Superbike

Sofuoglu: „Razgatlioglu lesz a Superbike első török világbajnoka”

Az ötszörös Supersport világbajnok már visszavonult motoros kezébe tették a török motorsport utánpótlásának irányítását, és véleménye szerint a Superstock 600-ban Európa-bajnoki címig jutó Razgatlioglu mellett az Öncü-testvérek lehetnek a jövő nagy bajnokai.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Ugyan Kenan Sofuoglut már nem fogjuk látni többet versenyezni, az ötszörös Supersport világbajnok nem szakadt el a motorsporttól. A törökök benne látják azt, aki képes lesz kinevelni országuk következő nagy bajnokait, maga Recep Tayyip Erdogan elnök kérte fel erre a feladatra. Sofuoglu még versenyzett, amikor már támogatni kezdte honfitársát, az azóta a világbajnokság betétfutamaként megszüntetett Superstock 600-as kategóriában Európa-bajnoki címig jutó Toprak Razgatlioglut, illetve már ő segíti a világ talán legjobb utánpótlás bajnokságában, a Red Bull Rookies Cup-ban sikereket arató Öncü-testvérek karrierjét.

Nos, tehetség híján nincsenek az említett fiatal török versenyzők, hiszen Razgatlioglu első évében rögtön kétszer is dobogóra állhatott a Superbike világbajnokságon, míg összetettben a kilencedik helyen végzett, míg Can Öncü 15 évesen az idei szezonzáron, Valenciában újoncként azonnal vb-futamot nyert a Moto3-ban. Sofuoglu szinte minden pénzt megkap ahhoz, hogy a tehetségekből igazi nagy bajnokokat faragjon, és a nagy cél, hogy megtalálják a motorsport következő török világbajnokát.

„Biztos vagyok abban, hogy Toprak lesz a Superbike első török világbajnoka, míg az Öncü-testvérek el fognak jutni a MotoGP-be, ahol sikereket érnek el” – jelentette ki Sofuoglu.

Mindenesetre Razgatlioglu mellett már Can Öncü is világbajnoki résztvevő lesz 2019-ben, hiszen a valenciai futamgyőzelmét követően leszerződtette őt a Red Bull KTM Moto3-as gyári csapata. Sőt, sokáig úgy volt, hogy rokonát, Bahattin Sofuoglut 2019-ben a Supersport 300-as világbajnokságon indítják – Kenan apja és Bahattin nagyapja testvérek voltak –, ám végül úgy tűnik, ezzel a projekttel egyelőre várnak. Ugyanis az ötszörös világbajnok úgy véli, Bahattin tehetséges ugyan, de még nem mutatott eleget egy ilyen lehetőséghez. Bár ez a lehetőség sincs még teljesen lefutva.

„Kenan célja, hogy minél több török motorost eljuttasson a különböző világbajnokságokra. Közös junior programot vezet a Red Bull-lal és a török szövetséggel. Olyan, mint Valentino Rossi akadémiája, de egyelőre még kisebb. Jelenleg évente száz fiatalt hív meg a saját pályára, ahol megnézi, kiválasztja a tehetségeket. Kenannak jó szeme van mindehhez, tudja, miként kell a fiatalokat motiválni, ugyanakkor az is tény, a török állam segítsége nélkül mindezt nem tudná végrehajtani” – nyilatkozta Manuel Puccetti csapatfőnök.

Fotó: Kenan Sofuoglu/Instagram


Hozzászólások