MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Visszatér Spába az Endurance Világbajnokság!

19 év után újra 24 órás verseny az Ardennekben.
P1race.hu 2021.10.19. 12:31:01
Már korábban bejelentették az FIM és az Discovery Sports Events illetékesei, hogy dolgoznak azon, hogy visszatérjen sokak kedvenc pályájára, Spa-Francorchamps-ba a hosszútávú világbajnokság mezőnye, a mai napon azonban véglegessé vált: jövő nyár elején újra Endurance VB futam lesz Belgiumban!

A legendás belga aszfaltcsíkon 1973 és 2003 között (1990 kivételével) minden évben megrendezték a Liége-i 24 órást (a ’Spa-i 24 órás’ név az autóverseny számára foglalt), ahol 2022. június negyedikén és ötödikén újra egy egész napos versenyt rendeznek. (A viadalt 1971-ben és 1972-ben is megrendezték, de akkor még Zolderban) A verseny 2002 és 2003 között nem volt az Endurance világbajnokság része, mivel 2002 és 2005 között a három 24 órás verseny (Le Mans, Bol d’Or, Spa) egy külön sorozatot hozott létre Master of Endurance néven. Ám ez hamar kétversenyesre csökkent, ugyanis 2003 volt az utolsó év, amikor 24 órás motorversenyt rendeztek Spában – az FIM nem engedte a nemzetközi motorversenyek megrendezését a pályán, mivel túl veszélyesnek ítélték a motorosok számára (ám ahogy Anthoine Hubert sajnálatos példáján láthatjuk, az autósoknak is az). Nyilván ezért is volt szükség arra, hogy némileg átalakítsák a pályát – ami egyebek között azt is jelenti, hogy az Eau Rouge és a Raidillon kanyarok közötti bukóteret kiszélesítik, ezáltal a kanyar ikonikus kunyhóját is elbontják:  A pálya egyébként a Gyorsasági Motoros Grand Prix-t is vendégül fogadta, 1949-től 1990-ig csupán két alkalommal nem jöttek el ide (1980-ban Zolderban rendezték a Belga Nagydíjat, 1987-ben pedig nem rendezték meg). Az utolsó, 1990-es Belga Nagydíjon Hans Spaan (125), John Kocinski (250) és Wayne Rainey (500) diadalmaskodtak. Spában egyébként napjainkban is rendeznek 6 órás motoros endurance futamot, de az nem világbajnokság, csupán klubverseny - igaz, olykor VB-csapatok is elindulnak rajta.

 A 2021-es Spa-i 6 órás rajtja

Halljuk az érintett felek nyilatkozatait:

Melchior Wathelet, a Spa-Francorchamps-i pálya igazgatóságának elnöke:
„Nagy büszkeség számunkra, hogy ismét hosszútávú motorversenyt rendezhetünk: a Spa-i 24 órás motorverseny visszatér a versenynaptárba, amelyben hasonlóan legendás pályák szerepelnek. A dátum több, mint szimbolikus, ugyanis a versenypályán először motorversenyt rendeztek, és 2021. augusztusában vette kezdetét a centenáriumi évünk.”

Jos Driessen, az FMB (Belga Motorkerékpáros Szövetség) elnöke:
„Az 1971 óra az A.M.C. RAC Junior Liége által szervezett, és 1973 óta a Spa-i pályán megrendezett Liége-i 24 órás volt az egyik legfőbb motoros esemény az országunkban 2003-ig. Számos belga és külföldi motorsport rajongó számára volt ez egy állandó pont az FMB és az FIM naptárában. Ráadásul a mi országunk több világbajnoki címet szállított már (Richard Hubin, Stéphane Mertens, és a WIM Motors csapat), valamint idén egy honfitársunk, Xavier Simeon világbajnok lett a Yoshimura SERT Motul csapattal. Így igazán örülök, hogy ismét egy ilyen nívós motorversenyt üdvözölhetek, és szeretném megköszönni a Spa-Francorchamps-i pályának is, hogy a munkájukkal lehetővé tették a verseny visszatérését Belgiumba.”

Francois Ribeiro, a Discovery Sports Events elnöke:
„A 24H Spa EWC Motos egy jelentős lépés az endurnace világbajnokság számára. Versenyzők, csapatok és rajongók világszerte ismerik a Spa-Francorchamps-i pályát. Amióta az első tárgyalások megkezdődtek Nathalie Maillet-val (a pálya igazgatója volt 2016. júliusától 2021. augusztus 15-ig, amikor is a férje meggyilkolta – szerk.) 2016 májusában, a pálya vezetése, az FIM és az FIA azon dolgoztak, hogy a pályát alkalmassá tegyék a motorversenyek számára anélkül, hogy a pálya DNS-e megváltozna. A terv 2022-ben valósággá válik. Úgy tervezzük, hogy a verseny a következő tíz évben június elején legyen megtartva. Nem csak azt akarjuk, hogy az egyik legkeményebb endurance verseny legyen az EWC naptárában, hanem hogy egy közösségi élmény legyen a motorsport rajongók számára, akiket a lehető legjobb körülmények fogadnak majd a világ legszebb pályáján.”

Jorge Viegas, az FIM elnöke:
„Nagy büszkeséggel tölt el, hogy bejelenthetem a 24H Spa EWC Motos visszatérését! Két nehéz éven vagyunk túl, amikor is a promóter Discovery Sports Events, a szervezők, a nemzeti szövetségek és az FIM megkettőzték az erőfeszítéseiket azért, hogy fenntartsák az FIM Endurance Világbajnokságot, de a fő események végre ismét ott vannak a 2022-es naptárban. Alig várjuk ezt a rendkívül kemény szezont, ahol a főszereplők a legendás Spa-Francorchamps-i pályán is megmérkőzhetnek.”

Fotó: Discovery Sports Events, DG Sport
P1race.hu
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast