MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Távozik a KTM csapatfőnöke – Régi-új arc érkezik a helyére, de kissé más funkcióban

Köszönhetően a nem túl sikeresnek mondható 2021-es szezonnak, a KTM eddigi csapatfőnöke, Mike Leitner a jövőben más poszton folytatja a munkáját az osztrák gyártónál. A helyére egy régi-új szakember érkezik.
P1race.hu 2021.11.25. 09:39:29
Mike Leitner 2015 óta volt tagja a KTM MotoGP projektjének, így egy régi arctól válik meg (részben) az osztrák márka. Leitner a továbbiakban tanácsadóként tevékenykedik majd, a helyét pedig - bár még nem erősítették meg hivatalosan - a Paramac Racingtől érkező Francesco Guidotti veszi majd át. Az olasz szakember számára nem számít újdonságnak a KTM közeg, hiszen 2006 és 2009 között négy szezon erejéig ő volt a Red Bull KTM 125-ös és 250-es alakulatának a csapatmenedzsere. A hírek szerint funkcióját tekintve Guidotti kimarad majd a technikai jellegű döntésekből és sokkal inkább az operatív jellegű, csapatmenedzsmentet érintő kérdésekkel foglalkozik majd. Habár a KTM hivatalos sajtóanyagából nem derül ki, hogy Mike Leitner saját elhatározásából döntött-e a távozás mellett, vagy a KTM vezetése kérte erre, azonban többek között a speedweek svájci motoros portál is utalt arra, hogy amennyiben „ég a ház”, akkor Stefan Pierer a KTM főnöke nem sokat habozik vagy éppen tétovázik.
 
Mike Leinter távozik...
 
Mint azt láthattuk, habár voltak idén az osztrák márkának dobogós helyezései a MotoGP-ben, azonban a tavalyi teljesítményükhöz képest egyértelműen visszaléptek, mintsem előre. Ez annak fényében, hogy a 2020-as és 2021-es évad közötti holtszezonban még a világbajnoki címért való harcról ábrándoztak, elég jelentős kudarcnak tudható be. A KTM kapcsán felmerült a kérdés – el is hangzott az irányukba – hogy nem-e esetleg egy olyan „kívülről érkező” szakemberre lenne szükségük, mint a Ducatinál tevékenykedő Gigi Dall'Igna, akit a bolognaiak a Piaggio Group-tól szereztek meg, még évekkel ezelőtt. Dall'Igna kezei alatt az Apriliának több projektje is beért világbajnoki címek formájában, legyen szó 125-ös, 250-es, vagy éppen Superbike motorokról. Ehhez látszólag a Ducatinál is egyre közelebb kerül. Pit Beirert, a KTM motorsportért felelős igazgatóját, valamivel több mint egy hónapja kérdezte erről a speedweek.com, melyre ő azt felelte, hogy úgy véli a fennálló problémát képesek a jelenleg is náluk dolgozó szakemberekkel megoldani.
 
...Francesco Guidotti érkezik, igaz kissé szükebb feladatkörrel
 
Ugyanakkor hozzátette, hogy természetesen nincsenek  abban a helyzetben, hogy egy Gigi Dall'Igna féle karakterre azt mondják nincsen rá szükség. „Ettől függetlenül továbbra is meggyőződésem, hogy jó a technikai csapatunk. Szinte a semmiből lett öt MotoGP-s győzelmünk, mely csak akkor lehetséges, ha a váztól kezdve, a motorblokkon át egészen az elektronikáig nagyszerű mérnökök állnak rendelkezésre. Persze nem vagyunk annyira közel a határokhoz, mint ahányszor azt a Ducati megteszi. Nagyszerű innovációik vannak kérdéses területeken, azonban mindez a szabályrendszer keretin belül. El kell menni a határokig és rengeteg pénzt invesztálni ebbe. Gigi ezeken a területeken kiváló munkát végez.” – méltatta Beirer a Ducati Corse vezetőjét.

Fotó: MotoGP Media
P1race.hu
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast