MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Újabb brit Superbike bajnok bizonyíthat a világbajnokságon

Tarran Mackenzie, a 2021-es brit Superbike bajnok joggal reménykedhetett, hogy a következő szezonban már a világbajnokság porondján tündökölhet, ám az egész szezonos jelenlét nem 2022-ben fog megkezdődni.
Baricsa Zoltán 2022.01.08. 20:21:02
Olvasási idő: 2 perc
A Gyorsasági Motoros Világbajnokságot tizenegy évig erősítő, és háromszoros brit Superbike bajnok Niall Mackenzie fia, Tarran Mackenzie tavaly apjához hasonlóan diadalmaskodni tudott hazája szériaalapú bajnokságában a McAMS Yamaha-val. Következő lépcsőfok a világbajnokságon való indulás lett volna a hangvillások gépén, ám ott mind a négy versenyző kiléte ismert volt. A Ducati Supersportban való gyári részvétele miatt az utánpótlás-nevelés kérdése eldőlt, így a Team GoEleven kegyvesztetté vált a bolognaiaknál, ami a kiváltságokat tekinti. Denis Sacchetti, a csapat menedzsere elkezdte a közeledést a Yamaha irányába, ahol azonban Andrea Dosoli elzárkózott a szoros együttműködéstől. A 26 éves friss bajnoknak ez lett volna az utolsó esélye egy teljes szezonos bemutatkozásra, azonban az olasz kiscsapat végül marad a vörösök motorjánál, ráadásul a Supersportból érkező Philipp Öttl fog náluk versenyezni.
„Kiváló tapasztalat lesz számomra.”- kezdte Mackenzie a crash.net-nek adott nyilatkozatában. „Semmi sincs még kőbe vésve 2023-ra, azonban ha néhány versenyen jól teljesítek… kilenc verseny kilenc lehetőséget jelent. A Superbike világbajnokság a célom, még csak 26 éves vagyok. Néhányan mennek ott, akik fiatalabbak nálam, míg mások idősebbek. Van még időn – először szeretném ismét megnyerni az egyes rajtszámot a brit Superbike-ban. Ugyanakkor megpróbálok a Superbike világbajnokságra kijutni: az a reményem és célom, hogy ott versenyezzek 2023-ban.” 2022-ben három szabadkártyás indulási lehetőséget kap a skót versenyző a Yamahától, ahol a motort ők biztosítják, (valószínűleg egy tesztgép formájában) a felkészítést pedig a McAMS Yamaha istálló végzi. Valószínűleg az egyik esélyes helyszín Donington Park lesz, ami jelenleg is része a szigetország bajnokságának is, emellett Assen a másik - igaz, utóbbi már 2019 óta nem szerepel a Brit Superbike Bajnokság kalendáriumában. Mi sem bizonyítja jobban az említett nemzeti bajnokság erősségét, minthogy aki eddig onnan fellépett a világbajnokságra, az egyúttal meg is vetette a lábát ott. Többek között például Tom Sykes, Jonathan Rea, Scott Redding (2019 bajnoka),  vagy éppen Alex Lowes (2013 bajnoka), azonban sok más versenyzőt is említhetnénk még.

Fotó: Tarran Mackenzie official facebook
Baricsa Zoltán
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast