2024. április 24. 13:04
KezdőlapHírekAz F1 már az első futam előtt elkaszálta, most motorversennyel avatták fel...

Az F1 már az első futam előtt elkaszálta, most motorversennyel avatták fel a pályát – videó

Először rendeztek bármiféle versenyt a vietnámi aszfaltcsíkon, amely a korábbi tervek szerint a Forma-1 mezőnyének adott volna otthont. Most a Honda Thanks Day keretében motorosok mérkőztek meg rajta.

Csupán most először versenyzett bármiféle jármű azon a pályán, ahol, ha a történelem kicsit másképpen alakul, akkor idén alighanem már a negyedik Forma-1-es futamot rendeznék. A vietnámi Hanoi Street Circuitről van szó, amely az eredeti tervek szerint már 2020-ban vendégül látta volna a négykerekűek királykategóriáját. Abban az évben azonban, mint jó pár másik verseny esetében, közbeszólt a koronavírus-járvány, ám a mezőny azóta sem látogatta meg a távol-keleti országot.

Ezt követően ugyanis több probléma is sújtotta a helyszínt, melyek közül a legnagyobb a Hanoi Népi Bizottság elnökének, a szervezésben óriási szerepet játszó Nguyễn Đức Chungnak a letartóztatása volt. Nagyon úgy tűnik, hogy hiába készült el időben a pálya, az események következtében a Forma-1 soha nem fog debütálni Vietnámban, legalábbis valós formában, hiszen a sorozat 2020-as virtuális bajnokságában itt is versenyeztek.

Sőt, az aszfaltcsík egészen mostanáig egyetlen versenynek sem adott otthont. Mindezt a most hétvégén tartott Honda Thanks Day törte meg, ahol bár autók is megjelentek, ez elsősorban promóciós célból történt, és a kétkerekűek voltak azok, amelyek ténylegesen megmérkőztek egymással. Az 5,6 km-es, részben utcai, részben épített szakaszból álló pályának csak a rövidített változatát vették igénybe, hiszen az első kanyar után rögtön az S-kanyarokat tartalmazó harmadik szektor következett. A képek tanúsága szerint offroad-motorok is szerepet kaptak a rendezvényen.