MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Zöldül a MotoGP – jönnek a nem fosszilis üzemanyagok

Az elkövetkező években a MotoGP is fokozatosan átáll a karbonsemleges üzemanyagok használatára.
Palencsár Tibor 2021.11.27. 22:08:56
Olvasási idő: 2 perc
A héten az FIM és a MotoGP kiadott egy közleményt, amelyben bejelentik, hogy csökkenteni fogják a fosszilis eredetű benzin használatát a MotoGP mindhárom géposztályában.
A közleményben leírják, hogy évente mintegy 60 millió új motorkerékpárt adnak el világszerte, a bolygónk útjait pedig mintegy kétmilliárd kétkerekű jármű járja a robogóktól a túraendurókon át a sportmotorokig – nem beszélve az olyan országokról (mint pl. Délkelet-Ázsia országai), ahol a motorkerékpáros közlekedés kulcsfontosságú. Mint a legfenntarthatóbb gépjárműveknek, a motorkerékpároknak alapvető szerepe van a közlekedés tisztábbá, biztonságosabbá és környezetbaráttá tételében azáltal, hogy hozzájárul a globális szén-dioxidkibocsátás csökkentéséhez és a fenntarthatóság növeléséhez.
Itt látható egy promóciós videó a céljaik összefoglalásáról
 
 

A fenti célok elérése érdekében a MotoGP az alábbi vállalásokat teszi:
- 2024-re valamennyi MotoGP géposztályban az üzemanyag legalább 40%-a nem fosszilis eredetű lesz
- 2027-re valamennyi MotoGP géposztályban ez 100%-ra nő – vagyis kizárólag nem fosszilis eredetű üzemanyagot fognak használni.


A királykategóriában valamennyi gyártó a saját beszállítójával fogja kifejleszteni ezeket az üzemanyagokat, a Moto2 és Moto3 géposztályban pedig a kizárólagos üzemanyagszállító (jelenleg a Petronas az) fogja ezt elvégezni. A középtávú cél pedig természetesen az, hogy ezek az üzemanyagok és technológiák a közúti motorkerékpárok esetében is elterjedjenek.
Ezeket többféle módon is előállíthatják a jövő belső égésű motorjai számára: akár laboratóriumokban, a szén-dioxid leválasztás („carbon capture”) során szerzett nyersanyagokból; akár kommunális hulladék vagy nem élelmiszer-alapú biomassza újrahasznosítása révén.
Az FIM, az IRTA, az MSMA, a Dorna és valamennyi érintett elkötelezett egy fenntartható sportág megteremtésében, és minden egyes rendezvény ökológiai lábnyomának csökkentésében.

Fotó: MotoGP Media
Palencsár Tibor
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast