MotoGP

Út a sikerig – Rossi, Zarco, Lorenzo és Dovi is a Suzuki listáján volt anno

Azzal, hogy Davide Brivio távozott a MotoGP-ből, az olasz szakember mintegy visszatekintve elmondta, hogy miként is került ő a Suzukihoz, valamint, hogy a kékek egyes versenyzőivel hogyan került kapcsolatba, mik alapján választották ki őket.
“Sahara (Shinichi Sahara a Suzuki MotoGP projektjének vezetője – a szerk.) facebook-on ért el engem, ami furcsa, mivel nem igazán használom a facebookot. Van ugyan profilom, de nem használom. Még most sem tudom hogyan kell. Láttam azonban az értesítést és megnéztem az üzeneteket. Láttam Sahara nevét, aki tudni szerette volna Valentino Rossi jövőbeli szándékait. Azt mondta nekem, hogy a Suzuki vissza akar térni a MotoGP-be 2014-től és azt kérdezte, hogy Valentino Rossi elérhető lenne-e számukra. Beszéltem Valentinóval, azonban ő azt mondta, hogy a Suzuki nem érdekli, mivel vissza szeretett volna térni a Yamahához, úgyhogy illedelmesen válaszoltam Saharának, hogy Valentino nem nyitott a dologra. Ezt követően kezdtünk el beszélgetni Saharával, aki megkérdezte, hogy ha Olaszországban indítana egy csapatot, akkor érdekelne-e engem. Azt mondtam igen, talán. Így kezdtem náluk 2013. Április 1-én.” – mondta Brivio Az olasz csapatfőnök arról is beszélt, hogy suzukis pályafutása során mely versenyzőket miért, milyen körülmények között igazolták, vagy éppen szerették volna leigazolni a Suzukihoz.
Aleix Espargaro (2015 – 2016): “Azért választottuk Aleixet, mert egy tapasztalt, gyors versenyzőről van szó, aki jól tudja a motort beállítani.”
 
Maverick Vinales (2015 – 2016): “Katarban láttam az első Moto2-es versenyét. Meg is jegyeztem, hogy az utolsó 10-12 körben ő volt a leggyorsabb, aztán a második futamon Austiban nyert. Ezzel felismertük, hogy ő egy különleges versenyző. “
 
Andrea Dovizioso: “Szerettük volna Doviziosót is megszerezni (2015-re), azonban az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy a Ducatinál marad.”
  
Andrea Iannone (2017 – 2018): “Vinales elhagyta a Suzukit azért, hogy a Yamahához szerződjön. Úgy döntöttünk, hogy legigazoljuk Andrea Iannonet, hiszen arra gondoltunk, hogy a Vinales féle projektet követjük, vagyis, hogy egy tapasztaltabb versenyző mellett legyen egy újonc. Nem állt azonban rendelkezésünkre olyan motorblokk, amiből a maximumot ki tudta volna hozni. 2018-ban, ami egy jó szezon volt, egy másik erőforrással, Iannone és Rins összesen kilenc dobogót szerzett.”
 
Alex Rins (2017 – jelenleg is) : Megállapodtunk Zarcóval, hogy szerződünk vele, miközben ő még a Moto2-ben versenyzett. Választanunk kellett Zarco és Rins között, utóbbi pedig egy fejlődő tehetség volt. Nagyon nehéz választás volt, azonban végül Rins mellett köteleztük el magunkat. Ez elég sok kritikát eredményezett, mivel Zarco a Tech3 Yamahához ment és nagyon erős volt. Dobogós helyeket szerzett, miközben Rins sérülés miatt szerencsétlen volt. A 2017-es eredmények csalódást keltőek voltak, de aztán a Rins projekt már jól működött. Ő egy tehetséges fiatal versenyző.”
 
Joan Mir (2019 – jelenleg is) : “Az elképzelés az volt, hogy egy újabb olyan fiatalt próbálunk ki, mint Rins. Vinales, Rins…nézzünk meg másvalakit is gondoltuk. Elkezdtünk Joan Miren gondolkozni, mivel a Moto3-as világbajnokságot tíz győzelemmel szerezte meg, ez pedig felkeltette az érdeklődésem. Abban az időben opció volt Jorge Lorenzo leigazolása is. A végén tehát Lorenzo és Mir között kellett választanunk. Ez azonban nem a két versenyző közötti döntésről szólt, sokkal inkább a filozófiáról és az irányról, hogy merre szeretnénk tovább menni a motorral. Egy veterán pilótával, mint Lorenzo, vagy egy fiatal tehetséget fejlesszünk. Minél többet tudtunk meg Joanról, annál inkább úgy tűnt, hogy valaki különlegesről van szó. Tetszett neki is a Suzuki, azonban a menedzsere azt mondta, hogy opciója van a Hondával. Így közvetlenül tőle kérdeztem meg, hogy ‘Érdekel a Suzuki a Honda helyett? Ha választhatnál a Suzuki és a Honda között, akkor melyikhez mennél?’ Aztán azt mondta nekem: ‘A Suzukihoz akarok menni, mivel a motor illik a vezetési stílusomhoz.’ Amikor ezt mondta, akkor felcsillant a szemem és azt gondoltam, hogy ő a megfelelő ember.”

Fotó: Team Suzuki Ecstar


Hozzászólások