Superbike

Versenyzőcserék a Superbike és Supersport VB-n

A hétvégi barcelonai fordulón több régi-új nevet is láthatunk majd.
Ezen a hétvégén veszi kezdetét a Superbike világbajnokság tripla fordulója, ugyanis három egymást követő héten is lesznek versenyek: most Barcelona, jövő héten Jerez, utána pedig Portimao fogadja majd a szériaalapú világbajnokságokat.
Ám nemrégiben több versenyzőcserét is bejelentettek a csapatok: van, aki szerződésbontás, van, aki sérülés, van, aki pedig más versenyeken való részvétel miatt marad távol. Most összegyűjtjük röviden, hogy ki pótol kicsodát a barcelonai hétvégén (figyelem: a cikk nem tartalmazza a szabadkártyás indulókat).

SUPERBIKE

A múlt héten megírtuk, hogy Tito Rabat és a Barni Racing útjai elválnak: mivel nem jöttek az eredmények, közös megegyezéssel felbontották a szerződésüket. Egyből felmerült mindenkiben a kérdés, hogy vajon kivel lehetne pótolni a korábbi Moto2-es világbajnokot. Bár Michele Pirro tűnt volna az optimális döntésnek (idén a Barni Racinggel nyerte meg az Olasz Superbike Bajnokságot), ő a hétvégén a MotoGP San Marino-i nagydíján fog indulni szabadkártyával. A másik ideálisnak tűnő jelölt, Lorenzo Zanetti pedig a Bol d’Oron vesz részt a hétvégén. A választás a fiatal olasz Samuele Cavalieri-re esett. Cavalieri (nyitóképünkön) idén az első három fordulón vett részt a Pedercini Kawasaki színeiben, azonban egyetlen pontot sem szerzett. A csapat azonban nem ezért választotta őt: tavaly már két hétvégén indult velük a világbajnokságon a csapat színeiben, valamint tavaly második lett az Olasz Superbike Bajnokságban. A „megbízás” a szezon valamennyi hátralevő versenyére szól.

Ha már szóbakerült a Pedercini Kawasaki: a csapatnál egy újabb versenyző lesz Loris Cresson oldalán. Az amerikai Jayson Uribét egy fiatal ausztrál versenyző, a 21 éves Lachlan Epis váltja majd. Epis idén az Ausztrál Superbike Bajnokságban versenyzik, ám mivel ott a pandémia-helyzet miatt jelenleg hónapokig szünetel a versenyzés, örült a lehetőségnek. Epis a korábbi években több alkalommal is versenyzett már a Supersport világbajnokságon, így a WSBK légköre nem ismeretlen a számára.

SUPERSPORT

A hatszázasoknál hiányozni fog a listavezető: a svájci Dominique Aegerter a szintén a hétvégén rendezett Moto E Világkupa szezonzáró fordulóján fog részt venni Misanóban. A döntés érthető: a Moto E-ben két versenyt is rendeznek, amin 50 pontot lehet szerezni – Aegerter pedig 11 pont hátránnyal a negyedik helyen áll jelenleg a listavezető Alessandro Zaccone mögött, tehát semmi sincs lefutva még. A Supersport VB-n pedig 62 pont előnnyel bír, így amennyiben Steven Odendaal mindkét futamot megnyerné, Aegerter még akkor is a tabella élén maradna. Őt a Ten Kate Racingnél egy fiatal dán versenyző, Simon Jespersen fogja helyettesíteni.
 
 Simon Jespersen

Jespersen idén a Spanyol Supersport Bajnokságban versenyzik, ahol jelenleg a harmadik helyen áll. Idén ő már részt vett a VB Navarra-i fordulóján, amikor a Kallio Racingnél helyettesítette az észt Hannes Soomert. Egy kilencedik és egy nyolcadik helyet ért el akkor, amikkel 15 pontot gyűjtött.

Maria Herrera szintén a hétvégi Moto E Világkupán fog indulni. Az ő helyettesítéséről nem tudni, de bizonyára az elmúlt három hétvégéhez hasonlóan az olasz Federico Caricasulo fogja megülni a Biblion Iberica csapat Yamaháját.

Szakított egymással Randy Krummenacher és az EAB Racing. Az ok hasonló, mint Rabat és a Barni Racing esetében: a diplomatikus sajtóközlemény szerint egyik fél részéről sem jöttek a várt eredmények. Ami igaz is: a 2019-es Supersport világbajnok idén csupán egyszer állt a dobogón, akkor is a legalsó fokán, jelenleg kilencedik a pontversenyben. Ám a svájci versenyző nem marad ülés nélkül: ő fogja helyettesíteni a CM Racing san marino-i motorosát, Luca Bernardit, aki a Magny-Cours-i második versenyen nagyot bukott, és emiatt eltört a 12-es csigolyája.

Bernardi Yamaháján most Krummenacher fog ülni

Egyelőre nem tudni, hogy az említett baleset másik érintettje, Jules Cluzel részt tud-e venni a barcelonai futamon. Az viszont már biztos, hogy a GMT94 csapat másik versenyzője, Valentin Debise nem: a Magny-Cours-ban szintén komoly sérülést elszenvedő francia motoros (a felvezető körre nem tudott elindulni műszaki hiba miatt, a rajtrácson pedig elütötte őt a szabadkártyás Vincent Falcone) hosszú lábadozás elé néz – ráadásul az említett sérülés miatt a Francia Superbike Bajnokság zárófordulóján sem tudott részt venni, így a biztosnak tűnő bajnoki címet elveszítette. Őt egy ifjú honfitársa, a tavaly meglepetésgyőzelmet szerző Andy Verdoia fogja helyettesíteni.

Fotó: World Superbike Media


Hozzászólások