MotoGP

Talmácsi: „Hat éve dolgozom azon, hogyan lehetne idehozni a MotoGP-t”

A szívén viseli a néhány napja bejelentett projekt sorsát hazánk egyetlen gyorsaságimotoros-világbajnoka, akinek közreműködésével 2022-től újra Magyar Nagydíjat rendezhetnek a MotoGP-ben.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Az elsők között számoltunk be róla szombaton, hogy Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a nyíregyházi ERC-forduló helyszínén bejelentette, hogy rövidesen újra MotoGP-futamot rendezhet Magyarország. Néhány nappal később, szerdán a Dorna is kiadott egy közleményt, amelyben megerősítik, hogy aláírtak egy szándéknyilatkozatot a magyar kormánnyal, amelynek értelmében 2022-től 2026-ig öt éven keresztül hazánk is bekerülne a gyorsaságimotoros-világbajnokság versenynaptárába.

Rendkívül fontos azonban leszögezni, hogy ez még csak a legelső lépcsőfok a versenyrendezés felé vezető úton: jövő februárig például alá kell írni a promóteri szerződést is ahhoz, hogy valóban megvalósuljon a Magyar Nagydíj. Nem beszélve arról, hogy a kormány elé terjesztett átfogó stratégia részeként egy teljesen új pályát kell felépíteni, amelynek helyszíne minden bizonnyal valahol Kelet-Magyarországon lesz majd kijelölve (a stratégiának része a Hungaroring fejlesztése is, de Palkovics Lászlóék szombaton hangsúlyozták: azt szeretnék, ha a két pálya nem egymás riválisaként működne).

A projektben aktív szerepet vállal Talmácsi Gábor, hazánk egyetlen gyorsaságimotoros-világbajnoka, aki 2007-ben a 125 köbcentis kategóriában ért fel a csúcsra. Talma a MotoGP.com hasábjain részletesen beszélt a projektben betöltött szerepéről és az álmáról, hogy három év múlva valóban újra Magyarországra érkezhet a MotoGP: „Mindig is azt kívántam, bárcsak lenne itt MotoGP. Először is, nagyszerű emlékeim vannak a pályafutásomból. Természetesen rendkívül büszke vagyok a 2007-es világbajnoki címemre, de a legkedvesebb emlékeim évről évre a Cseh Nagydíjhoz kapcsolódtak. Brno a legközelebbi MotoGP-pálya az országunkhoz, és emlékszem, hogy rengeteg magyar szurkoló látogatott ki. Nagyjából 30-40 ezer ember utazott ki engem támogatni, éppen ezért mindig azt kívántam, bárcsak lenne nálunk is MotoGP.”

„Már a karrierem során is dolgoztam ezen a projekten, de nyilván a visszavonulásom óta ez még inkább igaz. 2013 óta hat éven keresztül dolgoztam azon, hogyan lehetne a MotoGP-t Magyarországra hozni, próbáltam megtalálni az ez támogató és a motorsportot kedvelő embereket. Ez egy nagyszerű lehetőség Magyarországnak, és persze az új generációnak, ha 2022-től visszatér hozzánk a MotoGP. Ez lesz a legkeletibb futam Európában, és igen, még sok munka vár ránk, de úgy vélem, nagy siker lehet. Rendkívül örülök ennek a bejelentésnek, mert a Dorna elképesztően magas színvonalú sporteseményt hozott létre, és fantasztikus látni, ahogy Carmelo Ezpeleta és csapata irányítja ezt a bajnokságot. Megtiszteltetés, hogy mi is a részei lehetünk.”

„Mindig is támogatni fogom a magyar motorosokat, de természetesen amennyiben lesz MotoGP-futamunk, a lehetőségeik és az erőforrásaik is sokkal jobbak lesznek, és több is lesz belőlük. Rengeteg tehetségünk van: nem akarok senkit kiemelni, de az anyagi része mindig nehéz egy magyar motoros számára, hogy megkapja a nagy lehetőséget. Reméljük, ez az új projekt ezen is változtatni fog. Lenyűgöző, mert már eddig is sok telefonhívást kaptam, mert a MotoGP a legismertebb motorsport itt, és az emberek beszélni akarnak róla. A szívemet teszem bele ebbe a projektbe. Amikor motoroztam, az volt az álmom, hogy sikeres és világbajnok legyek. A projekt vezetőjeként most az a célom, hogy elhozzam a hazámba a MotoGP-t, és egyúttal javítsuk a turizmust, az országimázst, fiatal motorosokat neveljünk és minden ilyesmi, ami motorsporttal kapcsolatos. A magyar emberek imádják a motorsportot, ezért követtek engem más országokba is, ezért szerintem Magyarországon imádni fogják a MotoGP-t.”


Nem először rendeznének egyébként Magyar Nagydíjat a motorosok számára: 1990-ben és 1992-ben két alkalommal már vendégül látta a vb-mezőnyt a Hungaroring (utóbbi futam összefoglalóját most ingyenes regisztráció mellett meg is lehet nézni a MotoGP.com honlapon). Emellett az előző évtized végén – éppen Talma sikerein felbuzdulva – úgy tűnt, szintén egy vadonatúj pályán, a Balatonringen visszatérhet Magyarországra a széria, ám a projekt végül sosem valósult meg. Most az első lépést megtették az érintettek, a következő fontos állomás az említett promóteri szerződés aláírása lehet jövő februári határidővel.

Persze azt is fontos kiemelni, hogy Magyarországon kívül is több új vagy visszatérő ország érdeklődik a MotoGP iránt: Indonéziával és Brazíliával aláírt szerződése van a Dornának, de a hírek szerint érdeklődik többek között Portugália, Vietnám és Mexikó is. A csapatokkal kötött megállapodás szerint 2022-től maximum 22 futamot rendezhetnek egy szezonban, s ha meg is valósul az Ezpeleta által említett vetésforgó a négy spanyol helyszín és a szintén kandidáló Portimao között, akkor is meglehetősen kevés a kiadó hely a naptárban.

Fotó: Talmácsi Gábor sportolói Facebook; MotoGP Media


Hozzászólások