Superbike

Sykes: „Ha nincs két versenyző hibája, három vb-címem lenne”

A brit motoros úgy érzi, 2012-ben és 2014-ben is világbajnok lehetett volna, sőt szerinte a korábbi Kawasakikkal Jonathan Rea-t is legyőzhette volna házon belül. A célja az, hogy újra felüljön a WSBK trónjára.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Tom Sykes már több mint egy évtizede meghatározó alakja a Superbike-világbajnokságnak, legnagyobb sikereit pedig 2012 és 2014 között érte el, amikor a Kawasakival rendre harcban volt a vb-címért, sőt 2013-ban meg is nyerte azt. A brit a WorldSBK.com weboldalnak beszélt arról, hogy a nagypapája a karrierje kezdetétől mostanáig rendkívül fontos szerepet tölt be az életében: elmondása szerint ő a legnagyobb rajongója, s ő hitt benne a leginkább, hogy megvan benne a potenciál ahhoz, hogy világbajnok legyen. Sykes szerint ez akár mind a három említett évben összejöhetett volna:
 
„14 évesen kezdtem el versenyezni, de igazán 18-19 évesen kapott lendületet a pályafutásom. 2007-ben Paul Bird csapatában versenyeztem, és ez volt az a pillanat, amikor úgy éreztem, karriert csinálhatok ebből, s aztán minden tovább fejlődött, és roppant hálás vagyok ezért. Az egyetlen dolog, amit sajnálok a pályafutásom során, amikor néhány srác egy pillanatra kikapcsolta az agyát, és ez két Superbike-világbajnoki címembe került. Továbbra is hiszem, hogy saját erőnkből három vb-cím is lehetne a mérlegünk. Mindenkinek megvan a saját véleménye, sokan azt mondják, hogy csak irigységből mondom ezt, de ők nem értik meg, mindez milyen áldozattal jár. Én csak azt mondom, kár ezekért, mert a két versenyző két tudatlan pillanata nélkül három vb-címünk lehetne.”
 
Bár konkrétan nem nevezte meg a két versenyzőt, sejteni lehet, melyik két incidensre gondol a motoros. 2012-ben az első aragóniai verseny utolsó körében Ayrton Badovinivel harcolt a dobogó alsó fokáért, amikor mindketten buktak, év végén pedig mindössze fél ponttal maradt el Max Biaggitól a tabellán. 2014-ben pedig épp akkori kawasakis kollégája, Loris Baz indított el dominót a sepangi futam startjánál, amelynek következtében a brit nullázott. A franciával nem is ápolt jó viszont Sykes, a többi csapattársáról viszont elismerően nyilatkozott – annak ellenére is, hogy többen is legyőzték őt:
 
„Mindig jó csapattársaim voltak, ami sokat segített. 2009-ben Ben Spies érkezett meg, és mindenkit agyonvert, beleértve engem, a csapattársát is! De együtt tudok élni ezzel, s ugyanez volt a helyzet Jonathan Rea-vel is. 2015-ben Jonathan akkor érkezett meg, amikor megváltoztak a dolgok, és igen, legyőzött, de hiszem – és mindenkinek meglehet a saját véleménye –, hogy azzal a motorral, amin 2013-ban és 2014-ben ültem, legyőztem volna őt.”
 
Sykes utóbbi években látott gyengébb formájában szerepet játszhatott magánéleti válsága is: a versenyző elvált feleségétől, Amie-től, akivel két közös lányuk van. Elmondása szerint csak a múlt héten lett újra szabad ember, a lányai pedig a világot jelentik számára. Ami pedig a versenyzői céljait illeti: szeretné a BMW-vel is világbajnok lenni. „Hiszem, hogy megvannak a képességeink ehhez, és ez a célunk, így ha erre koncentrálok, és élvezem a családommal töltött időt, akkor úgy érzem, újra a legjobbamat nyújthatom. Szeretnék idén is már nyerni néhány futamot, ez egyértelmű” – fogalmazott Sykes. Bár hivatalos megerősítés még nem érkezett róla, a 2013-as világbajnok alighanem marad a bajoroknál, az viszont már bizonyos, hogy ha ez így lesz, akkor Eugene Laverty lesz az új társa 2020-ban.
 
Fotó: BMW Motorrad; WorldSBK Media


Hozzászólások