Superbike

Suzukai mellőzése lökheti a Yamaha karjaiba Razgatlioglut?

A fiatal törököt menedzselő Kenan Sofuoglu szerint nemcsak ő, de pártfogoltja is berágott a „zöldekre” vasárnap, ez pedig ahhoz vezethet, hogy a rivális gyártóhoz szerződnek a Superbike-vb-n.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Bár a statisztikák szerint hivatalosan Toprak Razgatlioglu is a 42. suzukai nyolcórás motorverseny győztesének mondhatja magát, a török egyáltalán nem kapott lehetőséget a bizonyításra a vasárnapi futamon, csak Jonathan Rea és Leon Haslam váltotta egymást a motoron (érdemes megemlíteni, hogy a harmadik helyen végző Red Bull Honda ugyancsak mellőzte Ryuichi Kiyonarit). Ez a hírek szerint nem igazán tetszett a versenyzőnek és főleg annak menedzserének, Kenan Sofuoglunak. A Supersport-világbajnokság visszavonult koronázott királya szerint ráadásul a Kawasaki mostani döntése kihatással lehet pártfogoltja Superbike-világbajnoki karrierjére is. Sofuoglu ugyanis nemrég már elárulta, hogy a Kawasakival és a Yamahával is egyeztetnek a 2020-as folytatásról, a suzukai mellőzés viszont a hangvillások irányába billentheti a mérleg nyelvét. Minderről Sofuoglu a SpeedWeek.com szakoldal hasábjain beszélt a vasárnapi viadalt követően:
 
„Még tárgyalásban állunk a Kawasaki és a Yamaha gyári csapataival, egyelőre semmi sincs aláírva. A nyolcórás verseny során nagyon nagy hibát követett el a Kawasaki. Toprak volt az egyik leggyorsabb versenyző a pályán, de egész hétvégén nem kapott új szett gumit, csak az időmérőre. Végig használt gumit kapott, így nem is tudott bizonyítani a futam előtt. Úgy érzem, egyáltalán nem mutattak felé tiszteletet. A gyors versenyzők rengeteget teszteltek és egy hetet Japánban töltöttek, erre Topraknak nyolc órán át a bokszból kellett néznie a versenyt. Nem tudtuk, hogy a Kawasakit vagy a Yamahát kellene-e választanunk, de ezek után lehet, hogy a Yamahával fogunk aláírni. Beszéltem erről Toprakkal, és egyetért velem, neki sem tetszett, ahogy bántak vele. Ugyanolyan köridőket produkált az időmérőn, mint a csapattársai, pedig jóval kevesebbet volt motoron. A döntés, hogy nem hagyták motorozni a versenyen, nagyon bántja. Felveszem a héten a kapcsolatot a Yamahával, és megpróbáljuk aláírni a szerződést.”
 
Razgatlioglu jövője egyébként az egyik kulcskérdés lehet a WSBK 2020-as mezőnyét illetően. A török neve az elmúlt hetekben szerzett dobogós helyezései után egyre többször felmerült annak kapcsán, hogy ő veheti át az alulteljesítő Haslam helyét a Kawasaki gyári alakulatánál. Csakhogy mint azt Sofuoglu is gyakorlatilag megerősítette, más kérője is van Razgatlioglunak a Yamaha személyében. Náluk a hivatalos gyári alakulatnál Michael van der Mark ülése tűnik biztosítottnak, Alex Lowes viszont maga is elismerte nemrég a BikeSportNews.com szakoldalnak nyilatkozva, hogy nem tudja, mit hoz számára a jövő. Adott esetben a brit helyére is kerülhetne a török, de szóba jöhet akár a GRT Yamaha is, ahol Marco Melandri visszavonulásával mindenképp felszabadul a hely – igaz, erre állítólag Federico Caricasulo is pályázik.
 
Mindenesetre amennyiben Razgatlioglu elhagyja a Kawasakit (persze a KRT mellett a Puccettinél való maradás is opció lehet gyári támogatással), a „zöldek” pedig Haslammel sem elégedettek, úgy ez lehetőséget teremthet Tito Rabatnak arra, hogy az Avintia Racing MotoGP-s gárdájától a Superbike-világbajnokságba igazoljon, ahogy arról már hetek óta pletykál is a szaksajtó. A spanyol azért kényszerülhet sorozatváltásra, mert az Avintia mindenképp szeretne egy Moto2-ből érkező újoncot igazolni az érvényes szerződéssel rendelkező Karel Abraham mellé – a hírek szerint elsősorban Alex Marquez lehet a kiszemelt.

Fotó: Kawasaki Racing


Hozzászólások