Supersport

Versenyzőből lett politikus – “Többet kerestem, mint Rea”

Kenan Sofuoglu a Supersport világbajnokság máig legsikeresebb versenyzője a maga öt bajnoki címével. A török versenyző 2018 végén vonult vissza, azóta pedig a török parlamentben politikusként tevékenykedik, mindamellett, hogy Toprak Razgatiloglu menedzsere.
Tetszik vagy sem, a motorsport bizonyos szempontból üzlet is, amelyhez jócskán hozzátartozik a pilóták fizetése. Többek között ennek kapcsán készített interjút nemrég Kenan Sofuogluval a svájci speedweek motoros oldal, melyben a török motoros azt fejtegette, hogy versenyzői karrierje során igen magas elvárásoknak kellett megfelelnie azért, hogy jelentősebb összegeket keressen, egyszóval nem hullot csak úgy az ölébe a siker és a pénz sem. “Én voltam az első folyamatosan versenyző török motoros, így számos szponzorom is akadt. Persze jó szerződésem volt a Kawasakival, azonban nem ebből kerestem pénzt, hanem abból, hogy futamokat nyertem, mivel a megállapodásom erről szólt. Ha első voltam kerestem, ha második, akkor az ellenkezője.” – magyarázta Sofuoglu, aki hozzátette: “Egyértelműen több pénzt kerestem minden győzelemmel, mint Rea, vagy más versenyző, aki a Superbike-ban versenyez.” A sportvilágban ugyanakkor viszonylag gyakori az “egyik nap hopp, másik nap kopp” jelenség, azonban a török versenyző ezen a téren is próbált előrelátó lenni, amit nem is rejtett véka alá.
“Mindig befektettem a keresetem, sosem pocsékoltam el. Leginkább ingatlanokba és cégekbe invesztáltam, így most több mint 50 kiadó lakásom van. Az életem során azonban sosem kaptam semmit senkitől, mindenért meg kellett küzdenem.” – szögezte le Sofuoglu, aki visszavonulását követően a politikai életbe vetette bele magát, elmondása szerint pedig ebből adódóan vannak, akik nem nézik jó szemmel jelenlegi körülményeit. “Politikusként elég más az életem, mint amit korábban megszoktam. Még mindig vannak olyanok, akik negyven éves karriert tudhatnak maguk mögött, mégsem jutottak be sosem a parlamentbe. Elég haragossá teszi tehát őket, hogy láttak engem bejutni, most pedig a parlamentben ülni, ráadásul még egy Lamborghini is van a garázsomban.” – mondta az ötszörös Supersport bajnok, aki azonban nem távolodott el a motorsporttól, hiszen a Superbike-ban szereplő és jövőre talán világbajnoki címre is esélyes Toprak Razgatlioglu menedzsere.

Fotó: Superbike Media


Hozzászólások