MotoGP

Többen is elégedetlenek a sárga zászlós szabályok megváltoztatásával

Ezúttal Pol Espargaro, Cal Crutchlow és Takaaki Nakagami fejezte ki nemtetszését (bár a japán más miatt).
Már az Andalúz Nagydíjon is visszaütött pár versenyzőnek a sárga zászlós szabályok megváltoztatása, azonban ez Brnóban még jelentősebb lett: Pol Espargaro konkrétan egy olyan kört bukott el, amellyel ott lehetett volna az első sorban. A csalódott spanyol szavait a Motorsport.com és a Crash.net szakoldal idézi: „Teljesen magabiztosan mentem a második abronccsal, aztán jött a sárga zászló. Szerintem nem ott volt, ahol lennie kellett volna, mert nem a 8-as kanyarban volt, hanem két kanyar között, ahol lehetetlen volt észrevenni. Teljes mértékben úgy érzem, hogy ez nem az én hibám volt, hanem az övéké, mert már korábban megbeszéltük a Biztonsági Bizottsággal, hogy hol kell a sárga zászlókat mutatni, és nem tartották magukat ehhez.  Nyilván nem szoktak döntéseket visszavonni, de szerintem fontos, hogy elmondjuk nekik, amikor hibáztak.”

A sárga zászlót Cal Crutchlow bukása idézte elő, ám a brit sem örült neki, hogy saját hibájával másokkal is kiszúrt: „Ilyen helyzetekben nem túl jó ez a szabály. Szerintem már minden tiszta volt, amikor Pol ott áthaladt, és elvették a körét. Számomra sem jó érzés, hogy elestem, és ezzel tönkretettem a körét, de sajnos ez van. Tőlem is vettek el kört hasonló helyzetben. Elég nehéz kemény tempónál arra figyelni, hogy más hirtelen bukik előtted. Néha abszolút nem veszélyes a helyzet. Az edzések kezdeténél sokan őrültek módjára kimennek, hogy minél hamarabb megkezdhessék a gyorsköreiket. Számukra ez a szabály elég veszélyes, mert mindig az utolsó körre készülnek, és ilyenkor, ha gond van, akkor már nem tudnak javítani. Természetesen megértem a változtatást, mert már én is kerültem olyan helyzetbe, hogy mások is kerültek a kavicságyba mögöttem, de ez a kockázat a motorversenyzés velejárója. Szóval nem értek egyet teljesen a szabállyal, de a marsallok remekül végzik a munkájukat, és igazuk van abban, hogy bármilyen helyzetben komolyan ott lehet az igazi veszély esélye. Viszont például Pol fél másodperccel gyorsabb volt, és a lassítás miatt maximum két-három tizedet szabadott volna veszítenie, nem pedig a teljes köridejét.”

Az LCR Honda másik versenyzőjének, Takaaki Nakagaminak a pálya határival gyűlt meg a baja szombaton, így pedig el is bukta a Q2-be jutást: „A csapat mondta meg, hogy lejöttem a kerékvetőről, és hozzáértem a zöld részhez, így elvették a köridőmet. Én ezt a motoron nem így éreztem, de a felvételeken egyértelműen látszott. Nem érzem, hogy hibáztam volna, sajnos ez a szabály. Nagyon sajnálom a csapatot, mert remek munkát végeztek, és közel a határon tudtam motorozni, majd jött ez a kis hiba. Hiába nem nyer az ember egy tizedmásodpercet sem, és hiába panaszkodik mindenki, nem szabad hozzáérnünk ott a zöld részhez. Optimistán várom a vasárnapi rajtot annak ellenére, hogy úgy érzem, meglett volna a tempóm a második sorhoz is.”

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások