MotoGP

Váratlan bejelentés: vadonatúj pályán érkezhet hazánkba a MotoGP!

A nyíregyházi Rali-Eb hétvégéjén jelentették be, hogy egy újonnan épülő helyszín adhat otthont a jövőben a motoros Magyar Nagydíjnak: a szándéknyilatkozatot már alá is írták a Dornával.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

A hétvégi Rali-Eb helyszínén, Mádon hirdettek meg szombat délelőttre egy sajtótájékoztatót, amelyen Dr. Palkovics László készült több nagy bejelentést tenni. Mind közül kiemelkedik azonban az, hogy az autó- és motorsportok számára kialakított átfogó stratégia részeként szándéknyilatkozatot írtak alá a Dornával arról, hogy egy vadonatúj pályát építenek, amely aztán a közeljövőben vendégül is látná a gyorsaságimotoros-világbajnokságot.

A sajtótájékoztatón szintén jelenlévő Kósa Lajos elmondta: 2018 elejétől kezdve rengeteg tárgyaláson vettek részt a Dornával és a FIM-mel egyaránt, emellett több futamon is részt vettek tapasztaltszerzés céljából. A szándéknyilatkozatot aláírták, így most a magyar kormányon és szervezőkön a sor, hogy a pontos részleteket kidolgozzák, hogy miképp megvalósítható a MotoGP-futam rendezése. Az egyeztetési folyamatokban komoly szerep hárult Talmácsi Gáborra, hazánk egyetlen motoros világbajnokára is.
A teljes sajtótájékoztatót élőben lehetett követni Talmácsi Gábor sportolói Facebook-oldalán

Kósa hozzátette: a pálya nagyon nagy valószínűséggel Kelet-Magyarországon fog megépülni, és azt szeretnék elérni, hogy gyakorlatilag a teljes évben kihasznált legyen a létesítmény – viszont a hanghatások miatt nem közvetlenül nagyvárosok közelében. A résztvevők hangsúlyozták: az új pályával nem a Hungaroringnek szeretnének riválist teremteni, a két pálya összehangoltan bonyolítaná le a rendezvényeket. A távlati cél egyébként az, hogy a MotoGP Magyar Nagydíja révén a motorgyártás is újra fellendüljön itthon.

A bejelentés némileg váratlanul jött: bár néhány éve felröppentek pletykák, hogy a Hungaroringre hoznák a MotoGP-t, de egyfelől ezek a hangok az utóbbi időben elcsendesültek, másrészt jelen állás szerint tehát egy teljesen új pályára hoznák a gyorsaságimotoros-vb-t. Információk szerint mindent egybevetve leghamarabb 2023-ban kerülhet sor az első futamra az új helyszínen, ehhez azonban még sok mindennek össze kell állni. Fontos hangsúlyozni, hogy a 2022-től 2026-ig tartó időszakban a Dorna és a GP-s csapatok közötti megállapodás értelmében legfeljebb 22 nagydíjat lehet rendezni egy idényen belül, s rajtunk kívül is sok ország – Indonézia, Brazília – rendelkezik már aláírt szerződéssel.

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások