MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Utolsó versenyére készül a “Doktor” – Valentino Rossi a hétvégén fejezi be pályafutását

Valentino Rossi 1996 óta tartó világbajnoki karrierje a hétvégén a végéhez érkezik, hiszen a 42 éves olasz motoros utolsó versenyét teljesíti majd a MotoGP-ben.
P1race.hu 2021.11.09. 15:33:11
Elképesztő, egyszersmind mondhatni maratoni karrier áll Valentino Rossi mögött. Nehéz lenne akár csak összefoglalni is, mindazon eredményeket, valamint rekordokat, melyeket az évek során elért az olasz versenyző. A „Doktor” minden tekintetben hatalmas befolyással volt és van is jelenleg a sportágra, köszönhetően ezt nem csupán hatalmas rajongótáborának, de egyúttal stílusának, valamint eredményeinek is. Személye rengeteg közvetlen vagy épp közvetett változást hozott a MotoGP-ben, beleértve ebbe felnövekvő versenyzőgenerációkat is. Rossi MotoGP-ből való távozásával a világbajnokság történetének egy igen különleges korszaka zárul majd le. Ezalatt nem csupán az olasz versenyzőt, de vele együtt olyan pilótákat is kell érteni, mint például Max Biaggi, Sete Gibernau, Nicky Hayden, Casey Stoner, Dani Pedrosa vagy éppen Jorge Lorenzo, csak, hogy pár nevet említsünk azok közül akik kapcsán legalább egy emléket fel lehet hozni „legendás küzdelemként” aposztrofálva Rossival való harcukat.
 
Elsőre kissé furcsa párhuzam ugyan, de az NBA legenda, Michael Jordan a következőképpen fogalmazott a Netflix által róla készített dokumentumfilmben, amikor a Nike-val való szerződésről beszélt a kosaras: „What I did on the basketball court, my dedication to the game led to all this stuff. Believe me if I was averaging two points, three rebounds, I wouldn’t sign anything with anybody. My game did all my talking.” Magyarul Jordan rávilágított arra, hogy a játéka önmagáért beszélt és ha a pont- vagy éppen lepattanó átlaga olyan alacsony lett volna, akkor biztosan nem szerződik senkivel, így a Nike-val sem, melyből végül a legendás Jordan brand kinőtte magát.
Ugyanez a helyzet Valentino Rossi esetében is. Csúnyán fogalmazva a „Doktor” mára egy „termék” lett, mindamellett, hogy sportlegenda. Gondoljunk csak bele: VR46-os ruhák, matricák, rajongói cuccok, de még tovább haladva, mint tudjuk saját MotoGP csapata lesz jövőre és a Moto2-ben is két istállóval képviselteti majd magát a VR46 brand. Eredményei elvitathatatlanok, és bár nem vívta ki mindenki szimpátiáját, legyen szó versenyzőtársakról vagy éppen MotoGP szurkolókról, mindenhol a világon tudják, hogy ha motorversenyzés, akkor Valentino Rossi.
 
Ismét könnyedén lehetne egyet legyinteni és elintézni annyival, hogy újfent egy Rossit életető és egyben ajnározó írással van dolgunk, azonban minden valamirevaló motorsport rajongónak pontosan tudnia kell, hogy ezúttal ilyenre gondolni sem szabad.  Legyen szó, rajongóról, semleges motorsport fanatikusról vagy épp „haterről”, jelen esetben mindenkinek tudni illik, hogy miről is van szó a „Doktor” visszavonulása kapcsán. Ráadásul abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a világbajnoki cím sorsa már eldőlt a legnagyobb géposztályban, így meglepő lenne, ha valenciai szezonzáró nem teljes mértékben az olasz versenyző búcsújának lenne dedikálva. A vasárnapi lesz Rossi 432. futama, mely során utoljára láthatjuk MotoGP nagydíjon motorra ülni a kilencszeres világbajnokot. A 181cm-es pilóta jellegzetes mozgásával, évek óta bevett mozdulataival most találkozunk majd utoljára. Legyen szó mondjuk a lábtartóhoz való guggolásról motorra ülés előtt, vagy épp boxutcából való kihajtáskor a bőrruhája lágyéknál való igazítása. Mindez 2021. november 14-én, vasárnap a 14:00-kor rajtoló futamot megelőzően.
Utoljára…
Valentino Rossi karrierjével és búcsújával a valenciai szezonzáró viadalt követő héten foglalkozunk majd bővebben PushHárd c. podcastünkben
 
Röviden néhány fontosabb adat Rossi teljes karrierje kapcsán a számok nyelvén:

26 világbajnoki szezon (2 x 125ccm, 2 x 250ccm, 2 x 500ccm, 20 x MotoGP)
431 + 1 (2021 Valencia) futam
9 világbajnoki cím (1 x 125ccm, 1 x 250ccm, 1 x 500ccm, 6 x MotoGP)
235 dobogó
115 győzelem
67 második hely
53 harmadik hely
65 pole pozíció
96 versenyben futott leggyorsabb kör

Fotó: MotoGP Media
 
P1race.hu
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast