Moto2

Smith egy verseny erejéig visszatér a Moto2-be Silverstone-ban

A Petronas Sprinta Racing bejelentette, hogy az idén a MotoGP-ben szabadkártyásként, a MotoE-ben pedig állandó indulóként szereplő 28 éves motoros helyettesíti Khairul Idham Pawit a soron következő Brit Nagydíjon.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Khairul Idham Pawi még a májusi Spanyol Nagydíjon szenvedett kézsérülést, amely miatt az összes európai futamot kénytelen volt kihagyni eddig. A nemrég második műtéten is áteső motoros továbbra sincs visszatérésre kész állapotban, így a Brit Nagydíjon sem tud rajthoz állni, csapata azonban új helyettest nevezett meg Silverstone-ra. Korábban Mattia Pasini, majd az ő sérülését követően Jonas Folger ülhetett fel a Petronas Sprinta Racing versenygépére, a Brit Nagydíjon azonban Bradley Smith kap lehetőséget.
 
A hazai versenyző 2011-ben és 2012-ben két idényt lehúzott már a Moto2-ben, több dobogós helyezést szerezve, most azonban csaknem hét év után tér vissza a középső géposztályba, ahol immár nem a Honda, hanem a Triumph blokkjait használja a mezőny. Smith tisztában van vele, hogy óriási kihívás előtt áll, de ez izgatottá teszi: „Hogy őszinte legyek, nagyon furcsa lesz 2012 óta először felülni egy Moto2-es gépre, mert nagyon sokat változott azóta a bajnokság. Közelről figyeltem ezeket a változásokat az új motorblokkal és a valamelyest nagyobb nyomatékkal és motorerővel, de ez még így is nagyon más lesz számomra.”
 
„Ugyanakkor izgatott vagyok a lehetőség miatt! Tavaly nagyszerűen szerepeltem a Brit Nagydíjon, remekül sikerült az időmérőm, de aztán nem sikerült elrajtolnunk, így fantasztikus lesz visszatérni a hazai pályámra. A célom a hétvégére, hogy jól érezzem magam, a legjobbamat nyújtsam, és büszkén jöhessek el onnan vasárnap. Fogalmam sincs, hogyan fog ez sikerülni, egy nagydíjhétvégén belül kell megtanulnom a motort és a gumikat, de ez izgatottá tesz”
– mondta el a 28 éves motoros.
 
Smith idén rendkívül változatos szezont fut, hiszen az Aprilia tesztversenyzőjeként három nagydíjon már rajthoz állt szabadkártyásként, emellett a MotoE-ben teljes évadot teljesít, ráadásul összetettben a második helyen áll. A silverstone-i Moto2-es szereplés révén tehát a harmadik különböző, a gyorsaságimotoros-világbajnokság égisze alá tartozó kategóriában fog versenyezni 2019-ben. Érdekesség, hogy az biztos, hogy nem lehet teljes a repertoárja, hiszen a Moto3-ban csak az indulhat, aki az adott év január 1-jén még nem töltötte be a 28. életévét.
 
A statisztikát kedvelők számára egy kis játék: ki volt az utolsó, aki Smithhez hasonlóan a vb három kategóriájában is rajthoz állt egy naptári idényen belül, s volt-e olyan, aki még ennél is több géposztályban versenyzett egy szezonban legalább egy futam erejéig?

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások