet, de előnye már csak 6 perc 40 másodperc a toyotás címvédővel, valamint 13 perc 9 másodperc minis társával szemben. Mögöttük Al-Rajhi, Terranova és Giniel de Villiers van még egy órán belül, de velük még Serradori és Bernhard Ten Brinke is versenyben van.

A kamionosoknál Andrej Karginov zsinórban harmadik részsikerét aratta: ezúttal közel hat perccel gyorsabban teljesítette a szakaszt, mint Anton Shibalov, s kilenccel, mint Ales Loprais. A kamazos értelemszerűen összetettben is növelte előnyét Shibalovval szemben, hiszen már 27 percre rúg közöttük a különbség, míg Siarhei Viazovich már egy órán kívülre került a Mazzal. Az SSV-kategóriában pedig a versenyből hivatalosan már kiesett Mitchell Guthrie nyerte, összetettben pedig ugyan a címvédő Francisco Lopez Contardo közelített Casey Currie-re, az amerikainak így is negyedórás a fórja vele szemben.
 
Az összetett állása nyolc szakaszt követően:
Autósok: 1. Carlos Sainz (Mini) 31:56:52 ó., 2. Nasser Al-Attiyah (Toyota) + 6:40 p., 3. Stephane Peterhansel (Mini) + 13:09 p., 4. Yazeed Al-Rajhi (Toyota) + 32:25 p., 5. Orlando Terranova (Mini) + 43:02 p., 6. Giniel de Villiers (Toyota) + 53:12 p., 7. Mathieu Serradori (Century) + 1:02:42 ó., 8. Bernhard Ten Brinke (Toyota) + 1:07:00 ó.
Kamionosok: 1. Andrej Karginov (Kamaz) 34:31:43 ó., 2. Anton Shibalov (Kamaz) + 27:06 p., 3. Siarhei Viazovich (Maz) + 1:05:17 ó.
SSV: 1. Casey Currie (Can-Am) 39:47:37 ó., 2. Francisco Lopez Contardo (Can-Am) + 15:40 p., 3. Szergej Karjakin (Can-Am) + 34:39 p.

Fotó: Dakar Media


Hozzászólások