F1

Vettel: „Nem tudtam megfogni, ilyen egyszerű”

Elúszott az autója hátulja, aztán pedig nem látta az érkező Strollt, ez vezetett monzai ütközéséhez és büntetéséhez a német szerint. Kanadai ellenfele ideges a történtek miatt.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Miközben Charles Leclerc zsinórban második győzelmét szerezte a Ferrarival, csapattársa, Sebastian Vettel az F1-es Olasz Nagydíjon megint bemutatott egy hibát. Még a verseny elején jártunk, amikor megpörgött az Ascari-sikánban, majd úgy tért vissza a pályára, hogy nekiment az érkező Lance Strollnak, aki emiatt ugyancsak megforgott, és szintén épp csak elkerülte őt Pierre Gasly. A németet tíz másodperces stop&go büntetésre ítélték, míg a kanadai bokszutca-áthajtásos büntetést kapott.

Vettel ráadásul nem is úszta meg ennyivel, ugyanis még három büntetőpontot is kiosztottak neki. Márpedig ebből már kilenc van neki, s a szabályok értelmében aki tizenkét hónap leforgása alatt tizenkettőt összegyűjt, azt automatikusan eltiltják a soron következő futamról. A négyszeres világbajnoknak a Japán Nagydíjig kell különösen óvatosnak lennie, az első pontjai ugyanis csak azt követően törlődnek a licencéről.

Magáról a megforgásról meglehetősen röviden beszélt Vettel a leintés után a Sky Sports kameráinak: „Elúszott a hátulja, és nem tudtam megfogni, ilyen egyszerű. Nyilván nem örültem neki, mert onnantól kezdve el is úszott a versenyem. Olykor küszködni szoktam azzal, hogy továbbmenjen az autó és irányba állítsam, ezért nem is láttam őt” – utalt Strollra a német.
A videó a YouTube-ra átkattintva indul!

A Racing Point pilótája érthetően rendkívül ideges volt a történtek miatt: „Olyan helyzetben volt, ahonnan nem kellett volna ilyen agresszíven visszatérnie a pályára. Mindent megtettem, hogy elkerüljem az ütközést, nagyon óvatos voltam, mert láttam a sárga zászlót, el is emeltem a gázt. Betartottam az erre a helyzetre vonatkozó szabályokat, ő viszont egyszerűen visszajött a pályára az Ascari-sikán közepén, én pedig annál a tempónál sem tudtam már mit csinálni, pedig elég lassan mentem. Az egész pályát blokkolta, aztán hozzám ért, megforogtam, és a rossz irányba állt az autóm.”

Stroll hozzátette: a kiforgása után ő sem látta, hogy jobbról érkezik Gasly, aki épp csak elkerülte a kanadai autóját. A fiatal pilóta amúgy érdekesnek találta, hogy ő és Vettel más mértékű szankciót kapott kvázi ugyanazért a kihágásáért, bár azt ő is elismerte, hogy voltak azért különbségek: „Először is, nem lettem volna abban a helyzetben, ha nem csinálja azt, amit, ráadásul én az ideális íven tartózkodtam, míg ő a fűről jött vissza, ahogy láttam. Dupla sárga zászló volt, az autóm egy része az ideális íven volt, ezért csak igyekeztem lemenni róla.”

Michael Masi versenyigazgató is megkapta természetesen a kérdést, hogy miért büntették eltérő mértékben Vettelt és Strollt. Masi elmondta: míg a Racing Point versenyzője esetén csak veszélyes visszatérésről volt szó, addig a német emellett még ütközést is okozott a manőverével, ezért büntették őt szigorúbban.
 


Hozzászólások