Superbike

Superbike VB - a 2021-es naptár(tervezet)

A hét elején a Dorna bemutatta a Superbike világbajnokság 2021-es várható naptárját. Címszavakban: ibériai túlsúly, egy régi ország új pályával, és több kérdőjel.
Bemutatásra került a következő évi Superbike világbajnokság naptártervezete. Azért csupán tervezet, mert egyrészt vannak benne kérdőjelek, valamint nem lehet tudni, hogy a koronavírus-pandémia hogyan fog alakulni az elkövetkező hónapokban.
A bajnokság 13 fordulóból áll majd, melyből az első kilencet Európában, a többi négyet más-más kontinenseken teljesítik majd. Nem lehet azonban nem észrevenni a versenyhelyszínek aránytalan elosztását: a kilenc európai fordulóból öt az Ibériai-félszigeten fog zajlani, mégpedig három Spanyolországban, kettő Portugáliában. Mindezt úgy, hogy a versenyzők és csapatok nagy része az Egyesült Királyságból és Olaszországból érkezik... itt egyértelműen a Dorna hatása szolgálhat magyarázatul. (Szerkesztői megjegyzés: Spanyolországban csak a MotoGP-nek van kultúrája, a Superbike-ra a spanyol sportszerető emberek sosem voltak igazán fogékonyak. Még Carlos Checa 2011-es világbajnoki címe sem tudta megérinteni őket különösebben.)

Jelen állás szerint közel öt hónapot kell várni a szezon rajtjáig, amely április végén, a hollandiai Assenben fog eljönni. 
Ezután két héttel következik az idén szezonzáróként beugró estorili aszfaltcsík Portugáliában. Május közepén következik a Motorland Aragon, majd három hétre rá, június közepén Misano. Egy újabb három hetes szünetet követően, július elején az angliai Donington Parkba látogat el a Superbike mezőnye - ám ide csak ők, ugyanis sem a Supersport 600, sem a Supersport 300 sem fog ide elmenni. Ezután következik egy két hónapos(!) nyári szünet, mely után a franciaországi Magny-Cours pályán küzdenek meg egymással a versenyzők - a hagyományos októberi időpontról átkerült szeptember elejére a francia fordul. Majd ezután követően az Ibériai-félszigeten rendeznek három fordulót zsinórban:  Barcelona, Jerez, majd Portimao zárják az európai szezont, illetve a Supersport 300 számára a teljes szezont is. 
Október közepén rendezik az argentín fordulót San Juan Villicum versenypályán, majd egy hónapra rá tér vissza mezőny Indonéziába. Az ázsiai ország 1997-ben rendezett utoljára Superbike világbajnoki futamot, akkor még a Sentul pályáján, mely a főváros Jakarta közelében található. 2021-ben viszont a Lombok szigetén lévő, jelenleg építés alatt álló Mandalika Street Circuit fog otthont adni a világbajnokságnak. Ezután még két forduló van betervezve: az utolsó előtti a szezon elejéről a végére kerülő Phillip Island Ausztráliában, mely egyelőre dátum nélkül szerepel. Valamint még egy utolsó forduló helyszín és dátum nélkül - mivel ekkortájt már december lesz, könnyen meglehet, hogy Katar lesz az.

A Supersport 300 mezőnye csak az európai helyszíneken fog versenyezni, míg a Supersport 600 valamennyi fordulón ott lesz - kivétel a már említett Donington Park, ahol csak a Superbike géposztály fog versenyezni. Az estorili és phillip island-i forduló még a szerződés aláírására vár, az indonéziai versenyrendezés pedig attól függ, hogy a tervek szerint addigra elkészülő pálya megkapja-e a szükséges homologizációt.

A Superbike világbajnokság 2021-es tervezett naptára:
 
  Dátum Ország Pálya
1. Április 23-25. Hollandia Assen
2. Május 07-09. Portugália Estoril
3. Május 21-23. Spanyolország Aragon
4. Június 11-13. Olaszország Misano
5. Július 02-04. Nagy-Britannia Donington Park
6. Szeptember 03-05. Franciaország Magny-Cours
7. Szeptember 17-19. Spanyolország Barcelona
8. Szeptember 24-26. Spanyolország Jerez
9. Október 01-03. Portugália Portimao
10. Október 15-17. Argentína San Juan
11. November 12-14. Indonézia Mandalika
12. TBA Ausztrália Phillip Island
13. TBA TBA TBA


Fotó: Dorna WorldSBK


Hozzászólások