F1

Vésztervvel készül a tájfun miatt az F1 Japánban

A legfrissebb előrejelzések szerint szombaton érheti el Suzukát a Hagibis tájfun, így elképzelhető, hogy csak vasárnap tudnák megrendezni az időmérőt. A pilóták szeretnék, ha már pénteken döntés születne erről.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Már napok óta a Japán felé tartó Hagibis tájfun fenyegetéséről szól minden a Formula-1-ben, sőt más sportágakban is, hiszen például a rögbi-világbajnokság programját már most módosítani kellett emiatt. A friss előrejelzések szerint a tájfun szombaton érheti el a futamnak otthont adó suzukai pályát, és könnyen lehet, hogy a heves esőzés és szél miatt nem lehet majd megrendezni aznap a harmadik szabadedzést és az időmérőt.

Az F1 csütörtökön közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmaztak, hogy remélik, hogy minimálisan fogja csak érinteni a tájfun a versenyhétvége lebonyolítását, de az elsődleges szempont a versenyzők és a nézők biztonsága. Az már biztos, hogy a betétprogramok közül szelektáltak: két Formula-4-es futamot is töröltek, hogy nagyobb mozgásteret kapjon az események időbeli mozgatására a királykategória.

Ha az előrejelzések bejönnek, úgy nagy esély van rá, hogy a kvalifikációt csak vasárnap tudják majd megrendezni, amikorra állítólag már ismét száraz idő lehet Suzukában. Ha ez így történik, akkor az FIA közlése szerint helyi idő szerint vasárnap délelőtt 9 órakor rendezhetik az időmérőt, amely magyar idő szerint hajnali 2 órás kezdést jelent (a futam 7:10-es rajtját semmiképp sem szeretnék módosítani). Nem ez lenne amúgy az első alkalom, hogy a Japán Nagydíj időmérője átcsúszik a verseny napjára: 2004-ben és 2010-ben is ugyanez volt a helyzet.

A Formula-1 vezetősége tehát igyekszik felkészülni minden eshetőségre, a pilóták egy része azonban szeretné, ha a szombati időmérő esetleges áthelyezéséről már pénteken döntés születne. Daniel Ricciardo például ezt az álláspontot képviseli, míg Romain Grosjean azzal érvelt, hogy a nézők számára sem lenne biztonságos a lelátókon tartózkodni, ha valóban 120 km/h-s széllökések várhatók. Sebastian Vettel ugyanakkor arra is rámutatott, hogy rosszul is elsülhet egy túl korai döntés, azt viszont a ferraris csapattárs kiemelte: ha jön a tájfun, kizárt, hogy pályára tudjanak gurulni.

Kimi Raikkönen szerint ennek részben az is az oka, hogy manapság az F1-es autók sokkal kevésbé alkalmasak esőben való körözésre, köszönhetően főként a gumiknak. „Sajnos eléggé limitált a helyzetünk gumik terén, és nincs szükség sok esőre, hogy felússzanak az autók, akkor pedig nem te irányítasz. Amikor elkezdtek itt versenyezni, szakadhatott erősen az eső, mégsem voltak ilyen problémák, szóval egyértelmű, hogy a gumik nem a legmegfelelőbbek olyankor, ha álló víz van a pályán. Olykor nem tűnik úgy, hogy túl sok víz lenne a pályán, ezért nevetségesnek tűnik, hogy nem tudunk menni, de ez van” – idézi a 2007-es világbajnokot a RaceFans.net szakoldal.

Fotó: Red Bull Content Pool


Hozzászólások