MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Újonc szenzáció veti meg a lábát, míg a gyengélkedő világbajnok újabb esélyt kap

Fermín Aldeguer nevét talán még nem ismerik annyian, azonban röviden összefoglalva a MotoGP, azon belül is a Moto2 egyik új reménysége lehet a 16 éves spanyol.
Forgó Ariel János 2021.09.27. 21:47:08
Aldeguer mindössze 16 esztendős, azonban már most 180cm és 63kg, így nem csoda, ha nincs is értelme a Moto3-ban próbálkoznia, hanem kapásból Moto2-es gépen edződik a spanyol bajnokságban. A fiatal spanyolnak olyannyira jól megy a szekér, hogy már meg is nyerte az FIM CEV Moto2-t, mégpedig úgy, hogy az eddigi tíz versenyből kilencet megnyert és azon az egyetlen futamon is melyen nem a dobogó legfelső fokára állhatott fel is másodikként ért célba. A bajnokságból már csak egy forduló van hátra és mivel előnye 44 pont, ezért tényként kezelhetjük az ő bajnoki címét. Természetesen már szezon közben felhívta magára a figyelmet, ennek megfelelően pedig a vb-n Mugelloban debütált egy 12. hellyel, és bár Németországban ismét szabadkártyásként nem tudta befejezni a versenyt, Silverstone-ban tizenhatodik, Aragónban pedig hetedik lett.
 
A szemtelenül fiatal Aldeguer Aragonban már egy hetedik hellyel hívta fel magára a figyelmet (fenti képen Mugelloban, ahol élete első vb futamán 12. lett a Moto2-ben), ami tulajdonképpen nem is csoda, miután idén valósággal letarolta a CEV Moto2-t
 
Aldeguer a CEV Moto2-ben a Boscoscuro istállónál húzta a gázt, ennek fényében pedig nem meglepő, ha jelenlegi csapata (akik nem mellesleg a világbajnokságon a Moto2-ben is képviseltetik magukat) szerződést kötött vele 2022-re, természetesen a világbajnoki középső kategóriában való szereplést illetően. Mivel azonban a Boscoscuro alakulatnál szereplő Yari Montella idő előtt szerződést bontott a Boscoscuro gárdával (Portimaoban már a GMT94 Yamahával áll rajthoz a Supersport vb-n) ezért Aldeguer már a hétvégi austini nagydíjtól állandó tagja lesz a Moto2 mezőnyének. Az egyébként MotoE-s futamokon is induló tehetség hatalmas szenzációnak ígérkezik már csak fiatal korából adódóan, vagyis már csak az a kérdés, hogy vajon beválik-e és ha igen, akkor meddig képes fejlődni. Tekintve, hogy a CEV Moto2-ben nem nagyon akadt ellenfele, nem kizárt, hogy jövőre bizonyos helyszíneken már a futamgyőzelmek tekintetében is számolni kell vele.
 
Lorenzo Dalla Porta jövőre újfent esélyt kap a bizonyításra
 
Bizonyára ilyen teljesítményben reménykedik a 2019-es Moto3-as világbajnok Lorenzo Dalla Porta is, akinek az idei már a második szezonja volt a Moto2-ben, viszont nem sok babér termett az olasz számára. Nem mellesleg a 24 éves motoros az idei szezont nem tudja befejezni, ugyanis október 6-án műtik sérült vállát, emiatt pedig Tetsuta Nagashima helyettesíti majd őt az Italtrans istállónál. Az ideivel együtt az elmúlt két szezonban nyújtott nem túl hízelgő teljesítménye ellenére Dall Portanak sikerült megegyeznie csapatával és 2022-re hosszabbítottak. Újra nekirugaszkodhat tehát, hátha sikerül bizonyítania, hiszen lassan talán már inkább az a tét számára, hogy esetleg nehogy idő előtt kikopjon a vb-ről. Ugyancsak szerződést hosszabbított csapattársa (Joe Roberts) is, aki a következő évadban nemkülönben az Italtrans motorosa lesz.
 
Fotó: MotoGP Media
Forgó Ariel János
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast