MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Stoner szerint a HRC hibázott, amikor túlságosan Marquezre hagyatkozott

A Repsol Honda 2011-es világbajnoka szerint a Honda és egyúttal Marquez is hibát követett el, leginkább az első néhány közös évükben, amelyek aztán jelentős hatással voltak az elkövetkezendő szezonokra.
Forgó Ariel János 2021.12.29. 14:31:49
Olvasási idő: 2 perc
A kétszeres MotoGP világbajnok, Casey Stoner szerint Marc Marquez, valamint a Honda közösen esett abba a hibába, melynek vélhetően az utóbbi két évben fizeti az árát leginkább a japán gyártó. Az ausztrál világbajnok azt sugallta, hogy a HRC motorjának technikai nehézségei arra vezethetőek vissza, hogy a Honda túlságosan Marquez erősségeire hagyatkozott motorja fejlesztése során.
 
„Azt hiszem, hogy Marc és csapata hibázott az első néhány évben. Mindig nagyon erős volt féktávokon, szóval olyan motort készítettek, amely csak a féktávokon erős, azonban ez mindig egy kompromisszumos történet. Hogyha a motorod valamiben kiemelkedően erős, akkor ezért cserébe extrém gyenge területeket kapsz. Nem lehet meg mindened egyszerre. Könnyű az előbbi, pont ezért láthatjuk, hogy oly sok különböző motormárka képes nyerni, hiszen senkinek sem áll rendelkezésére a tökéletes csomag. Amikor a Hondának teszteltem, akkor leginkább a fékezésekre és a motor féktávokon való stabilitására koncentráltunk. Marc nagyon jó volt a problémák kezelésében és egyben elfedésében, azonban később, 2015-ben gondjaik adódtak és nem is nyerte meg a világbajnokságot. Vissza kellett térniük egy régebbi vázhoz, hogy újra megtalálják a megfelelő érzést, a versenygép pedig jobban működjön a kanyarokban.” – mondta Stoner, majd hozzátette:
 
„Természetesen azonban nem tudom fotelból ülve megmondani, hogy mi történik mostanság. Azt viszont tudom, hogy az első ducatis éveimben én voltam az egyetlen, aki ott volt az elejében, a többiek szenvedtek. Én magam sosem gondoltam volna, hogy a motor annyira rossz, hiszen végül is nyerni tudtunk vele és dobogós helyeket szerezni. Minden versenyző azonban különböző, ezáltal különböznek az igényeik. Amint mondtam, nem tudom a fotelból megítélni, hogy pontosan mi is zajlik jelenleg. Csak arról tudok beszélni, hogy milyen nehézségeink voltak akkoriban, amikor a Hondának teszteltem. Tudjuk, hogy Marc mennyire tehetséges. Polnak is időbe telt ugyan, azonban úgy tűnik, hogy előrefelé halad. Talán megtalálta azt, amire szüksége van.”

Fotó: MotoGP Media
Forgó Ariel János
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast